avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariilor de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariilor de catre angajator

Buna ziua! Ma numesc Dragos Constantin si am fost angajat pentru o perioada de aproape un an la SC GSBET SRL, o societate cu activitate in domeniul pariurilor sportive. In urma cu cateva zile am fost instiintat printr-un preaviz ca unitatea in care lucrez va fi desfiintata. Preavizul mi-a fost dat sa-l semnez pe data de 26 iunie, el fiind datat si proabil inscris pe data de 1 iunie. Pe langa acest lucru, angajatorul refuza sa plateasca salariul si tichetele de masa aferente lunii mai (care conform CIM trebuiau platite pe data de 15 iunie) neinvocand niciun motiv clar. Mentionez ca statul de salariu a fost inregistrat (am primit un exemplar pentru un dosar de credit bancar, precum si fluturasul de salariu). Dupa toate cele intamplate, orele lucrate si completate in pontaj nu au fost platite pana acum decat partial, la fel si orele suplimentare. In aceeasi situatie sunt eu si inca 20 si ceva de colegi de la fostul loc de munca. In afara plangerii la ITM, ne sfatuiti sa ii actionam in instanta? Vom avea castig de cauza? Care este procedura in acest caz? Va multumesc anticipat si astept raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:40, 6 Februarie 2014
Daca nu va intelegeti cu angajatorul, solutia e doar instanta.
Cele doua modalitati invocate de dvs pot fi exercitate concomitent, sesizarea ITM-ului si/sau actiunea in instanta.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- prin posta , scrisoare recomandata cu confirmare de primire;
- online, folosind adresa de e-mail a ITM-ului pentru sesizari;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Actiunea in instanta se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare . Dreptul la actiune se prescrie in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile.
freeelis a scris:

Cele doua modalitati invocate de dvs pot fi exercitate concomitent, sesizarea ITM-ului si/sau actiunea in instanta.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- prin posta , scrisoare recomandata cu confirmare de primire;
- online, folosind adresa de e-mail a ITM-ului pentru sesizari;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Actiunea in instanta se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare . Dreptul la actiune se prescrie in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile.

multumesc. Imi puteti spune daca, la incetarea CIM, angajatorul este obligat in vreun fel la lichidarea datoriilor salariale fata de angajat? Respectiv, daca salariul aferent lunii iunie, conform CIM, trebuia platit pe data de 15 iulie, dupa desfacerea CIM mai trebuie respectata acea clauza sau trebuie platite toate datoriile salariale pana in momentul respectiv?
In principiu, plata salariilor se face la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Insa am intalnit si situatii in care angajatorul a achitat drepturile salariale odata cu incetarea raportului de munca ...
Buna ziua,
Chemarea in instanta se poate face fie la localitatea de domiciliu, fie in localitatea in care firma isi are sediul?
Fiindca din informatiile pe care le-am primit, se pare ca trebuie depusa cererea de chemare in instanta, la tribunalul "din localitatea paratei".

Multumesc,

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca irinuka2005 irinuka2005 Buna seara Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns pentru urmatoarea problema? Am contract pe perioada determinata de 2 luni.Perioada de proba 5 zile ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!este îndreptățit angajatorul sa nu mi acorde drepturile ... Nemtanu andreea Nemtanu andreea Buna ziua!Este îndreptățit angajatorul sa nu mi acorde drepturile salariale în situația în care eu am demisionat fără a sta în preaviz? (vezi toată discuția)
Demisia geoman geoman Baiatul meu a lucrat la o firma pana pe data de 06-07-2015 si a dimisionat pe data de 15-07-2015 este ziua de salariul lichidarea pe luna iunie pana la aceasta ... (vezi toată discuția)