avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Renuntarea la statutul de membru al unei asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Renuntarea la statutul de membru al unei asociatii

va rog sa-mi spuneti ce repercursiuni ar putea avea retragerea unui membru fondator din C.D. si demisia lui din Asociatie?Cum interpretati acestea?Dar excluderea altui membru fondator?as dori multe amanunte,daca este posibil.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:47, 3 Septembrie 2012
CeciliaCIMPEAN a scris:

Cu certitudine tr. sa facem diferentierea intre calitatea de membru fondator, membru asociat si membru cotizant. Niciodata un membru cotizant sau un membru asociat nu poate ocupa locul I al membrului fondator.


Ba da! Este logica elementara, din moment ce se retrage, sau moare unul din fondatori si se scade numarul sub minim, cum se poate acesta complinii in termen de 3 luni?
Din moment ce organizatia este deja infiintata. Nu ai de unde scoate alt fondator.
De aceea nu se face diferenta ontre membrii, decat cand este voba de activitatea lor in cadrul organizatiei.
Nu trebuie sa facem diferente acolo unde legea nu le face!

CeciliaCIMPEAN, pare ca ati citi OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Ati gasit cumva sintagma "fondator" in partea referitoare la asociatii? Nici vorba! Legea refera la "membrii asociati", indiferent ca sunt cei dintai ori cei din urma.

A! Obisnuim noi sa le spunem fondatori acelor membrii asociati care au semnat actele "de nastere" ale asociatiei (actul constitutiv si statutul).

Iar acesti primi membrii asociati (zisi si fondatori) au macar libertatea de a muri, daca nu si pe aceea de a-si pierde calitatea de asociat in conditiile prev. de statut.

Cu toate acestea, asociatia ...continua sa existe.

Art. 55. - (1) Asociaţia se dizolvă de drept prin:
d) reducerea numărului de asociaţi sub limita fixată de lege, dacă acesta nu a fost complinit timp de 3 luni.

Atentie! Asociati. Si atat! Daca legea nu spune "asociati cu o mana mai scurta si un picior mai lung", atunci nici noi nu putem adauga textului sintagme care nu exista.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie non profit adinellazip adinellazip Buna ziua, Am o rugaminte catre cine ar putea sa ma lamureasca cu problema mea: am infiintat o asociatie non profit, asociatie infiintata de catre 3 ... (vezi toată discuția)
Excludere membru fondator aadynna aadynna buna ziua! o asociatie cu 3 membri fondatori poate exclude prin hotararea adunarii generale unul din acestia daca a adus prejudicii ONG-ului? daca ... (vezi toată discuția)
Dizolvare asociatie in baza oug 26/2000 actualizata Dan-haita Dan-haita Conform prevederilor art. 6 alin.(1) şi (2) din Ordonanţa 26/2000 extras din Ordonanţă „In vederea dobandirii personalitatii juridice, asociatii ... (vezi toată discuția)