avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

buna! in urma divortului obtinut prin hot. definitiva si irevocabila in 2006 am primit custodia fiului meu, acum in varsta de 5 ani si 8 luni. in primelele luni dupa divort fostul meu sot s-a interesat de copil si platea pensia alimentara, chiar daca nu era intotdeauna completa sau la timp. incepand cu 2007 mi-a fost din ce in ce mai greu sa comunic cu el, pensia alimentara a fost platita de vreo 4 ori cu certuri si discutii. din ianuarie 2008 pana in prezent fostul meu sot refuza categoric sa plateasca pensia alimentara invocandu-si in acelasi timp drepturile de vizita. mentionez ca nu i le-am refuzat niciodata, el fiind cel care invoca distanta ca motiv al absentei lui ( noi suntem in timisoara , iar el in slobozia ). cu toate acestea nu suna niciodata sa intrebe de copil, nu-l viziteaza, iar daca il sun eu, nu vrea sa-mi raspunda. a vazut copilul de 3 ori ( prima data in vara lui 2007) si asta datorita plecarii fiului meu in vacanta cu fostii mei socrii la tara ( barlad) .
intrebarea mea este : cum trebuie sa procedez ca sa-l oblig pe fostul meu sot sa contribuie la cresterea fiului nostru? care sunt pasii de urmat?
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Alin Gheorghe , Alte profesii 19:02, 7 Ianuarie 2009
Aveti posibilitate sa va adresati organului de cercetare penala cu o plangere privind savarsirea de catre fostul sotul a infractiunii prevazute de art 305 din codul penal:
ART. 305
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.
va multumesc!
s-ar putea sa am ceva piedici... plangerea se face la politie sau la tribunal? aaa, inca ceva, nu am actuala lui adresa din slobozia. o stiu doar pe cea din timisoara unde domicilia impreuna cu parintii lui . acestia inca domiciliaza la aceasta adresa. pot face plangerea si fara adresa actuala?
Conform codului de procedura penala :
ART. 279 - Organele cărora li se adresează plângerea
Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară astfel de plângere.
Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.
In situatia in care nu cunosteti domiciliul actual puteti mentiona in cerere: " cu ultimul domiciliu cunoscut., situat in loc...., str...., nr...."
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
:) multumesc pt ajutor!
de un singur lucru imi pare rau...i-am propus sa trimita in loc de pensie alimentara cate ceva din cele necesare unui copil. si l-am rugat sa se ocupe mai mult de el. sa-l sune , sa-i vorbeasca....nimik.
si la urma tot copilul sufera.
sper ca am sa rezolv cumva cu aceasta plangere, sa contribuie nu numai financiar la cresterea si educarea copilului.
multumesc inca o data ! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara prietenoasa prietenoasa Buna ziua!spuneti mi va rog si mie ,ce am de facut in cazul in care eu sunt in Anglia cu fiul meu,iar fostul sot ,angajat MI nu imi mai trimite pensia ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare lexyaly lexyaly fostul meu sot n-a platit pensia alimentara de cand s-a incheiat divortul din 2007 .imi poate cineva da o cerere tip pe care s-o depun la judecatorie pt ... (vezi toată discuția)
Inregistrare admisa ca proba Alin Gheorghe Alin Gheorghe buna ziua! o intrebare : fostul meu sot nu se intereseaza deloc de copil ( 5 ani ) , refuza plata pensiei alimentare iar acum am o problema. fiul meu are ... (vezi toată discuția)