avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contestare rezolutie ONRC in urma respingerii cererii ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contestare rezolutie ONRC in urma respingerii cererii de dizolvare a societatii

Buna ziua,

Am solicitat de curand dizolvarea si lichidarea simultana a unui SRL aflat in inactivitate de 3 ani de zile si dupa doua amanari succesive, registrul comertului a dispus respingerea cererii cu urmatorul motiv:

"- cf. art. 7 alin. 2 din OUG nr. 116/2009, se va proceda la reluarea activităţii în vederea dizolvării societăţii."

Pentru ca articolul mentionat de ei nu are nici o legatura cu obligativitatea reluarii activitatii companiei in vederea dizolvarii societatii, as vrea sa contest rezolutia registrului comertului in instanta.

Ma puteti ajuta va rog cu suportul legal pentru urmatoarele intrebari:

1. Este intemeiata decizia celor de la registrul comertului chiar daca legea citata de ei nu este cea corecta? Exista in legislatia curenta o prevedere care sa ma oblige sa reactivez compania inainte de dizolvare si lichidare?

2. O companie pentru care s-a incheiat perioada suspendare de 3 ani este considerata automat reactivata? (din momentul depunerii cererii initiale la Registrul Comertului pana la data rezolutiei finale de respingere, mi-a expirat termenul de suspendare).

De asemenea v-as fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta cu o scurta descriere a pasilor pe care ar trebui sa-i parcurg pentru contestarea rezolutiei ONRC si cateva indrumari pentru modul in care ar fi cel mai bine sa formulez contestatia.

Va multumesc,
Dorin Cornea
Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2012
dorincornea, utilizator
Cel mai recent răspuns: dorincornea , utilizator 10:42, 7 Noiembrie 2012
Va multumesc inca o data pentru ajutor. In urma sfatului dumneavoastra am solicitat o audienta la registrul comertului si mi-au explicat ca sunt obligati prin lege sa solicite aceasta taxa. Taxa este impartita astfel:

30 lei - Inregistrare mentiune in RC
3 lei - Fond de buletin cf. legii nr. 277/2009 (10%)
20 lei - Fond de lichidare cf. legii nr. 169/2010 (50%)
10 lei - Trimiterea rezolutiei catre Monitorul Oficial
104 lei - Publicarea rezolutiei directorului oficiului comertului in M.Of. partea IV

M-am hotarat sa renunt la incercarea de a depune plangerea prin registrul comertului si am depus-o direct la registratura tribunalului unde a fost acceptata fara alte taxe, actiunea fiind scutita de taxa de timbru judiciar. Termenul de judecata s-a stabilit pentru 1 august 2012.

Va voi tine la curent cu desfasurarea procesului.
Nu asta v-am sfatuit eu...sa solicitati punctul de vedere al institutiei la adresa: onrc@onrc.ro
Imi cer scuze, am uitat sa mentionez ca am facut si acea solicitare luni, 9 iulie, pe adresa respectiva de email dar nu am primit pana acum nici un raspuns.

Daca imi vor trimite un raspuns voi incerca sa-l public aici.
Dupa cum am promis anteior, public mai jos raspunsul pe care l-am primit la solicitarea mea catre ONRC in legatura cu modul de depunere a unei plangeri impotriva rezolutiei directorului oficiului comertului si/sau a persoanei desemnate.



Potrivit dispozitiilor art. 6 alin. (3) si alin. (4) din OUG nr. 116/2009, aprobata cu modificari si completari, prin Legea nr. 84/2010, impotriva rezolutiei directorului si/sau persoanei sau persoanelor desemnate se poate formula plangere in termen de 15 zile de la pronuntarea pentru parti si de la data publicarii rezolutiei sau a actului modificator al actului constitutiv in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pentru orice alte persoane interesate.

Plangerea se depune si se mentioneaza in registrul comertului unde s-a facut inregistrarea. In termen de 3 zile de la data depunerii, oficiul registrului comertului inainteaza instantei plangerea.

In aplicarea acestor dispozitii legale, directorul ORCT/persoana desemnata dispune, prin rezolutie, mentionarea in registrul comertului a depunerii plangerii si inaintarea acesteia la tribunal.

Prin urmare, si aceasta rezolutie poate fi atacata cu plangere de catre persoanele interesate, sens in care este redactat si continutul acesteia, prin exercitarea acestui drept, in conditile art. 6 alin. (3) din OUG nr. 116/2009.

Mentionam ca, in lipsa achitarii taxelor si a completarii formularelor prevazute de actele normative in vigoare, directorul ORCT/persoana desemnata are posibilitatea amanarii solutionarii unei astfel de cereri, respectiv a respingerii mentionarii in registrul comertului a depunerii plangerii respective, ramanand, in toate cazurile, obligatia inaintarii catre tribunal, in vederea solutionarii.

