avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Folosirea unui nume de artist fãrã drept
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Folosirea unui nume de artist fãrã drept

Buna ziua!

De ceva timp (2003-2004, nici eu nu mai stiu) folosesc un "nume de artist" sub care imi prezint piesele muzicale - un hobby. Este un proiect non-profit - nu am obtinut venituri, desi am licentiat acum cativa ani unele piese catre niste case de discuri mici. Nu am inregistrat numele (stiam ca ar trebui inregistrat la OSIM, dar nu se justifica), dar m-am inregistrat la UCMR.

Nu m-am bucurat de cine stie ce succes si nu am mai produs alte piese. Totusi, am pastrat pagina de facebook, twitter, myspace, pagina web cu numele.com si alte locuri unde m-am "promovat". Aici am postat vechile piese, informatii, bio etc.

Ieri am primit niste amenintari pe pagina de facebook, pentru ca as detine primele rezultate in motoarele de cautare (ma pricep la SEO ce sa mai! :)) ) intr-o romana stricata de la un roman francez. Ce am putut sa inteleg e ca o sa ma atace in justitie in termen de 18 luni, pentru ca el a folosit numele primul, ca nu am voie sa il folosesc, ca o sa ma desfiinteze prin "juris prudence". Am fost amenintat cu o adevarata lectie de juridica, asa ca am apelat la Avocatnet! :)

Va citez din ele:

"maestre inainte de a folosii numele X,trebuie sa stii ca pe cale legala ,trebuie sa faci cautari sa vezi daca numele X exista sau nu. "Numele X" ,eu il port de 22 de ani asa ca nu poti folosii acest nume ,pentru ca qrde cautariile pe motorul de cautari google,care in loc sa duca la mine duce la tine. schimba-ti numele X ,ca sa eviti o procedura judiciara ,altfel procedura judiciara a lui apple ,pot sa o aplic in cazul tau ,ca juris prudence,daca nu stii ce inseamna juris prudence ! consulta un avocat.ai timp sa-ti schimbi numele .multumesc de intelegere."

I-am cerut informatii concrete, si...

"eu port numele X din 1991 cind eram in constanta.asa ca oficial nu poti purta acest nume ,si informeaza te cum pot sa rup aplicin juris prudence de la compania appel,care o pot aplica foarte usor in cazul tau. ai timp necesar sa-ti schimbi numele.o sa-ti dau o lectie juridica,ca sa te trezesti,cauta-ti avocat ,ca in cel putin 18 luni vei fii convocat in tribunal.atita dureaza procedura juridica. esti inregistrat cumva in europa occidentala sau la nivel internatinal ? dovedest-o,organism romanesc ca osim,nu ma intereseaza deloc ,este inexistent pentru autoritatiile internationale ,unde voi deschide procesul.cauta-ti avocat ca sa intelegi innce impas esti ,si mai ales ca o alta juris prudence o pot folosii in acest litij cu tine de la marca oasis. care imi va da cistig de cauza,care nu te face decit sa pierzi bani pe la avocati,poate te trezesti inainte ,ca sa-ti dai seama,in ce procedura juridica te arunc."

Scrie groaznic. M-am amuzat ce m-am amuzat, dar oare vorbeste serios sau e un bluf ? Daca intr-adevar detine numele legal, renunt la el fara probleme.

Am cautat marca in Romania si UE, nu este luata de nimeni. Unde ar trebui sa caut ? Cu ce as putea sa ma documentez mai bine pe subiect?

Multumesc!
Legea nr. 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe

Actul include modificarile din urmatoarele acte:
- Legea nr. 146/1997
- Legea nr. 285/2004
- O.U.G. nr. 123/2005
- O.U.G. nr. 190/2005
- Legea nr. 329/2006.

o gasesti aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

Studiaz-o, mai vezi inca o data cu ce te ameninta si nu te teme! Dupa cum se exprima, probabil ca el crede in ceea ce spune. Vrea sa te impresioneze. Nu-l lasa! Ai si tu dovezi ca existi si ca ai o anumita notorietate a numelui folosit. Iar OSIM exista, fie ca vrea dumnealui, fie ca nu vrea. El va trebui sa se judece cu tine in Romania, nu la Apple, nu la Google. Asa ca, mult curaj si studiaza Legea 8/1996
Consider ca pretentiile respectivului sunt nefondate.
Ceretii acte care sa ateste ca are drepturile legale asupra numelui respectiv.
Tineti cont ca drepturile se acorda teritorial. Daca el a inregistrat numele in Franta, acolo are depturi. Pentru alte tari trebuie sa depuna cerere la organele specializate (in Romania e tocmai OSIM-ul, care este institutie de stat, recunoscuta international), altfel nu are nici un drept. Este adevarat ca, daca depune cerere are prioritate, dar acest lucru este valabil numai dupa depunerea cererii nu inainte.
Puteti totusi rezolva problema amiabil sugerandu-i sa adauge la numele lui un .fr iar dumneavoastra adaugati un .ro (sau ceva asemnator) ca sa va puteti deosebi pe net.
Ce face el este simiar cu ce au facut firmele audio-vizuale cu ACTA: incearca sa isi protejeze incompetenta in loc sa produca ceva de calitate.
Verificatii productiile pe net ca sa va dati seama de situatie.
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marca inregistrata vs. drepturi de autor alphasquadron alphasquadron Buna ziua! O persoana juridica \"X\", a infiintat o sectie, \"Y\", pe care a inscris-o si la tribunal. A fost depus statutul si PV al adunarii generale, care ... (vezi toată discuția)
Legat de drepturile conexe monbebeale monbebeale buna ziua! ma numesc sandra si sunt de meserie muzician.in urma cu 3 ani,alaturi de 3 colege am infiintat un cvartet clasic,alaturi de care am sustinut ... (vezi toată discuția)
Pot fi dat în judecată dacă folosesc pe facebook un nume înregistrat la osim? cosminsf cosminsf Va salut! Zilele astea am fost contactat de catre cineva care mi-a spus sa schimb numele paginii de pe facebook, intrucat el si-a inregistrat marca la ... (vezi toată discuția)