avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dispozitia de incepere a urmaririi penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dispozitia de incepere a urmaririi penale

Buna ziua!
Va deranjez cu o intrebare:
Dispozitia de incepere a urmarii penale trebuie adusa la cunostinta si partii vatamate sau doar invinuitului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 17:20, 6 Iulie 2012
Da, se comunică .
Art. 228 cod procedură penală:
(6) In cazul in care procurorul este de acord cu propunerea, o confirma prin rezolutie motivata. Copie de pe rezolutie se comunica persoanei care a facut sesizarea, precum si, dupa caz, persoanei fata de care s-au efectuat acte premergatoare. Dispozitiile art. 245 alin. 1 lit. c1) se aplica in mod corespunzator.
Si daca (practica curenta) procurorul "uita" (ilegal evident) sa comunice invinuitului (sau partii vatamate, depinde cum vrea sa manipuleze un dosar) ordonanta sau rezolutia de incepere (sau de ne-) a urmaririi penale?
Sau "uita" sa-l citeze sau audieze (pentru a nu se putea apara cu probe noi)?
Tot asa cum primul procuror poate "uita" (perfect legal) un raspuns in 20 de zile la o plangere temei /art.278 ind.1, al.2, Cpp.
Iar daca petentul nu stie sa sesizeze instanta in urmatoarele (maximum) 20 de zile... :D
E cinstit sistemul asta de procedura penala ("recuperat" de la comunisti)? :duh:
Daca s-ar schimba "sistemul" ce facem cu personalul (hotomano-comunist)?
Il concediem sau il avansam? :foottap: :tooth:

(Actele procurorului, altele decat ordonantele sau rezolutiile de neincepere... nu sunt supuse controlului instantei). Sac! Stat (teoretic) de drept. Practic insa...

Gresesc? :)

P.S. Din 1918 incercam sa descoperim ce este un stat si cam la ce ar fi bun :)

In 2018 sarbatorim 100 de ani de incercari. :vishenka:
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2012
ContSters184021, utilizator
Dacă procurorul uită, persoana interesată pierde termenul pentru a face plângere şi, nefiind vina părţii, atunci ea poate cere repunerea în termen, sau , cel puţin aşa ar fi corect:)
,, Uitatul ,, unei anumite proceduri care poate constitui încălcarea drepturilor inv. sau inculpatului, este motiv de nulitate a actelor .
Legislaţia se va schimba curând. Poate că va fi ceva mai bine pusă la punct.Sistemul, se mai schimbă şi el, personalul se mai pensionează , vine ,,noul val,, şi totul va fi ca în filmeB-)
Mda. Am vazut efectele cu... "noul val" de politisti. Jale, nu?
Unii pretind ca au si licente in drept.
Iar sefii sunt tot aceiasi fosti... tovarasi :)
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2012
ContSters184021, utilizator
Dispozitia de incepere a urmarii penale trebuie adusa la cunostinta si partii vatamate sau doar invinuitului?



Art.228 alin.(6) c.p.p.se refera la situatia in care se dispune prin rezolutie neînceperea urmăririi penale,atunci se comunica copie dupa rezolutie persoanei care a facut sesizarea , după caz, persoanei faţă de care s-au efectuat acte premergătoare,asta pentru a avea posibilitatea de a face plangere.
" (6^1) Împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale se poate face plângere la instanţa de judecată, potrivit art. 278^1 şi următoarele."

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva unei ordonante de neincepere a urmaririi penale IONELA CIB IONELA CIB Am facut in septembrie 2010 o plangere penala la care am primit raspuns azi si nu sumt multumita . E total ambigua. In plangere eu am spus ca eu am fost ... (vezi toată discuția)
Termenul de contestare a nup floridecamp floridecamp termenul de contestare a NUP curge de cand ai semnat pentru primirea rezolutiei ori de cand au ei in evidente ca ti-au comunicat-o. eu nu am primit rezolutia ... (vezi toată discuția)
Contestatie la hotararea de neincepere a urmaririi penale amuri amuri Buna ziua! As dori sa stiu cum se formuleaza o contestatie la o Hotarare de neincepere a urmaririi penale, avand in vedere ca toate probele din plangerea ... (vezi toată discuția)