avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Participarea procurorului la termenele de judecata in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Participarea procurorului la termenele de judecata in dosarele DIICOT?

Buna ziua!
Intr-un dosar instrumentat de DIICOT, si trimis in judecata in martie 2007, nu sa prezentat niciodata un procuror DIICOT ci mereu a fost prezent procuror de pe linga tribunal, cu care instanta a iesit in pronuntare in martie 2011. Cand dosarul era la Curtea de Apel, de la al doilea termen de judecata in iunie 2011, procurorul de la curtea de apel a refuzat sa intre la acel termen pe motiv ca este dosar instrumentat de DIICOT si sa amant acel termen. Diicot a trimis la urmatorul termen de judecata ORDINUL NUMARUL 263 din 11.07.2008, al procurorului General al Romaniei privind participarea procurorilor la judecarea cauzelor DIICOT a sesizat instantele de judecata;
>>Cauzele aflate pe rol la data de 01.09.2008, vor continua sa fie judecate cu participarea procurorilor de la parchetele teritoriale, iar in cauzele in care DIICOT a sesizat instantele de judecata incepind cu data de 01.09.2008 participarea procurorului se va asigura conform dispozitiilor prezentului ordin>>.

Intrebarea mea;
Este normal ca procurorii DIICOT sa nu fi participat la nici o sedinta de judecata desi era dosar instrumentat de catre ei, cu trafic de persoane si 39/2003??
Era normal, câtă vreme Ordinul 263 a fost emis emis ulterior sesizării instanţei pe fond . Exact cum a fost motivarea pentru participarea procurorului de la parchetul de pe lângă tribunal, procurorii DIICOT participă la judecarea în fond şi în căile de atac a cauzelor cu care acesată structură sesizează instanţele de judecată. După punerea în aplicare a acestui Ordin , procurorii din secţia judiciară a Parchetelor de pe lângă Tribunal se ocupă de celelalte cauze.
Ordinul nr 263 a aparut in data de 01.09.2008, iar procesul pe fond la care nu a participat niciodata un procuror DIICOT a inceput in martie 2007?
Da, la data la care a început procesul pe fond nu exista obligaţia procurorilor DIICOT de a participa la judecarea cauzelor. Ca urmare, nici după emiterea Ordinului respectiv nu există obligaţia procurorilor DIICOT de a prticipa la judecarea cauzelor , rămânând în continuare să participe procurorii de pe lângă parchetele teritoriale, iar asta pentru ca legea nu retrocativează, ea urmând a se aplica pentru viitor, cu excepţia legii penale mai favorabile ( nu este un caz de emitere a unei legi mai favorabile, în opinia mea).
Pentru cauzele în care instanţele au fost sesizate de procurori DIICOT începând cu data de 1.09. 2008, există obligativitatea participării procurorilor DIICOT la judecarea acelor cauze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta functionala Irinel Samoila Irinel Samoila stie cineva temeiurile de drept cu privire la parchetul/procurorul care poate reprezenta Ministerul Public in instanta, in cauze de competenta unor strucuturi ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala a procurorilor Irinel Samoila Irinel Samoila stie cineva temeiurile de drept cu privire la parchetul/procurorul care poate reprezenta Ministerul Public in instanta, in cauze de competenta unor strucuturi ... (vezi toată discuția)
Motivarea respingere contestatie ! ContSters327384 ContSters327384 Cum poate sa spuna o judecatoarea ca \\" insa nimeni nu il opreste pe petent a depune plangere la DIICOT \\" dar da decizie finala definitiva ? Sau Cum ... (vezi toată discuția)