avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract donatie imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract donatie imobil

Buna ziua, doresc sa ii donez apartamentul, proprietate personala, surorii mele. Eu nu sunt casatorita, nici ea la momentul de fata.
1. In cazul in care ea se casatoreste dupa incheierea donatiei, exista posibilitatea ca bunul, la un moment dat sa devina bun comun cu sotul ei?
2. In caz de mostenire, sotul ei va fi parte? Exista o clauza pentru ca bunul sa se intoarca la mine, daca se pune problema de mostenire?
As dori ca aceasta proprietate sa nu fie impartita cu sotii in niciun caz. Sa ramana ori la mine, ori la ea.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 20:25, 14 Iunie 2018
1. Numai in cazul in care ea va dori sa transmita o parte din dreptul de proprietate catre viitorul sot.
2. In cazul in care sora moare inaintea sotului, sotului i se va cuveni o cota de 1/4 din toate bunurile care se vor gasi in patrimoniul surorii la data decesului. Codul Civil prevede o clauza prin care bunul se poate reintoarce in patrimoniul dvs in cazul in care supravietuiti surorii:
Art. 1016
Întoarcerea convenţională
(1) Contractul poate să prevadă întoarcerea bunurilor dăruite, fie pentru cazul când donatarul ar predeceda donatorului, fie pentru cazul când atât donatarul, cât şi descendenţii săi ar predeceda donatorului.
(2) În cazul în care donaţia are ca obiect bunuri supuse unor formalităţi de publicitate, atât dreptul donatarului, cât şi dreptul de întoarcere sunt supuse acestor formalităţi.
Multumesc pentru raspuns!
In cazul decesului, diferenta de 3/4 cui ii va revini?
3/4 revine copiilor surorii.
Daca nu sunt copii, sotul mosteneste o treime iar dvs impreuna cu parintii 2/3.
Daca nu sunt copii iar parintii nu mai sunt in viata, dvs mosteniti 1/2 si sotul 1/2.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare contract donatie James_Hetfield James_Hetfield Buna ziua, As dori sa stiu daca se poate scoate o clauza de pe un contract de donatie printr-o declaratie notariala. Adica acea declaratie sa fie un fel de ... (vezi toată discuția)
Act donatie sau transfer de proprietate Andrastef Andrastef Va rog sa-mi spuneti ce tip de act de donatie se poate face(sau alt act) in urmatorul caz: Sunt casatorita, am 2 copii si o casa in proprietate personala ... (vezi toată discuția)
Informatie act donatie mihainicolau mihainicolau Buna ziua. As dori sa fac un act de donatie pentru un autoturism bunicii mele si as vrea sa stiu daca pot face un act de donatie conditinat. As dori ca in acea ... (vezi toată discuția)