avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cerere de chemare in garantie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cerere de chemare in garantie

Am si eu o intrebare. Insa, mai intai, sa expun cazul cat de cat.In martie 2007 societatea noastra a incheiat un contract de livrare cu o alta societate, contract al carui obiect consta in livrarea unor utilaje din Italia in Romania. Aceasta societate a fost insa chemata in judecata de catre CFR si ne-a chemat pe noi in garantie.CFR sustine ca a prestat servicii de transport catre acea societate cu scrisoare de trasura, scrisoare care nu continea insa tarifele si ca, dupa cateva luni, ar fi primit conturi difertentiale de la caile ferate straine care solicitau aceste tarife pe care au omis sa le treaca in scrisoarea de trasura.Si acum societatea chemata in judecata de CFR ne cheama pe noi in garantie ca sa suportam jumatate din contravaloarea transportului. Totusi, noi am achitat in totalitate contravaloarea din contract,livrarea fiind franco-depozit beneficiar.Ce treaba mai avem noi cu ce se intampla intre acea societate si CFR? Societatea respectiva mai invoca si faptul ca inainte de semnarea contractului cu noi si inainte de livrarea utilajelor s-a incheiat o factura in baza careia noi am contractat un credit bancar, ca o garantie in vederea aducerii de catre acestia a utilajelor din contract. Eu una nu vad relevanta acestui lucru.Mai mult, in justificarea cererii de chemare in garantie spun ei ca derularea contractului s-a facut fara respectarea normelor legale privind receptia utilajelor pt. ca plata utilajelor s-a facut in baza facturii preexistente fara sa includa si taxele de transport, convenite in contract (dar aceste taxe nu exista in contract, iar pretul s-a inteles cu livrare franco-depozit beneficiar) si ca la soirea utilajelor nu s-au facut actele legale de receptie intre furnizor si beneficiar, utilajele fiind ridicate in baza acordului lor verbal din statia CFR. Eu nu vad nicio justificare pt. ca sa raspundem si noi. Ma puteti ajuta cu un sfat? Multumesc anticipat! :D
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocat Ilie DUMITRU , Avocat 20:04, 7 Ianuarie 2009
Cererea de chemare in garantie este un mijloc procesual prin care un parat ( o persoana chemata in judecata de altcineva) se apara aratand ca, la randul sau are calitatea de creditor fata de un tert, care este debitorul obligatiei si pe care il introduce in cauza pe aceasta cale.
Esential pt solutionarea cazului dvs. este a se stabili daca aveti sau nu calitatea de debitor al acelei firme chemate in judecata de CFR.
Daca veti reusi sa dovediti ca nu aveti nicio datorie fata de respectiva societate com, ar trebui ca cererea de chemare in garantie sa fie respinsa.
Si ca sa dovediti ca nu sunteti debitor, deci ca nu datorati costuri transportului, trebuie sa subliniati ca prin contract a fost stabilita clauza de livrare franco depozit beneficiar, iar in acest caz, costurile de transport, asigurare etc pana la aceasta destinatie sunt si trebuie suportate de vanzator.
In fine, este o speta interesanta si va recomand sa va asigurati o aparare eficienta in cadrul procesului in care sunteti implicati.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2009
Cabinet avocat Ilie DUMITRU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cmr Adeee3 Adeee3 Buna ziua! Ma ajutati cu niste explicatii? Din 2012 am auzit ca CMR-ul se foloseste si pe plan intern nu doar international, deci inlocuieste foaia de ... (vezi toată discuția)
Cmr-ul este obligatoriu pentru transportul de marfa intre tarile ue misstral misstral Daca trimit o marfa din Romania in Italia , avand ca document insotitor un aviz ,mai am nevoie si de CMR? Cum pot face dovada efectuarii transportului daca ... (vezi toată discuția)
Garantia de buna executie donigao donigao Buna ziua, Daca am constituit o garantie de buna executie la o banca comerciala prin constituirea unui depozit din banii proprii (nu m-a creditat banca) ... (vezi toată discuția)