avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act Donatie sau transfer de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act Donatie sau transfer de proprietate

Va rog sa-mi spuneti ce tip de act de donatie se poate face(sau alt act) in urmatorul caz:
Sunt casatorita, am 2 copii si o casa in proprietate personala impreuna cu sotul.Parintii doresc sa imi ofere (prin donatie) o a doua casa care momentan se afla in proprietatea lor.Prin ce act mi-ar putea transfera parintii cea de a doua proprietate , astfel incat sotul sa nu aiba drept de mostenire in cazul decesului meu sau in cazul unui divort.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: claudiuferlai , utilizator 21:10, 29 Septembrie 2018
Bunurile primite prin donatie in timpul casatoriei sunt bunuri proprii daca nu se specifica altfel.
In cazul unui divort bunul va ramane in proprietate fara probleme.
Daca doriti sa nu mosteneasca sotul puteti face testament in favoarea cui doriti.
Daca nu faceti testament atunci sotul mosteneste o cota parte in concurs cu alti mostenitori.
Daca decedati inaintea parintilor si in actul de donatie nu este prevazuta returnarea donatiei catre donatar sotul poate mosteni iar.
Raspunsul este donatia.Conform art.340 a) Noul Cod Civil "Nu sunt bunuri comune,ci bunuri proprii ale fiecarui sot:"bunurile dobandite prin mostenire legala,legat sau donatie,cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut in mod expres,ca ele vor fi comune;"
Multumesc. Inteleg ca se poate face actul de donatie astfel incat in cazul in care survine decesul meu inaintea decesului parintilor, casa sa se intoarca la parintii mei in proprietate.Dar in cazul in care , decesul meu survine in urma decesului parintilor, se poate face de acum actul de donatie astfel incat in acest caz donatia sa revina ca mostenire doar copiilor , nu si sotului? Stiu ca asta se poate reglementa prin testament dar as prefera sa-mi spuneti daca se poate mentiona in actul de donatie facut initial si acest aspect.
Raspunsurile utiliz.cyan sunt partial gresite,dupa cum urmeaza:
1.Sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar,astfel ca,nu poate fi dezmostenit printr-un testament decat in ce priveste cotitatea disponibila,ramane insa cu rezerva succesorala;
2......". daca nu este prevazuta returnarea donatiei catre donator (nu donatar) sotul poate mosteni iar".Donatorul este cel care doneaza, donatarul este cel care primeste donatia.
"Returnarea donatiei" este numita de Noul Cod Civil-INTOARCEREA CONVENTIONALA (A DONATIEI) si, este reglementata astfel de art.1.016-(1) NCC"Contractul poate sa prevada intoarcerea bunurilor daruite,fie pentru cazul cand donatarul ar predeceda donatorului,fie pentru cazul cand atat donatarul,cat si descendentii sai ar predeceda donatorului.
(2) In cazul in care donatia are ca obiect bunuri supuse unor formalitati de publicitate,atat dreptul donatarului, cat si dreptul de intoarcere sunt supuse acstor formalitati."
Aveti dreptate!:sorry:
Viteza, bat-o vina!:)

Alte discuții în legătură

Contract donatie imobil Alexandrescuu Alexandrescuu Buna ziua, doresc sa ii donez apartamentul, proprietate personala, surorii mele. Eu nu sunt casatorita, nici ea la momentul de fata. 1. In cazul in care ea se ... (vezi toată discuția)
Modificare contract donatie James_Hetfield James_Hetfield Buna ziua, As dori sa stiu daca se poate scoate o clauza de pe un contract de donatie printr-o declaratie notariala. Adica acea declaratie sa fie un fel de ... (vezi toată discuția)
Informatie act donatie mihainicolau mihainicolau Buna ziua. As dori sa fac un act de donatie pentru un autoturism bunicii mele si as vrea sa stiu daca pot face un act de donatie conditinat. As dori ca in acea ... (vezi toată discuția)