avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de donatie

buna ziua vreau sa stiu daca un contract de donatie de catre un parinte pentru copii se poate ataca? noi suntem 2 copii si tatal nostru vrea sa ne doneze casa si terenul care este pe numele lui dar el este recasatorit de vreo 6 ani nu au facut cununia civila si vreau sa stiu daca ne face act de donatie concubina lui poate ataca actul si daca tata poate sa si retraga donatia?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:08, 24 Noiembrie 2014
Tatal va poate face donatia iar concubina nu poate sa atace donatia pentru ca nu are calitate. Cel mult poate sa ceara sa-i platiti eventualele imbunatatiri aduse casei dar si acelea trebuie demonstrate ca au fost facute de ea.
multumesc
Actul de donatie poate fi desfiintat, daca incalca rezerva succesorala .

Mostenitorii rezervatari pot promova o actiunea judecatoreasca, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

(categoria mostenitorilor rezervatari este compusa din descendenti, parinti si sotul supravietuitor ).

Asadar, concubina nu are calitatea de mostenitor rezervatar , pentru a contesta actul de donatie perfectat.

Daca, insa, va fi incheiata casatoria, dintre aceasta si tatal dumneavoastra, aceasta va putea solicita instantei de judecata , desfiintarea actului incheiat, cu titlu gratuit.

Actiunea dedusa judecatii poate fi promovata in termen de trei ani, de la decesului autorului, ori in termen de trei ani , de cand mostenitorii rezervatari au luat la cunostinta de actul perfectat.

Exceptia de reductiunea este imprescriptibila extinctiv.

Reductiunea poate fi realizata in natura, ori prin echivalent banesc.

Asadar, se va solicita, de catre reclamant, repunerea in situatia anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil mostenit prin testament- sora mea mai are dreptul? emoke1 emoke1 Buna ziua, am o intrebare, mama mea mi-a lasat o casa in testament acum 11 ani, ea intre timp a decedat, eu am avut grija de ea, insa am primit acum un ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contract trebuie sa-mi faca parintii pe casa. Ionela Stefanescu Ionela Stefanescu Buna ziua As dori sa ma sfatuiti ce e mai bine sa fac.Parintii mei vor sa-mi faca acte pe casa doar mie nu si sotului.Mentionez ca am si o sora care a fost ... (vezi toată discuția)
Cedare drept proprietate yssas yssas Buna ziua! As dori sa stiu daca parintii pot sa imi cedeze ( am vrea sa nu fie donatie in speranta ca taxele notariale sunt mai mici) cat sunt in viata un ... (vezi toată discuția)