avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de donatie

Buna seara,

In 2005 tatal meu mi-a donat un imobil drept ptr. care am incheiat un contract de donatie cu clauza de pastrare a dreptului de uzufruct viager si obligatie de intretinere.In anul 2007 el s-a recasatorit si s-a mutat in imobil impreuna cu sotia; as vrea sa stiu daca noua lui sotie are vreun drept asupra imobilului in cauza acum sau dupa decesul tatalui meu.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:31, 6 Ianuarie 2009
Chiar dacă soţia supravieţuitoare este moştenitor rezervatar şi chiar dacă ea ar putea cere reducţiunea donaţiei care îi încalcă rezerva, trebuie avute în vedere două aspecte.

Primul ar fi acela al folosului gratuit dobîndit de donatar. Donaţia cu sarcină este gratuită numai în limita în care valoarea donaţiei depăşeşte valoarea sarcinilor impuse. Ori, s-ar putea ca valoarea întreţinerii prestate donatorului să depăşească valoarea bunului donat, caz în care nu mai putem vorbi despre o liberalitate şi nici despre reducţiune.

Al doilea aspect ar privi data la care s-a făcut donaţia. La data donaţiei, cea care la decesul donatorului va avea calitatea de soţie supravieţuitoare nu avea calitatea de soţie. Deci, bunul donat a ieşit din patrimoniul donatorului înainte ca viitoarea soţie supravieţuitoare să dobîndească calitatea de soţie, deci de succesibil rezervatar.
În aceste condiţii, mă întreb dacă există vreun drept al celei care a devenit soţie după data actului de donaţie de a mai invoca rezerva şi de a cere reducţiunea acelei donaţii (chiar presupunînd că donaţia a avut un caracter pur liberal, fiind fără sarcină). O chestiune cel puţin interesantă.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce înseamnă act de donație dupa moartea parintilor? ndrrl ndrrl Buna ziua. Sotul meu a facut un act de donatie cu soacră-mea ca dupa moarte sa ii ramana casa. Actele pe cine trebuie sa iasa: pe el sau pe ea? (vezi toată discuția)
Contract de donatie ionelatarca ionelatarca buna ziua vreau sa stiu daca un contract de donatie de catre un parinte pentru copii se poate ataca? noi suntem 2 copii si tatal nostru vrea sa ne doneze casa ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)