avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenire

Buna ziua,
Va prezint un caz neclar pt mine:

X casatorit cu 2 copii ramas vaduv
Y casatorita cu 2 copii divortata ( copiii raman in grija tatalui)

X si Y se casatoresc si au 1 copil impreuna
Familia este alcatuita deci din X, Y si 3 copii ( cel pe care-l au impreuna si cei 2 copii ai lui X )

X decedeaza.
Drept de mostenire cine va avea?

Dupa mine, la succesiune se vor prezenta Y ca sotie supravietuitoare si cei 3 copii...
Cei 2 copii ai lui Y din prima casatorie au vreun drept de mostenire asupra imobilelor, etc?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: erikabadu , utilizator 10:06, 4 Iulie 2012
Drept de mostenire va avea sotia supravietuitoare, si cei 3 copii (cei 2 din casatoria anterioara a decedatului).
Copii sotiei supravietuitoare ar avea drept la mostenire doar daca ar fi fost adoptati de decedat.
Multumesc pentru raspuns!
Buna ziua,

Acum ca m-am lamurit asupra dreptului la mostenire in cazul prezentat initial ( adica sotia supravietuitoare si cei 3 copii ai decedautului ), am hotarat ca la succesiune sa se faca partajul succesoral voluntar.

Eu am inteles ca la acest tip de partaj se poate renunta la imobil in favoarea altuia, apoi cel caruia i-am renuntat sa renunte si el la randul lui, s.a.m.d.

Cum se pune problema de buna invoiala, trebuie sa ne punem de acord asupra impartirii bunurilor.

Va prezint situatia bunurilor: 2 case, 1 spatiu comercial si un teren de 2 ha.
Unul din mostenitori a prezentat punctul lui de vedere :
- cele 2 case pt fiul cel mic (in una din case sa ramana mama, cu dreptul mamei de a locui in casa, uzufruct se numeste?
- spatiul comercial pt al doilea fiul cel mare ( care mai are o casa cumparata de decedat direct pe numele fiului cel mare)
- terenul fiicei ( care are un apartament cu credit la care nu a contribuit decedatul )

In concluzie, de pe urma decedatului cei 2 fii raman cu 2 proprietati fiecare de la tatal lor, fiica cu o singura proprietate.

Este corecta judecata aceasta?
Eu sunt fiica decedatului.

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O situatie neclara erikabadu erikabadu Buna ziua, Doresc sa va prezint o situatie : X casatorit cu 2 copii ramas vaduv Y casatorita cu 2 copii divortata (copiii raman la fostul sot) X si Y se ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune - in instanta Mostenirea nu se poate dezbate la notar, deoarece exista divergente intre parti. In situatie avem: 1 bunic decedat, 1 bunica: sotie supravietuitoare. ... (vezi toată discuția)
Buna seara, pentru o mostenire, o casa la tara si ceva pamant. ... maria_corina29 maria_corina29 buna seara, pentru o mostenire, o casa la tara si ceva pamant. as dori sa stiu si eu care este partea fiecarui mostenitor. bunicii (casatoriti) au murit, ... (vezi toată discuția)