Asigurarea s-a inventat tocmai ca in cazul producerii unui eveniment neprevazut sa existe cineva care preia raspunderea privind despagubirea celui afectat.
Astfel in cazul preietenului dumneavoastra, angajatorul soferului care e vinovat de producerea accidentului a platit pentru masina proprie o asigurare obligatorie de raspundere civila auto. Limita de despagubire pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate este situata la 5.000.000 euro si a fost stabilita prin Ordinul CSA nr. 14/2011, publicat in Monitorul Oficial nr. 858, din 6 decembrie 2011.
Deasemenea angajatorul prietenului dumneavoastra in conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale l-a asigurat pe prietenul dumneavoastra, asigurator fiind Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale .
Detalii cu ce drepturi ii revin din aceasta asigurare gasiti aici:
clik aici
www.avocatnet.ro/content/for...
Dar tot in Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale este prevazut faptul ca
in cazul in care nu sunt acoperite toate prejudiciile prin lege puteti solicita despagubiri in instanta de la angajator sau de la o alta persoana pe care o considerarti vinovata de provocarea acelui prejudiciu..
Art. 4. - (1) Prin asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale raspunderea civila a persoanei fizice sau juridice pentru prestatiile prevazute in prezenta lege si pentru care s-a platit contributia de asigurare este preluata de asigurator.
(2) In situatia in care
se face dovada unor prejudicii care nu sunt acoperite prin prevederile prezentei legi, in mod subsidiar si complementar, intra in functiune raspunderea civila, potrivit dreptului comun.