avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Despagubire
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Despagubire

Acum o luna conducand automobilul tatalui meu am fost lovit in plin de catre un motociclist care a intrat pe contrasens rezultand vinovatia lui pentru provocarea accidentului. Conducatorul motocicletei este minor, si nu are nici RCA. La politie i s-a intocmit dosar penal, totusi promitandu-mi in fata politiei ca ma despagubeste cu ajutorul parintilor care sunt in strainatate. Am dus masina lovita in service, dar intre timp mai ales dupa ce a vazut devizul de plata a reparatiei(10757 RON) de la service nu mai doreste sa imi plateasca despagubirea. Intre timp am scos masina din service pe banii mei iar mai departe cum pot sa-mi recuperez banii de la vinovat?
Cel mai recent răspuns: floreaint , utilizator 16:51, 29 Iunie 2012
Actiune in instanta pentru recuperare prejudiciu in umra savarsirii infractiunii de distrugere din culpa.
LEGE Nr. 136 din 29 decembrie 1995 privind asigurările şi reasigurările în România
ART. 61*)
Se constituie Fondul de protecţie a victimelor străzii, în vederea protejării persoanelor păgubite prin accidente de vehicule supuse înmatriculării/înregistrării, precum şi de tramvaie, în care autorul a rămas neidentificat sau vehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat pentru răspundere civilă pentru pagube produse prin accidente de vehicule.
Asigurătorii care practică asigurarea de răspundere civilă pentru pagube produse prin accidente de vehicule conform art. 5 sunt obligaţi să contribuie la constituirea fondului prevăzut la alin. 1 proporţional cu volumul primelor încasate pentru această asigurare, până la acoperirea obligaţiilor de plată ale acestuia. Această contribuţie nu va depăşi 5% din volumul primelor brute încasate pentru această asigurare.
Fondul de protecţie a victimelor străzii este destinat plăţilor de despăgubiri pentru vătămări corporale sau decese, dacă autorul a rămas neidentificat, respectiv plăţilor de despăgubiri pentru avarierea ori distrugerea de bunuri şi vătămări corporale sau decese, dacă vehiculul, respectiv tramvaiul, a fost neasigurat.
În cazul avarierii sau distrugerii bunurilor prin accidente produse de vehicule, respectiv tramvaie, neasigurate, rămâne în sarcina persoanei păgubite o franşiză stabilită prin normele adoptate în baza prezentei legi.
Fondul de protecţie a victimelor străzii se va constitui, administra, utiliza şi prelua, în condiţiile normelor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
Disponibilităţile Fondului de protecţie a victimelor străzii, astfel constituite, vor fi plasate la Trezoreria Statului în instrumente purtătoare de dobândă, la instituţii de credit, în instrumente ale pieţei monetare, în titluri de stat sau titluri ale administraţiei publice locale.
În caz de deficit al Fondului de protecţie a victimelor străzii, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, pentru acoperirea obligaţiilor acestuia, poate majora în cursul anului contribuţia stabilită prin norme.
În caz de litigiu, drepturile persoanelor păgubite prin accidente de vehicule supuse înmatriculării/înregistrării, precum şi de tramvaie, în care autorul a rămas neidentificat sau vehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat de răspundere civilă pentru pagube produse prin accidente de vehicule, se exercită împotriva administratorului Fondului de protecţie a victimelor străzii, desemnat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, în conformitate cu prevederile alin. 5.
#CIN
*) A se vedea art. IV alin. (3) din Legea nr. 113/2006 (#M8), articol reprodus în nota 2 de la sfârşitul textului actualizat.
Am uitat sa precizes faptul ca motocicleta cu care am fost lovit este inmatriculata in franta iar fondul de protectie a victemelor strazii nu mai intervine si mi s-a dat un nr. de telefon de la asigurari care mi-au rasupuns ca nu trebuia sa repar masina, asa ca banuiesc ca singura solutie este sa inantez dosarul in instanta. Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata reparatiilor la autovehicule dupa ce au fost reparate AlexRDC AlexRDC Buna ziua, Dupa ce am avut un incident neplacut, avand in fata imobilului cele 2 masini persoanle intr-o zi a trecut un autovehicul cu numere de Bulgaria si a ... (vezi toată discuția)
Accident rutier lorelay_k lorelay_k Am fost implicata intr-un accident rutier in care eu sunt partea pagubita. Persoana vinovata s-a dovedit, de catre politie, ca nu are permis de conducere, are ... (vezi toată discuția)
Accidentat de o mașină fără rca, al cărei șofer nu vrea să achite reparația. cât timp am la dispoziție să îl dau în judecată? TorokLavinia TorokLavinia Bună ziua! Soțul a avut un accident rutier, doar cu daune materiale în data de 15.09.2018,în care șoferul vinovat nu deținea asigurare RCA, acesta ... (vezi toată discuția)