avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala impotriva unui minor - consecinte, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala impotriva unui minor - consecinte, lipsa dovezi

care este cursul unui dosar constituit in urma unei plangeri penale inaintata unei sectii de politie.
Mentionez ca este vorba despre acuzatia de furt a unei perechi de ochelari, formulata de parintele unui copil impotriva altui copil . cu toate ca ochelarii au fost vazuti pe catedra cand copiii au plecat acasa .
În acest caz minorul nu va răspunde penal, conform legii , minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani nu răspund penal.
Multumesc !
care ar putea fi urmarile in ceea ce-l priveste pe copilul acuzat, daca dosarul isi urmeaza cursul ?

ART. 228 c.p.p.
Începerea urmăririi penale
#M64
(4) Dacă din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergătoare efectuate după primirea plângerii ori denunţului rezultă vreunul dintre cazurile de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzute la art. 10, organul de urmărire penală înaintează procurorului actele încheiate cu propunerea de a nu se începe urmărirea penală.
#M36
(5) Dacă procurorul constată că nu sunt întrunite condiţiile arătate în alin. 4, restituie actele organului de urmărire penală, fie pentru completarea actelor premergătoare, fie pentru începerea urmăririi penale.
#M64
(6) În cazul în care procurorul este de acord cu propunerea, dispune prin rezoluţie neînceperea urmăririi penale. În situaţia în care procurorul îşi însuşeşte argumentele cuprinse în propunerea organului de cercetare penală, motivarea rezoluţiei este facultativă sau poate cuprinde doar argumente suplimentare. Copie de pe rezoluţie şi de pe propunerea organului de cercetare penală se comunică persoanei care a făcut sesizarea, precum şi, după caz, persoanei faţă de care s-au efectuat acte premergătoare. Dispoziţiile art. 245 alin. 1 lit. c^1) se aplică în mod corespunzător.

buna seara si multumesc din nou pentru raspunsul dumneavoastra !
Situatia concreta este aceea ca persoana acuzatoare doreste o suma de bani pt a cumpara alti ochelari si ne ameninta cu aceasta plangere penala. Vina copilului meu este intradevar ca a intrat in acest joc si a luat ochelarii de pe banca , dar acestia nu au ramas in posesia lui ci pe catedra (martor , cel putin un copil).Problema este de principiu si nu valoarea ceruta. Acceptarea platii ar insemna acceptarea acuzatiei de furt , ceea ce nu este cazul . ochelarii nu s-au mai gasit insa a doua zi in clasa . Ce ma sfatuiti , sa platesc sau sa accept sa depuna plangerea la politie ? cu stima,

Alte discuții în legătură

Tulburare de posesie? adrian_27 adrian_27 Buna seara, Am in proprietate apartamentul nr. 1 dintr-o casa colectiva, cota parte din curtea comuna si cota parte din drumul de access. In luna mai ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala anatulba anatulba Buna ziua. Ma numesc Ana si am o problema delicata.In ziua de 12.05.2012, am lasat minorii in varsta de 8 respectiv 12 ani la socrii mei acasa pentru 2-3 ... (vezi toată discuția)
Inceperea urmaririi penale donciuovidiu donciuovidiu Fără a dovedi vinovăţia unui angajat, angajatorul se prevalează de art. 52, alin. 1, lit. b, din Codul muncii, îi face o plângere penală neargumentată ... (vezi toată discuția)