avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Extindere gradina pe spatiul comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Extindere gradina pe spatiul comun

Buna ziua,
locuiesc intr-un cartier unde nu exista asociatii de proprietari, in schimb fiecare are contract individual cu o firma de management imobiliar.
Problema se pune ca vreau sa-mi extind gradina pe o parte din spatiul comun, s-o amenajez, sa fie frumos nu doar o parcela de gazon care consuma apa multa la udare si pe care isi fac nevoile cainii.
In bloc sunt 59 de apartamente dintre care aproximativ 10 nu sunt ocupate deoarece proprietarii lucreaza in strainatate si de un an de cand e dat blocul in folosinta nu au venit.
Am reusit pana acuma sa strang 26 de semnaturi de la vecini ca sunt de acord sa extind gradina si mai urmeaza inca cel putin 4, deci 30 ar fi minimul pe care il pot aduna sunand din usa in usa (50%+1).
De curand am avut un conflict cu dezvoltatorul din care a rezultat plata unor daune catre mine. Una dintre angajate, care locuieste in bloc dar nu deasupra apartamentului meu mi-a spus ca nu vrea sa semneze, ca nu e de acord ca sa plateasca cheltuieli de spatii comune ca eu sa ma folosesc de ele desi dimpotriva, cheltuiala celorlati locatari va scade deoarece EU ma voi ocupa de ingrijirea acelui spatiu.
Mentionez ca spatiul nu il iau in chirie ci doar in folosinta, nu scot bani de pe urma lui, dimpotriva chiar cheltui bani cu intretinerea.

Cu ce probleme as putea sa ma confrunt din partea acelei persoane mai ales daca am majoritate de semnaturi de aprobare?
Poate fi considerat un conflict de interese din cauza ca lucreaza la firma cu care am fost in litigiu?
Drenajul blocului este considerat legal parte comuna sau trecand prin gradina mea poate fi considerat parte a acesteia desi nu pot planta nimic acolo?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: mircea256 , utilizator 10:33, 29 Iunie 2012
Spatiul din jurul condominiiilor poate fi privat sau domeniu public
Nu ati facut precizarea privitor la statutul si regimul spatiului pe care intentionati " sa il luati in folosinta:
In situatia in care apartine de domeniului public ,spatiul nu poate fi folosit fara acordul autoritatii publice locale
Spatiul pe care il utilizati drept "gradina mea " il detineti cu forme legale?
Este un ansamblu rezidential, spatiul este privat si noi platim intretinerea (udare gazon plantari copaci etc)
iar "gradina mea" este intr-adevar a mea, dobandita prin cumparare impreuna cu apartamentul.
desi dimpotriva, cheltuiala celorlati locatari va scade deoarece EU ma voi ocupa de ingrijirea acelui spatiu.

Cum anume vor scadea cheltuielile celorlalti locatari,le veti achita dvs?
Aspectul ca dvs aveti interesul personal a prelua si utiliza in interes strict personal acel teren nu are drept consecinta reducerea cheltuielilor parti comune la restul proprietarilor
In situatia in care la nivelul condominiului nu este constituita asociatie de proprietari,
respectiv sa puteti apela la normele care guverneaza activitatea acestora,va veti confrunta mai de vreme sau mai tarziu cu diferende din partea restului proprietarilor care din varii motive sunt indreptatititi sa ridice pretentii asupra parti comune sau sa fie reticenti fata de aceia care sunt interesati in stricta folosire in interes personal a spatiilor parte comuna
Ce suprafata aveti prinsa in actul de proprietate
Cealalta suprafata pe care o numiti ”gradina mea”ce statut are
@ynocentta - consumul de apa si materiale (gazon, motorina pentru masina de tuns si probabil altele) scad automat de vreme ce administratia nu mai consuma pentru petecul ala de pamant deoarece voi consuma personal acestea, cumparand gazon si flori pe banii mei, apa de la robinetul meu nicidecum din racordul general.
suprafata totala ocupata va fi 9.6X1.2=12.5 MP deci nici macar un chiosc nu se poate ridica si nici loc de parcare nu se poate face, este doar un petec pe care creste doar iarba si se baliga cainii

@Mariana Apostol- spatiul cu titlul de "gradina mea" este spatiul personal, dobandit prin cumparare conform contractului de vanzare-cumparare si are in acte 29 MP.
De aceea intreb daca este normal si legal ca scurgerea/drenajul blocului pentru apa pluviala sa imi fie inclus mie in cei 29 MP de gradina (care este conform masuratorii doar pe proprietatea mea are L totala*latime=12.6X0.44=5.54 MP si deasupra are piatra pe care nu pot planta nimic si mai mult incurca). In mod normal acela il consider spatiu comun deoarece de acel drenaj se folosesc indirect toti locatarii, acesta reducand eventualele infiltratii care pot slabi structura blocului.

Alte discuții în legătură

Spatiul verde din jurul blocului beeni beeni Buna ziua! De cativa ani, la parterul blocului unde locuiesc, s-a mutat (doar pe perioada de vara vin in jur de 2 luni) o familie de cetateni germani. Dansii ... (vezi toată discuția)
Nelamurire maculrosu maculrosu Am cumparat un ap. situat la parterul unui bloc. In contractul de vc. scrie ca '' odata cu transmiterea dreptului de proprietate asupra ap., noi, vanzatorii, ... (vezi toată discuția)
Parti comune in bloc ContSters303335 ContSters303335 Buna ziua, Am si eu o intrebare in legatura cu partile comune ale unui bloc. -subsolul blocului daca nu este prevazut cu boxe dar o parte din ... (vezi toată discuția)