am fost angajat al politiei comunitare in cadrul primariei moldova-noua iar in urma alegerilor locale a venit un nou primar care de la prima intilnire ne-a spus ca acei care nu am votat cu el sa ne dam demisia .deoarece noi nu am facut ce a spus el ne-a incetat raporturile de serviciu pe motiv de reducere de personal si ne-a dat o perioda de preaviz de 30 zile.intrebarile pe care le am eu sunt urmatoarele:
1.pot primi preaviz daca la data inceperii perioadei de preaviz eram in concediu medical
2.se poate vorbi de concediere colectiva daca dintr-un numar de 252 angajati au fost concediati 24
3.daca inainte pe o perioda de o luna au fost angajate 13 persoane de ce s-a mai facut reducerea de posturi
4.exista niste criterii prin care se face selectia celor care urmeaza sa plece si care sunt acestea daca exista
1. Eliberarea din functie poate fi dispuna de catre persoana care are competenta legala de numire in functia publica in situatia in care autoritatea sau institutia publica isi reduce personalul ca urmare a reorganizarii activitatii, prin reducerea postului ocupat de functionarul public.
2. In cazul eliberarii din functia publica, autoritatea sau institutia publica este obligata sa acorde functionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice. In perioada de preaviz, persoana care are competenta legala de numire in functia publica poate acorda celui in cauza reducerea programului de lucru, pana la 4 ore zilnic, fara afectarea drepturilor salariale cuvenite.
3. In perioada de preaviz, daca in cadrul autoritatii sau institutiei publice exista functii publice vacante corespunzatoare, aceasta are obligatia de a le pune la dispozitie functionarilor publici.
Cat timp sunteti in concediu medical, contractul de munca (raportul de munca) este suspendat. Termenul de preaviz de 30 de zile incepe sa curga din momentul s-a terminat concediul medical si dumneavoastra ati revenit la munca.
Este vorba de functionar public ;) ... acesta are raport de serviciu, care se suspenda de drept atunci cand functionarul public se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, pe o perioada mai mare de o luna, in conditiile legii.