avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... revenire din CIC mai devreme de 1 an
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

revenire din CIC mai devreme de 1 an

Buna ziua. Pe data de 14 octombrie 2011 am nascut si am optat pentru CIC de un an, avand posibilitatea de a ma intoarce la serviciu mai devreme de un 1an pentru a beneficia de stimulentul de insertie de 500 de lei. Mentionez ca la locul de munca am o functie de conducere insa problema care se impune este ca am motive sa cred ca sefii mei ar dori concedierea mea ulterioara din motive de dumnealor stiute.
Intrebarea mea este care este cea mai apropiata data de cea a nasterii copilului , implicit de implinire a 1 an, la care eu ma pot intoarce la serviciu fara a-mi fi afectata acordarea stimulentului? Adica ma pot intoarce la munca sa zicem pe 13 octombrie daca copilul este nascut pe 14 octombrie? Cu ce data ar trebui inregistrata decizia de reluare a activitatii in acest caz?
De asemenea, stiu ca nu se poate concedia o persoana intoarsa din CIC pe o perioada de 6 luni, insa am citit ca daca beneficiezi de stimulentul de insertie aceasta perioada se prelungeste la 1 an, adica pana cand copilul mplineste 2 ani...
As dori va rog un raspuns si eventual articolele din lege din care sa reiasa cele de mai sus, in cazul in care este corect.
Va multumesc foarte mult.:)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:04, 25 Iulie 2018
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

2. - Tot OUG 111/2010 spune ca pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an fara a preciza o data minima sau maxima.
- Asta inseamna ca puteti relua activitatea chiar si cu o zi inainte de a implini copilul 1 an.
multumesc foarte mult pentru raspuns.

Asadar, undeva in luna septembrie ar trebui sa fac cererea pentru incetarea suspendarii contractului de munca in care sa stipulez reluarea activitatii cu o anumita data din octombrie, iar firma ar trebui sa-mi accepte cererea pana la data la care cer sa revin la munca, nu?

Da, ati inteles bine, asa trebuie sa procedati.
va multumesc foarte mult .
Multumim, bun raspunsul

Dar ce se intampla daca o angajata a facut cerere suspentare pt CIC pe 2 ani, anul trecut, acum, la nici un an si 3 luni vrea sa se intoarca, , este o situatie dificila, avem un angajat cu CIM pe durata determinata, cum se procedeaza, il dam afara pe cel anjajat care o inlocuieste ?
Din cate intelelg angjata are dreputul sa ceara oricand (incetarea suspendarii )revenirea la serviciu pe durata celor 2 ani? , Exista un text de lege in sensul acesta?

Va multumesc anticipat...
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2018
PProm, utilizator

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din cic mira09 mira09 In cazul unei angajate care urmeaza sa se intoarca din CIC, acum in noiembrie se implineste un an de cand a facut cererea de suspendare pentru un an, deci a ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu crestere copil inainte de termen avramfane avramfane Buna ziua, Pentru a reveni din CIC inainte de termen la serviciu cum se procedeaza mai exact. Trebuie sa anunt intai la DGASPC ca vreau sa imi fie intrerupt ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu de crestere copil buziladiana buziladiana Buna ziua. In 5 octombrie 2009 am nascut primul copil intrand in CCC pana in 5 octombrie 2011 dar in 19 iulie 2011 am nascut cel de-al doilea copil optand ... (vezi toată discuția)