Buna ziua,
Va rog frumos sa-mi spuneti daca o donatie de imobil efectuata de parinti catre mine poate fi atacata de fratele meu (suntem 2 frati). Sunt clauze specifice pentru a nu fi atacata donatia sau sunt riscuri indiferent de clauze.
M-am gandit la varianta actului de donatie deoarece este mai ieftin din punct de vedere al taxelor juridice.
Multumesc frumos.
Din pacate orice act (fie el si vanzare-cumparare) este atacabil. La momentul deschiderii succesiunii donatia va fi adusa in mod fictiv la masa succesorala. Daca aceasta a depasit cotitatea disponibila si a incalcat rezerva succesorala a celuilalt frate,atunci ea se va supune reductiunii,pana ce se va ajunge la intregirea rezervei succesorale ce se cuvine acestuia (in calitate de descendent si mostenitor rezervatar).
Din pacate da. Intelegeti ca orice e atacabil atata timp cat se incalca rezerva succesorala. Ca sansele de reusita sunt mai mici sau mai mari,in functie de modalitatea aleasa,asta e alta poveste. Insa nimic nu prea ofera siguranta 100% atunci cand e vorba de rezerva succesorala a descendentilor. Doar un act de vanzare-cumparare bine pus la punct!
Donatie
Mihai488
Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)