buna ziua!
doresc sa aduc la cunostiinta dumneavoastra modul de rezolvare a sesizarii mele de catre itm bihor si totodata sa intreb ce pot face in acest caz.
in sesizarea mea catre itm am relatat ca sunt angajat la firma pic sa (hypermarket) cu sediul in Pitesti si punct de lucru Oradea(hypermarket PIC ORADEA)si ca firma ne obliga sa prestam 10 ore pe zi ,iar la sfarsit de luna pontajele se modifica si suntem platiti numai pentru 8 ore,nu semnam state de plata ,nu ni se dau zile libere pentru orele suplimentare si nici nu sunt platite.
itm bihor a facut un control la punctul de lucru din Oradea si a declinat competenta catre itm ARGES institandu-ma ca voi primi raspuns in 30 de zile.
Pana aici totul a fost normal,dupa putina vreme insa am fost obligat de catre firma sa-mi dau demisa,lucru ce nu l-am facut .Am solicitat concediul de odihna pe anul 2008,unde am avut o alta surpriza.directorul ma conditiona cu semnarea lui daca imi voi da demisia.nu am cedat.pe data de 16.01.2009,ar trebui sa fiu la lucru ,dar sunt amenintat ca nu am ce cauta acolo.
am facut o noua sesizare catre itm unde am adus la cunostiinta ca angajatorul ,refuza sa ma primeasca la lucru si ma obliga sa-mi dau demisia.
in sfarsit am primit si mult asteptatul raspuns de la itm ,unde, mi se explica ca :angajatorul a fost verificat si ca, din documentele respective reiese ca nu prestam ore suplimentare,ca intradevar nu se semneaza state de plata ,si cam atat.
intrebarile mele sunt urmatoarele:
ce rol are itm daca nu poate sa ma ajute in aceasta problema?
pe ce se bazeaza cand spune ca pontajele prezentate de angajator sunt reale?
(am uitat sa spun ca lucrez ca manager de departament si ne semnam la intrarea si iesirea din schimb).
cu ce ma poate ajuta itm ,daca mi se refuza intoarcerea la lucru dupa co?
mai exista o alta cale de sesizare sau trebuie sa ma adresez justitiei,atat pentru angajator ,cat si pentru nesolutionare de catre itm?
va multumesc!
Este limpede ca pontajele si statele de plata au fost "cosmetizate" astfel incat sa iasa bine si legal in fata inspectorilor ITM. Era bine daca dvs ati fi avut o copie a pontajelor reale/ condicii de prezenta.
Nici o societate nu va poate refuza intrarea la locul de munca doar pentru ca asa vor ei. Dorinta proprie nu reprezinta o baza legala.
Ce raspuns va dat ITM-ul cu privire la ultima sesizare facuta?
ITM-ul poate efectua controale si dispune masuri plus termene de indeplinire a masurilor dispuse.
Mergeti la serviciu si daca nu vor sa va primeasca solicitati o hartie din care sa rezulte refuzul lor de va primi la serviciu, cu toate ca nu cred ca va vor da asa ceva.
Puteti solicita ajutorul unui avocat si sa chemati angajatorul in instanta.
am pontaje in original din lunile august,septembrie ,dar din anul 2008.
nu am mai primit nici un raspuns de la itm,a doua sesizare a fost trimisa pe mail.
am impresia ca itm a facut pact cu...diavolul.
pacat .traim in Romania si nu stim unde sa mai apelam ca sa se faca dreptate.
codul muncii ramane favorabi doar angajatorului,caci itm nu da dovada de seriozitate.
Trimite-ti o sesizare pe adresa Inspectiei Muncii - for superior ITM-urilor, adresa : str. Matei Voievod nr.14, Sector 2, Bucuresti.
In sesizare puteti mentiona si faptul ca v-ati adresat ITM-ului Bihor de la care nu ati primit niciun raspuns.