avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Renuntarea la statutul de membru al unei asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Renuntarea la statutul de membru al unei asociatii

va rog sa-mi spuneti ce repercursiuni ar putea avea retragerea unui membru fondator din C.D. si demisia lui din Asociatie?Cum interpretati acestea?Dar excluderea altui membru fondator?as dori multe amanunte,daca este posibil.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:47, 3 Septembrie 2012
Daca asociatia are mai mult de trei membrii cu drept de vot, renuntarea unuia la calitatea de membru cat si la locul ocupat in organul de conducere al asociatiei, daca e cazul, va presupune ca trebuie sa-l stergeti din tabelul cu membrii la zi ai asociatiei si atat. Daca el ocupa o functie de conducere, aceasta devine vacanta si va fi ocupata prin desemnarea unei alte persoane dintre membri pana la convocarea adunarii generale sau la convocarea de urgenta a adunarii generale pentru alegeri si ocuparea functiei (depinde cum aveti in statut prevazut in cazul vacantarii functiei). Schimbarile aduse in componenta structurii de conducere trebuie s-o comunicati la judecatoria de care apartine asociatia in max 15 de la data adunarii generale.
Daca asociatia avea doar trei membrii, prin renuntarea unuia la calitatea de membru, riscati ca asociatia sa fie dizolvata asa cum prevede art 55 din og 26 din 2000 actualizata:
d) reducerea numarului de asociati sub limita fixata de lege, daca acesta nu a fost
complinit timp de 3 luni.
Textul integral al actului legislativ il aveti la adresa [ link extern ]
Va rog sa ma ajutati cu o clarificare.!
in acest moment Asociatia are un nr de 60 membri,care sunt membrii cotizanti conform statutului sau membrii asociati cotizanti,inclusiv cei 3(trei) membrii asociati fondatori care platesc si ei cotizatia statutara.
Atunci cand a fost constituita,anul 2002 aceasta Asociatie a avut doar 3(trei)membri,care sunt sau nu, doar membrii asociati fondatori,conform art.4 din OUG 26/2000?
Doar acestia au semnat actul de constituire,au dat forma juridica Asociatiei?
In anul 2011 unul din membrii asociati fondatori a demisionat din motive de sanatate.
Va rog sa faceti diferenta dintre membrul asociat fondator -acesta este cel care va determina dizolvarea de drept a acestei Asociatii,conform art 55,alin 1 lit.d?
va multumesc.

O sa incerc sa folosesc in explicatie denumirea pe care inteleg ca o aveti trecuta in statut de "membru asociat".
Cei trei membrii asociati fondatori sunt membrii care au fondat asociatia si au toate drepturile prevazute in statut. Ei raman acolo , in actele constitutive, atata timp cat exista si asociatia, chiar daca din diferite motive, dupa un numar de ani, isi depun o cerere de retragere din asociatie.
In situatia in care ulterior momentului infiintarii asociatiei, au mai fost acceptati conform statutului si alti "membrii asociati", acestia au aceleasi drepturi si obligatii ca si cei fondatori.
Toti "membrii asociati" existenti pe lista cu membrii curenti ai asociatiei trebuie sa fie convocati la adunarile generale. Acestia au drept de vot in toate chestiunile de modificare a statutului, inclusiv de dizolvare a asociatiei.
Cu certitudine tr. sa facem diferentierea intre calitatea de membru fondator, membru asociat si membru cotizant. Niciodata un membru cotizant sau un membru asociat nu poate ocupa locul I al membrului fondator. Membrul asociat (cel care vine cu plus la patrimoniul asociatiei si care adera la statutul asociatiei si isi constituie o sucursala, pe acesta il numesc eu membru asociat), membrul cotizant, devine membru dupa ce asociatia a fost infiintata de primii trei membri (asociati-fondatori), membrul cotizant tr sa achite o taxa de inscriere, dupa care o cotizatie anuala, acesta poate ramane membru ori daca nu isi achita cotizatia cf obligatiilor din statut, isi pierde automat calitatea de membru. Nr membrilor cotizant poate creste sau scade de la an la an, nu mai vb de membrii asociati care pot sa adere la statutul unei asociatii sau nu, pe cand membrii asociati fondatori tr sa existe in functionarea unei asociatii. Exista calea legala prin care in anumite situatii - de retregere ori o alta situatie - prev. Ord.26/2000, art. 55 alin 1 lit "d" - asociatia se dizolva de drept, daca s-a retras un membru asociat fondator si in timp de trei luni de la retagere daca asoc nu a complinit nr de membrii fondatori, atunci asociatia s-a dizolvat. Nu putem lua in discutie membrii cotizanti sau cei asociati, cu explicatiile mai sus-amintite.
Pentru CeciliaCIMPEAN:
Mai intai, ca regula generala, nu trebuie facuta diferenta intre membru fondator si membru care intra in asociatie dupa ce aceasta e deja infiintata. Nu cred ca o persoana care intra ca membru ulterior, trebuie sa aiba mai multe/mai putine drepturi si obligatii decat cel ce s-a aflat acolo la infiintare. Nici macar mergand pe ideea ca fondatorii au contribuit la patrimoniul initial, pentru ca e posibila situatia cand tot acel patrimoniu sa fie adus doar de catre un singur membru fondator si ceilalti sa nu contribuie cu nimic pentru ca nu e obligatoriu ca fiecare sa aiba contributii egale.
Si in plus si membrii fondatori si ceilalti, trebuie sa plateasca cotizatii.
Acum nu neg ca sunt unele ong-uri care au trecut in statut favoritisme de acest gen, mergand pana acolo incat sa stipuleze ca organele de conducere sa fie alese doar din membrii fondatori. Acest mod de abordare il consider total gresit, chiar plecand de la principiul care sta la baza constituirii ong-ului respectiv. E o asociere libera dar de fapt fondatorii vor sa-si faca ong-ul lor. E ca un club inchis, elitist, care urmaresc realizarea nu stiu caror interese personale, financiare, chiar ocolind legea sau profitand de avantajele pe care le are un ong fata de o societate comerciala.
La art. 55 d) se prevede " reducerea numarului de asociati sub limita fixata de lege, daca acesta nu a fost complinit timp de 3 luni". Nu se refera numai la membrii fondatori.
De fapt daca ati urmarit din interior activitatea unui ong, ati vazut ca foarte multi se perinda , ca membrii pentru cateva luni, un an in cazul cel mai fericit, si apoi din diferite motive renunta sa se mai implice in activitatile si in dezvoltarea ong-ului. Iar forma de organizare si statutul trebuie concepute in asa fel incat sa permita ca ong-ul sa mearga inainte cu alti membrii. Asa s-a ajuns ca acele cateva ong-uri cunoscute in Romania sa mai supravietuiasca inca iar marea majoritate sa se fi stins. Pentru ca au fost facute de unii pentru ei si atat.

Alte discuții în legătură

Asociatie non profit adinellazip adinellazip Buna ziua, Am o rugaminte catre cine ar putea sa ma lamureasca cu problema mea: am infiintat o asociatie non profit, asociatie infiintata de catre 3 ... (vezi toată discuția)
Excludere membru fondator aadynna aadynna buna ziua! o asociatie cu 3 membri fondatori poate exclude prin hotararea adunarii generale unul din acestia daca a adus prejudicii ONG-ului? daca ... (vezi toată discuția)
Dizolvare asociatie in baza oug 26/2000 actualizata Dan-haita Dan-haita Conform prevederilor art. 6 alin.(1) şi (2) din Ordonanţa 26/2000 extras din Ordonanţă „In vederea dobandirii personalitatii juridice, asociatii ... (vezi toată discuția)