avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere fara permis desi nu stiam !
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere fara permis desi nu stiam !

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu sfaturi/recomandari pentru urmatoarea problema:
In iunie 2009 mi s-a suspendat permisul pentru o perioada de 3 luni.Am contestat procesul verbal, iar in martie 2010 am pierdut procesul.Din acel moment am stat 3 luni fara sa conduc, insa nu am stiut ca trebuie sa duc permisul din plastic la politie,intrucat nu am primit nimic acasa.
Acum aproape 3 saptamani am primit 2 amenzi de circulatie in aceeasi zi ( una pentru parcare neregulamentara si una pentru un accident minor), iar politistii nu mi-au comunicat nimic special.La 2 zile distanta am fost oprit de un echipaj de politie care in urma verificarilor a constatat faptul ca eu aveam permisul suspendat pentru 4 luni, in perioada 01.03.2012-01.07.2012,pentru fapta din 2009.Celor 3 luni initiale li s-au adaugat 30 de zile intrucat nu am depus permisul.Dar eu habar nu aveam ca trebuie predat permisul, nu am fost instiintat in nici un fel !
Permisul mi-a fost retinut pe loc si politistul m-a pus sa dau o declaratie in care sa mentionez faptul ca nu am stiut de acesta suspendare a permisului.In acelasi timp mi-a comunicat faptul ca imi face actele pentru intocmirea dosarului penal,iar cel mai probabil ma voi alege doar cu o amenda mare pentru ca "nu sunt singurul in situatia asta".
Imi pot recupera permisul dupa ce trec cele 4 luni?
Ce trebuie sa fac in continuare ? Cui sa ma adresez?

Multumesc mult pentru toate sfaturile voastre.
ART. 86
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (2) se sancţionează şi persoana care încredinţează cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţa alcoolului sau a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Trebuie sa asteptati solutionarea dosarului penal,care poate avea loc la nivel de parchet sau cu trimiterea dvstra in judecata si atunci o sa stiiti ce aveti de facut in privinta permisului.
Va multumesc pentru raspuns.
Totusi nu am primit inca nici o citatie, iar perioada de suspendare expira in 2 zile..
Din pacate in momentul de fata aveti dosar penal ,uitati de suspendarea de 3 sau de 4 luni,pana nu se solutineaza dosarul cum v-am precizat si mai sus nu va mai ganditi la permis.
HG1391/2006 ART.219
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală sau încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat sau ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art.112 lit.c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;

In cazul in care veti fi condamnat permisul dvstra se anuleaza.
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
#M1
c) *** Abrogată
#B
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
#M5
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
#B
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.

ART. 116
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
#B
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
#M1
a) este aptă din punct de vedere medical;
#B
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).
Si ce trebuie sa fac? Sa astept o citatie acasa? A trecut o luna de zile si nu am primit nimic.Sau ma pot duce la procuratura/parchet pentru a ma interesa?
Multumesc
Da, puteti merge la Politie sa vedeti unde este repartizat dosarul si in ce stadiu se afla.

Alte discuții în legătură

Conducere cu numar fals. Constantin02 Constantin02 Buna, am condus un autoturism cu numere de inmatriculare fals in urma cu 2 ani jumate mai exact ianuarie 2010, de atunci am mers o singura data in audiere la ... (vezi toată discuția)
Fara placute la masina purcareaalin purcareaalin Am condus o masina fara placute pana la domicilu si fix la domiciu m-au oprit un echipaj de politie , pentru care mi-au retinut permisul si mi-au intocmit ... (vezi toată discuția)
Pot sustine examen in vederea redobandirii permisului? StifflerSamm StifflerSamm Buna ziua!Astazi am fost si mi'am scos cazierul pentru a afla daca pot incepe scoala de soferi.Pe cazier scria in felul urmator: Solicitantul [u]este ... (vezi toată discuția)