avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de munca.
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de munca.

Buna ziua,

In data de 15.05.2012 prietenul meu a fost victima unui accident rutier. Accidentul s-a produs prin impact frontal cu un autotren ce efectua o depasire necorespunzatoare intr-o curba lipsita de vizibilitate. Victoma se afla in timpul serviciului, lucrand ca sofer pe o autoutilitara de transport butelii GPL. In urma accidentului, a fost transportat la spital cu multiple leziuni si traumatisme. A necesitat 23 de zile spitalizare si concediu medical dupa externare de 14 zile.

Fiind un accident de munca, ce drepturi si despagubiri banesti are de la soferul invinuit, firma de asigurari de la masina soferului invinuit si firma unde lucreaza el, si anume firma de distributie butelii aragaz GPL?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 19:30, 1 Iulie 2012
Asigurarea s-a inventat tocmai ca in cazul producerii unui eveniment neprevazut sa existe cineva care preia raspunderea privind despagubirea celui afectat.
Astfel in cazul preietenului dumneavoastra, angajatorul soferului care e vinovat de producerea accidentului a platit pentru masina proprie o asigurare obligatorie de raspundere civila auto. Limita de despagubire pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate este situata la 5.000.000 euro si a fost stabilita prin Ordinul CSA nr. 14/2011, publicat in Monitorul Oficial nr. 858, din 6 decembrie 2011.
Deasemenea angajatorul prietenului dumneavoastra in conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale l-a asigurat pe prietenul dumneavoastra, asigurator fiind Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale .
Detalii cu ce drepturi ii revin din aceasta asigurare gasiti aici:
clik aici
www.avocatnet.ro/content/for...

Dar tot in Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale este prevazut faptul ca in cazul in care nu sunt acoperite toate prejudiciile prin lege puteti solicita despagubiri in instanta de la angajator sau de la o alta persoana pe care o considerarti vinovata de provocarea acelui prejudiciu..

Art. 4. - (1) Prin asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale raspunderea civila a persoanei fizice sau juridice pentru prestatiile prevazute in prezenta lege si pentru care s-a platit contributia de asigurare este preluata de asigurator.
(2) In situatia in care se face dovada unor prejudicii care nu sunt acoperite prin prevederile prezentei legi, in mod subsidiar si complementar, intra in functiune raspunderea civila, potrivit dreptului comun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! soțul meu, șofer de tir fiind, în data de 5 februarie ... Stoican Maria Magdalena Stoican Maria Magdalena Bună ziua! Soțul meu, șofer de Tir fiind, în data de 5 februarie a suferit un grav accident într.o parcare, în timp ce își efectua paua de 45 de ... (vezi toată discuția)
Despagubiri atingerea integritatii Marius123456789 Marius123456789 daca sufar de 3 boli profesionale,am fost despagubit conform legii 346.Vreau sa stiu daca pot obtine despagubiri in urma unui proces civil cu inteprinderea la ... (vezi toată discuția)
Pot sa dau in judecata societatea de asigurare? igna_florin igna_florin in urma unui accident intre doua masini prietenul meu a stat 3 luni in spital si a suferit mai multe operatii la membrele superioare si inferioare (avandu-le ... (vezi toată discuția)