avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contestare rezolutie ONRC in urma respingerii cererii ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contestare rezolutie ONRC in urma respingerii cererii de dizolvare a societatii

Buna ziua,

Am solicitat de curand dizolvarea si lichidarea simultana a unui SRL aflat in inactivitate de 3 ani de zile si dupa doua amanari succesive, registrul comertului a dispus respingerea cererii cu urmatorul motiv:

"- cf. art. 7 alin. 2 din OUG nr. 116/2009, se va proceda la reluarea activităţii în vederea dizolvării societăţii."

Pentru ca articolul mentionat de ei nu are nici o legatura cu obligativitatea reluarii activitatii companiei in vederea dizolvarii societatii, as vrea sa contest rezolutia registrului comertului in instanta.

Ma puteti ajuta va rog cu suportul legal pentru urmatoarele intrebari:

1. Este intemeiata decizia celor de la registrul comertului chiar daca legea citata de ei nu este cea corecta? Exista in legislatia curenta o prevedere care sa ma oblige sa reactivez compania inainte de dizolvare si lichidare?

2. O companie pentru care s-a incheiat perioada suspendare de 3 ani este considerata automat reactivata? (din momentul depunerii cererii initiale la Registrul Comertului pana la data rezolutiei finale de respingere, mi-a expirat termenul de suspendare).

De asemenea v-as fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta cu o scurta descriere a pasilor pe care ar trebui sa-i parcurg pentru contestarea rezolutiei ONRC si cateva indrumari pentru modul in care ar fi cel mai bine sa formulez contestatia.

Va multumesc,
Dorin Cornea
Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2012
dorincornea, utilizator
Cel mai recent răspuns: dorincornea , utilizator 10:42, 7 Noiembrie 2012
Nu este temei legal pentru asa ceva. Atacati rezolutia in termen cu plangere si invocati faptul ca in lege nu este specificat faptul ca activitatea societatii trebuie sa fie reluata pentru a dizolva societatea iar conform principiului ,, ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus'' - adica unde legea nu distinge nici interpretul nu trebuie sa o faca, veti avea castig de cauza.
Va multumesc frumos pentru ajutor. O sa depun saptamana viitoare plangerea. Intre timp am ridicat de la registrul comertului si rezolutia de respingere in original si motivarea lor completa este urmatoarea:

Avand in vedere ca societatea se afla in inactivitate temporara anuntata organelor fiscale si inregistrata in registrul comertului, perioada in care nu poate desfasura nici un fel de operatiuni, s-a pus in vedere petentului reluarea activitatii pentru a se putea proceda la efectuarea operatiunii cuprinsa in Hotarerea AGA.

Este adevarat ca intreruperea activitatii s-a facut pana la 14.06.2012, dar pentru inregistrarea in registrul comertului a reluarii activitatii este necesara solicitarea expresa din partea societatii, conform art. 160 din Normele Metodologice de tinere a registrelor comertului, efectuare a inregistrarilor si eliberare a informatilor aprobate prin OMJ nr. 2594/C/2008.

Deoarece obligatia dispusa prin rezolutia de amanare nu a fost indeplinita in temeiul art. 7 alin. 6 din OUG 116/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 84/2010, urmeaza a respinge prezenta cerere.


Din ce inteleg din motivarea lor momentan societatea se afla intr-o starea necunoscuta deoarece termenul maxim de suspendare de 3 ani de zile a expirat dar nu am solicitat reluarea activitatii.
Nu este conditionat niciunde in lege ca pentru a solicita dizolvarea si lichidarea simultana a unei societati comerciale aflata in stare de suspendare temporara a activitatii sa nu poata sa efectueze acest demers pana se reia activitatea.
Am inca o data nevoie de ajutorul dumneavoastra.

Am incercat azi sa depun plangerea la Registrul Comertului dar mi-au facut o nota de calcul de 167 de lei si nu au vrut sa accepte plangerea fara sa platesc suma respectiva (aprox. 30 de lei e depunere plangerii, 104 lei e o taxa de publicare in Monitorul Oficial, restul pana la 167 de lei nu stiu sigur pentru ce erau).

Este legal perceputa aceasta taxa suplimentara? Punctul lor de vedere este ca, fiind vorba de un alt dosar, ar trebui sa platesc toate taxele inclusiv cea de publicare in Monitorul Oficial a rezolutiei dupa judecarea in instanta. Din punctul meu de vedere insa, cum solutia lor initiala nu a avut un temei legal nu consider ca dosarul initial s-a solutionat iar plangerea ar trebui sa faca parte din acelasi dosar initial.

Daca interpretarea mea e corecta si nu ar trebui sa platesc taxele respective, imi puteti spune va rog cum pot depune plangerea daca ei refuza sa o primeasca? Este corect din punct de vedere legal sa o trimit pe adresa Registrului Comertului cu confirmare de primire? O pot depune direct la tribunal in cazul in care Registrul Comertului refuza sa o primeasca?

Va multumesc inca o data pentru ajutor.
Conform art. 6 alin. 4 din OUG 116/2009, plangerea se depune si se mentioneaza in registrul comertului, acestia in termen de trei zile avand obligatia legala sa o inainteze instantei competente. Mentionarea acestei plangeri in registrul comertului nu trebuie sa depaseasca 50 ron. Hotararea instantei este executorie si este supusa numai recursului ( art. 6 alin. 7) Solicitati ONRC Bucuresti un punct de vedere chiar on-line privind problema dvs.

Alte discuții în legătură

Firma dizolvata de catre camera de comert kikirika kikirika Daca am sentinta ca firma e dizolvata ,mai trebuie sa depun declaratii la finante? Dizolvata nu inseamna ca nu mai exista? Cind firma e dizolvata ce se ... (vezi toată discuția)
Sediu social expirat iordachelanamaria iordachelanamaria Buna ziua sint adminstratorul unei firme care isi desfasoara activitatea intr-un spatiu cu chirie de la primarie.In fiecare an sint obligata sa-mi actualizez ... (vezi toată discuția)
Desfiintare srl elishepherd elishepherd Buna seara. Am infiintat in aprilie 2010, ca unic asociat si profitand de beneficiile oferite studentilor in vederea deschiderii unei afaceri, o SRL pe Jud. ... (vezi toată discuția)