avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... acoperisul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

acoperisul blocului

Buna ziua.
Va solicit cu respect sa-mi raspundeti punctual la urmatoarele intrebari si anume:
-Este nevoie de acordul a cati proprietari pt a se incepe o lucrare de modificare a constructiei lemnoase a acoperisului unui bloc (prevazut cu acoperis cu tigla chiar din constructia initiala),
-Ce documente sunt necesare pt ca lucrarea sa fie in regula din pdv legal?
-Cine, conform legii, trebuie sa gaseasca firma care va presta lucrarile la acoperis, proprietarii sau presedintele asociatiei?
-Ce se intampla in cazul in care unul dintre proprietari a gasit o oferta de pret mult mai avantajoasa pt aceasta lucrare, cum poate sa-si impuna oferta gasita de el contra ofertei gasite de presedintele asociatiei care este extrem de insistent cu oferta sa neacceptand alte oferte?-scuzati repetitiile.
-ce se intampla daca nu vreau sa platesc cota parte care a fost repartizata pt mine deoarece nu imi permit oferta impusa de presedintele asociatiei, ea fiind mai scumpa decat cea gasita de mine? mentionez ca eu sunt pentru ca se se faca modificarea acoperisului, dar pretul gasit de presedinte este mult prea mare pt posibilitatile mele.
-este legal ca si cheltuielile "impuse" pt acoperis de catre presedintele asociatiei sa fie incluse la cheltuielile de curent, gunoi, apa, curatenie,etc?

va multumesc.
stima.


Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2012
okdaniok, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:32, 29 Iunie 2012
Este nevoie de acordul a 50%+1 din proprietari.
Legea nu spune cine trebuie sa aduca oferte, poate aduce oricine oferta de pret, comitetul stabileste cu cine se face lucrarea in urma analizarii ofertelor in functie de raportul calitate/pret, daca oferta adusa de dumneavoastra este cea mai buna nu vad (vad dar nu spun) de ce nu ar face lucrarea cu aceea firma.
Daca se stabileste sa se faca lucrarea cu o anumita firma, atunci trebuie sa achitati cota care va revine, iar aceste cheltuieli vor fi repartizate pe cota-parte indiviza.
Pentru executare reparatie parte comune este necesar votul a 50+1 dintre proprietari
2-Pentru ca executia de modificare sa fie legala este necesar obtinerea de autorizatie de constructie si certificat de urbanism
3-Pentru lucrarile privind partea comuna,art 22 lit 9) din HG nr 1588/2007
Pentru lucrarile privind proprietatea comuna,administratorul ,tinand seama de pret,durata de executie si calitate supune spre analiza selectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari,ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele,in vederea executarii lucrarilor,conform legislatiei in vigoare potrivit art 37 din Legea nr 230/2007
In caz contrar ,cheltuielile nu vor fi acceptate la plata

4-Minoritatea are obligatia sa se supuna votului majoritatii
Daca nu intelegeti sa platiti c/v cota ce va revine ,aceasta va fi inregistrata drept restanta,
dupa 50 de zile va incepe sa nasca penalitati
Daca in termen de 90 de zile de la termenul stabilit ,nu intelegeri sa achitati restanta,
asociatia de proprietari,in temeiul disp art 50 din L nr 230/2007
are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari ai mult de 90 de zile de le termenul stabilit

5-Cheltuielile aferente lucrari de reparatii se trec in lista lunara de intretinere in rubrica distincta
@okdaniok
-Cine, conform legii, trebuie sa gaseasca firma care va presta lucrarile la acoperis, proprietarii sau presedintele asociatiei?

Cine trebuie sa gaseasca firma nu spune legea, ofertele pot fi aduse de oricine, pot fi gasite pe net, puteti sa gasiti in cutiile postale oferte, fiecare proprietar poate sa gaseasca o firma care sa execute o lucrare, dar de ales firma care sa execute lucrarea o alege comitetul executiv conform Legii 230/2007:
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune;
g) pentru scopul si activitatile asociatiei de proprietari, angajeaza si demite, incheie si reziliaza contracte;
h) isi asuma obligatii, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;
Corect raspunsul postat de @ynocenttta!
Administratorul are sarcina de a prezenta comitetului executiv selectie de oferte, asa cum se prevede in HG 1588/2007.
Sigur ca acolo unde exista colaborare si intelegere intre oameni, poate sa se discute pe baza ofertelor prezentate de oricine nu numai de administrator.
Nu intotdeauna se alege firma cu pretul cel mai mic. Comitetul executiv poate alege o firma cu pret mai mare dar care indeplineste alte conditii: garantia lucrarii, portofoliu, materialele folosite, recomandari de la alte asocitaii, conditiile de plata (avans, rate...).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie fatada odishor odishor Buna ziua revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare: apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit ... (vezi toată discuția)
Termoizolare (anvelopare) bloc cristian_conea cristian_conea In primul rand vreau sa precizez ca nu discut despre proiectul 50% stat, 30% administratie locala si 20% proprietari. Pt.a face anveloparea intregului bloc ... (vezi toată discuția)
Presedinte de asociatie, atributiuni LiriC LiriC Are sau nu are dreptul un presedinte de asociatie de a hotara singur , cheltuielile de reparatii pe casa scarii ? (vezi toată discuția)