1. Trebuie sa va adresati instantei cu o cerere de indreptare a hotararii, conform art.281 Cod procedura civila
Art. 281
(1) Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul, precum si orice alte erori materiale din hotarari sau incheieri pot fi indreptate din oficiu sau la cerere.
(2) Instanta se pronunta prin incheiere data in camera de consiliu. Partile vor fi citate numai daca instanta socoteste ca este necesar sa dea anumite lamuriri.
(3) in cazul hotararilor, indreptarea se va face in ambele exemplare ale hotararii.
2. Cred ca va referiti la data cand aceasta va ramane definitiva si irevocabila.
23.01.2009
Multumesc pentru raspuns.
Pot face aceasta cerere incepand de acum,sau dupa trecerea celor 15 zile pentru apel?
Stiti cumva cam cat dureaza pana la primirea rectificarii? Am asteptat 3 luni pt primirea hotararii....#-o
= Îndreptarea hotărârii
- erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile părţilor sau cele de calcul, precum şi orice alte erori materiale din hotărâri sau încheieri pot fi îndreptate din oficiu sau la cerere.
- Cererea de îndreptare poate fi formulată oricând şi nu doar în termenul de prescripţie a dreptului de a solicita executarea silită, întrucât legiuitorul nu prevede nici o limitare în timp.
- Îndreptarea poate fi dispusă şi din oficiu.
- Soluţionarea cererii se face de către instanţa care a dat hotărârea sau încheierea ce formează obiectul îndreptării, în aceeaşi compunere, nefiind obligatoriu să participe la judecată aceiaşi judecători.
- Asupra cererii, instanţa se pronunţă prin încheiere dată în camera de consiliu.
- Părţile vor fi citate numai dacă instanţa socoteşte că este necesar să dea anumite lămuriri
- Pe baza încheierii, îndreptarea se va face în ambele exemplare originale ale hotărârii
- Incheierea pronunţată în temeiul art. 281 C.proc.civ. este supusă aceloraşi căi de atac ca şi hotărârea în legătură cu care s-a solicitat îndreptarea.
Hotararea o puteti investi imediat... dar ma indoiesc de faptul ca la asta va refereati.
Faceti cererea oricand si hotararea va fi definitiva la o data dar va face corp comun cu incheierea de indreptare care se va definitiva la alta data.
Intre timp e posibil ca instanta sa faca deja poprirea, nu e musai sa astepte nu stiu ce definitivare, caci hotararile privind pensii de intretinere sunt executorii de la prima instanta.
Cat despre adresa, nu stiu de ce e necesara modificarea ei, depinde unde apare alta adresa decat cea din actul de identitate. E posibil sa nu aiba importanta. Numele minorului insa trebuie rectificat.
Multumesc pentru raspunsuri! Revin,insa, pentru ca vreau sa fiu sigura ca am inteles perfect:
Deci, vor exista 2 hartii: hotararea si incheierea de indreptare.
Pasul 1: fac cererea pt rectificare maine
Pasul 2: investesc hotararea la 15 zile de la comunicare
Pasul 3: astept incheierea de indreptare pe care o investesc la randul ei dupa 15 zile
Asa trebuie procedat?
Ce trebuie sa contina cererea pt rectificare? Exista vreo metoda pentru a urgenta obtinerea acesteia?
Nu exista nici o eroare privind pensia de intretinere, ci "doar" numele copilului si adresa mea: "Admite cererea pricipala....,parata..., domiciliata in Bucuresti, ....",aici fiind trecuta adresa la care eu domiciliez, alta decat cea din buletin.
Multumiri,inca o data.