avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

in cazul in care un angajat isi ia concediu de odihna inainte de implinirea termenului de 30 de zile pentru finalizarea cercetarii si emiterea deciziei, cum se procedeaza in privinta comunicarii acesteia, avand in vedere ca perioada de 30 de zile expira? Ce acte suplimentare se intocmesc in acest sens?
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 11:43, 2 Iulie 2012
Daca ati finalizat cercetarea disciplinara inainte de a intra salariatul in concediu de odihna, puteti emite decizia . Termenul de 30 zile calendaristice prevazut in codul muncii este maximal
Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Important este ce sanctiune aplicati.In conditiile in care incetati CIM pe art 61 a , data de incetare a CIM , nu trebuie sa fie in perioada de concediu de odihna a salariatului. Daca este cu reducere de salariu atunci nu ar fi nicio problema.Imediat ce emiteti decizia o trimiteti prin corespondenta salariatului, acesta fiind in dreptul lui de concediu de odihna.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
Nu are nicio legatura comunicarea deciziei de incetare a c.i.m. cu faptul ca salariatul este in C.O. ... Decizia se poate trimite prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
Stiu ca termenul de 30 de zile este maximal, insa cercetarea s-a finalizat in a 29-a zi. Se emite decizia insa daca comisia a aprobat desfacerea disciplinara a contractului.
Cat timp angajatul e in CO....? Nu trebuie sa ia cunostinta de decizie personal - legea indica primirea personala prin semnatura si daca refuza sa fie trimisa prin posta....
Cum ramane cu art. 60 (1) lit i?

Aceasta decizie e singurul act care se emite si se inregistreaza in Revisal?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2012
suciu_diana, utilizator
Concedierea pe durata concediului de odihna este interzisa.. in caz contrar, decizia de desfacere a c.i.m. va fi lovita de nulitate absoluta.

Nu este obligatoriu ca decizia de desfacere a c.i.m. sa fie inamanta personal salariatului .. prin urmare, angajatorul o poate trimite prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta fara a fi sanctionat de lege pentru asa ceva.

Decizia de desfacere a c.i.m. se completeaza si se transmite in REVISAL la data incetarii raportului de munca.
Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ca sa inteleg cat mai corect, reiau nelamuririle mele:
termenul de cercetare este de 30 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de fapta/abatere. In acest termen angajatul vizat se prezinta la convocare, insa inainte de expirarea termenului isi ia CO astfel incat reintoarcerea la serviciu sa fie dupa expirarea termenului de 30 de zile. Acum:

1. termenul de 30 de zile - angajatorul emite decizia de concediere disciplinara. Angajatul e in CO. Legea spune ca decizia tb inmanata sub semnatura si daca refuza sa fie trimisa prin posta. Daca o trimit prin posta si angajatul ia cunostinta de ea peste cele 5 zile in care ea trebuie comunicata legal, in acest caz, nu se poate interpreta ca angajatul nu a luat-o la cunostinta decat dupa expirarea termenelor legale? sau se prezuma ca angajatul avea cunostinta de situatia sa-exista o cercetare in curs si atunci el trebuie sa fie responsabil de cunoasterea situatiei?

2. In caz de contestare a deciziei, actul in sine a fost emis in perioada cand angajatul a fost in CO. Conform legii nu este posibila concedierea in aceste situatii. daca se ajunge la instanta se va combate acest act, emis in perioada mentionata.

3. Emiterea deciziei la finalul celor 30 de zile, chiar daca angajatul nu a luat la cunostinta, in cazul dat nu presupune preavizul de 20 de zile lucratoare. care este data la care se va inregistra in Revisal - data expirarii celor 30 de zile (chiar daca angajatul nu a luat-o la cunostinta) sau o alta data? In ce temei?
Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca daniela43 daniela43 Buna ziua. doresc sa stiu daca este legal atunci cand esti in concediu legal de odihna sa ti desfaca contractul de munca. In perioada cand eram in concediu de ... (vezi toată discuția)
Convocare cercetare disciplinara dana manea dana manea in cazul in care un salariat se afla in concediu de odihna , poate fi convocat pentru a-si formula apararile pe care le considera necesare , pentru ... (vezi toată discuția)
Inregistrare incetare de drept cim in revisal Ana2703 Ana2703 Buna ziua! Cum se procedeaza in cazul inregistrarii in Revisal a incetarii de drept a unui CIM avand in vedere ca data incheierii contractului este ... (vezi toată discuția)