Potrivit art. 61 lit. c) din Codul muncii, "angajatorul poate dispune concedierea unui salariat in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihicaa salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat".
Dupa o lunga perioada de concediu medical ( cam un an si jumatate) un angajat este incadrat cu grad de invaliditate III cu pierderea cel putin la jumatate a capacitatii de munca. In conditiile acestea el nu mai poate lucra 8 ore / zi ( locul de munca cere un program de 8 h / zi) si compania nu ii poate da un alt loc de munca.
In acest caz , i se poate inceta contractul contractul conform art. 61 lit. c) ?
Concedierea în baza art. 61 lit. c) din Codul muncii este obligatorie numai daca organele de expertiza medicala constata ca menţinerea salariatului este contraindicata întrucat i-ar afecta sanatatea. Daca însa organele de expertiza medicala constata ca, deşi salariatul obţine slabe performanţe, totuşi, menţinerea lui pe acelaşi post nu i-ar afecta sanatatea, angajatorul este îndreptaţit sa aprecieze în ce masura se impune menţinerea sau concedierea salariatului; cu alte cuvinte, în acest ultim caz concedierea nu este obligatorie.
Dar in conditiile in care angajatul nu poate lucra un program normal de 8 ore / zi el nu devine inapt - in raport cu condiitiile de munca pe care le cere postul pe care il are?
Si daca firma nu are un post pe care starea lui de sanatate il cere cum e corect sa procedezi in situatia data?
Daca societatea nu dispune de locuri de munca compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii, atunci angajatorul poate decide concedierea acestuia in baza art.61 lit.c C.mun.