In acelasi sens sunt si prevederile art. 7 din Legea nr. 359/2004, potrivit carora prin efectuarea inregistrarilor in registrul comertului se asigura opozabilitatea actelor inregistrate fata de terti, cu exceptia cazurilor in care legea prevede conditia cumulativa a publicarii acestora in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

Acelasi act normativ stipuleaza, la art. 6 alin. (1), faptul ca, prin inregistrarea in registrul comertului se intelege inmatricularea persoanelor fizice, asociatilor familiale si persoanelor juridice prevazute la art. 2, inscrierea de mentiuni, precum si inregistrarea altor operatiuni care, potrivit legii, se mentioneaza in registrul comertului.

Referitor la taxele de registru calculate, precizam ca acestea se incadreaza in prevederile pct. 3 al Anexei 1 din HG nr. 113/2010, respectiv 30/lei inregistrare operatiune, la care se adauga fondul de buletin si de lichidare, taxa pentru transmiterea rezolutiei catre RAMO, respectiv 10 lei/inregistrare (pct. 1 al anexei 1), respectiv tariful de 104 lei/pagina de manuscris, conform Hotararii Camerei Deputatilor nr. 13/2010, pentru publicarea rezolutiei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
Asa cum am mentionat anterior, in urma refuzului registrului comertului de a accepta plangerea mea fara plata taxelor, am depus plangerea direct la tribunal, unde am castigat procesul in prima instanta. Astazi am primit si sentinta urmand ca aceasta sa devina definitiva daca nu este atacata in termen de 15 zile cu recurs de catre registrul comertului.

Procesul s-a desfasurat relativ usor dar a durat foarte mult din momentul depunerii plangerii (aproximativ 4 luni in total). Singura taxa achitata a fost taxa de timbru pentru proces in valoare de vreo 40 de lei. Nu am avut un avocat pentru sustinerea cauzei, m-am prezentat doar eu in fata instantei.

Ca si concluzii va pot spune ca e bine sa depuneti la dosar toate actele care credeti ca ar fi utile in momentul deschiderii procesului.

La primul termen de judecata nu m-am prezentat nici eu si nici reprezentantii registrului comertului (solicitasem judecara in lipsa). Judecatorul a decis sa solicite din partea registrului comertului intregul dosar al societatii si sa amane cauza.

La al doilea termen, registrul comertului nu a raspuns solicitarii de a furniza dosarul si nici nu a trimis vreun reprezentant, dar eu m-am prezentat in fata instantei si am depus actele pe care le-a considerat necesare judecatorul (in special un extras de registru pe care il aveam deja in care se specifica ca societatea e in stare de suspendare).

Dupa al doilea termen, s-a decis pronuntarea sentintei si, la aproximativ 2 luni dupa pronuntare am primit sentinta scrisa acasa.

In sentinta se specifica urmatoarele:



Rezolutia in litigiu este neintemeiata urmand a fi anulata.

Prin Hotararea AGA a societatii s-a hotarat dizolvarea si concomitent lichidarea, conform art. 227 alin. 1 litera d si art. 235 din legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fara numire de lichidator.

In conditile in care societatea contestatoare a hotarat in mod legal dizolvarea si lichidarea societatii, reluarea activitatii societatii (care se afla in stare de suspendare) pentru a se putea apoi dizolva si lichida, nu e conditionata de nici un text legal in materie si, mai mult, este si superflua.

Pentru aceste motive, in numele legii, hotareste:

Admite plangerea formulata in contradictoriu cu intimatul ORC si in consecinta:
- Anuleaza Rezolutia emisa intimat
- Dispune inscrierea la registrul comertului a Hotararii AGA a societatii contestatoare cu privire la dizolvarea si lichidarea acesteia
- Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata de catre contestatoare

Cu recurs in 15 zile de la comunicare.


Acum, dupa ce a fost emisa aceasta sentinta care este foarte posibil sa ramana definitiva, as vrea sa va intreb care sunt pasii urmatori pe care ar trebui sa ii fac pentru a inregistra intr-un final dizolvarea si lichidarea societatii in registrul comertului? Cum tribunalul a anulat rezolutia initiala, au vreun temei legal sa imi solicite din nou plata taxelor de 140 de lei pentru a inregistra in registrul comertului hotararea AGA?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma dizolvata de catre camera de comert kikirika kikirika Daca am sentinta ca firma e dizolvata ,mai trebuie sa depun declaratii la finante? Dizolvata nu inseamna ca nu mai exista? Cind firma e dizolvata ce se ... (vezi toată discuția)
Sediu social expirat iordachelanamaria iordachelanamaria Buna ziua sint adminstratorul unei firme care isi desfasoara activitatea intr-un spatiu cu chirie de la primarie.In fiecare an sint obligata sa-mi actualizez ... (vezi toată discuția)
Desfiintare srl elishepherd elishepherd Buna seara. Am infiintat in aprilie 2010, ca unic asociat si profitand de beneficiile oferite studentilor in vederea deschiderii unei afaceri, o SRL pe Jud. ... (vezi toată discuția)