avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restituire sume catre proprietari din fondul de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restituire sume catre proprietari din fondul de reparatii

Buna ziua, m-ar interesa opinia dvs. in urmatoarea speta: in fondul de reparatii s-a strans o suma de bani care nu a fost folosita in totalitate; in cazul in care Comitetul executiv decide restituirea catre proprietari, e legal sa se poate face acest lucru ? si daca da, care ar fi documentul contabil prin care sa se efectueze restituirea? multumesc si astept cu interes comentariile dvs.
Cel mai recent răspuns: iapost , utilizator 09:19, 5 Iulie 2012
In nici unul din cazurile prezentate de dumneavoastra nu se restituie banii.
Daca s-a facut un fond,pentru o lucrare care poate sa coste mai putin ,banii se retin pentru
o alta reparatie.-oricand pot interveni diverse alte reparatii.
iapost a scris:
...m-ar interesa opinia dvs

Asociatia de proprietari are permanent nevoie de fonduri pentru reparatii si nu numai pentru cele planificate si stabilite in adunarea generala. Tot reparatie este si remedierea unei avarii la instalatia de apa-canalizare, arderea motorului de la lift, defectarea usii de acces..., ca sa spun doar cateva din zecile de cazuri concrete.
Ori, in aceste situatii asociatia trebuie sa aiba fond de reparatii pentru ca altfel va intra in fondul de rulment, va lua bani din sumele achitate de proprietari pentru consumul consumul de apa, de energie termica..., pentru ca nu poate astepta sa adune bani pentru reparatii pe listele urmatoare si sa stea cu usa blocata, cu apa care curge continuu pe scarile blocului, cu liftul oprit 5 luni s.a.m.d.
Iar banii luati din fondul de rulment sau din utilitatile achitate vor duce la imposibilitatea achitarii facturilor catre furnizorii de utilitati. Acestia vor calcula penalizari care sunt cel putin dublul dobanzilor bancare si-apoi vor sista furnizarea utilitatilor.
Am prezentat doar cateva argumente pentru a raspunde cererii dv conform careia va intereseaza opinia noastra. In acest sens eu opinez pentru nerestituirea sumelor acumulate in fondul de reparatii.
Sigur ca raspunsul meu nu este valabil in orice situatie. De exemplu daca s-a contribuit cu 4000-7000 lei de fiecare proprietar pentru reabilitarea blocului iar intre timp primaria a realizat lucrarea gratuit, este firesc sa se discute cu proprietarii daca este oportun a se realiza alte lucrariri in asociatie ori sa se restituie acei bani proprietarilor, in totalitate sau numai o parte...
@iapost

Dupa cum observati vi s-a raspuns cu diferite argumente si toate raspunsurile pot fi sintetizate :
- fondul de reparatii nu se restituie;
- din fondul de reparatii se pot face mai mult sau mai putin frecvent alte si alte lucrari de intretinere si reparatii ale proprietatii comune, unele chiar in regim de urgenta, asa incat e bine ca asociatia sa aiba o suma de bani cat mai consistenta posibil pentru a face fata urgentei.
- "cu folosire limitata" inseamna ca destinatia initiala a fost indeplinita de vreme ce s-a executat acea lucrare. Tot atat de adevarat este ca infiintarea si alimentarea fondului de reparatii este obligatorie pentru asociatiile de proprietari pentru ca aceste lucrari se executa cu bani din acest fond. Unele lucrari nu pot fi prevazute dinainte.
ok, multumesc tuturor pentru explicatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond reparatii angi25 angi25 Buna ziua! Vreau sa stiu daca din punct de vedere legal se poate returna, fondul de reparatii neutilizat, proprietarului care isi vinde proprietatea ... (vezi toată discuția)
Restituire fond de reparatii miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca la vanzarea unui apartament proprietarul care vinde este indreptatit sa i se restituie fondul de rulment si fondul de ... (vezi toată discuția)
Datorii apartament prima casa Eveyn Eveyn Buna ziua! Am achizitionat de curand un apartament prin programul Prima Casa. Ne-am mutat in el de 2 saptamani si ceva. Proprietarii au fost draguti si ... (vezi toată discuția)