avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... inundatie vecin
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

inundatie vecin

Buna ziua,
In 2010 am inundat vecinului de sub mine.El are asigurare locuinta facultativa. A mers la asociatie si a solicitat o adresa cum ca este teava parte comuna. Dupa 2 ani a venit asociatiei dosarul de recuperare a daunei.Eu nu am fost informata de acea adresa. Acum se doreste sa se mearga la asigurator si sa se rectifice adresa data de asociatie si sa se spuna ca este vina mea.
1. Este posibil?
2. Care este perioada in care o societate de asigurari poate face regres ?
Mentionez ca proprietarii apartamentului asigurat sunt parinii, iar polita de asigurare este pe numele copilului.
3. Este valabila asigurarea daca intre cele 2 parti nu exista niciun contract ?
4 .Cine poate face instiintare a de dauna ?
Multumesc

Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 21:56, 6 Iulie 2012
1-In situatia in care procesul verbal de constatare a daunii contine precizarea ca prejudiciul a fost cauzat de deficienta la nivelul parti comune instalatie condominiu,respectiv dosarul de dauna a fost incheiat avand ca parti asiguratul si asociatia de proprietari,legal,dupa ce dosarul a fost aprobat ,nu se mai pot opera modificari asupra partilor
2-Termenul de prescripţie al dreptului la acţiunea în regres este acela de drept comun, de trei ani (art. 3 din decretul nr. 167/1958)
3-La ce parti va referiti cand sustineti ca " intre cele 2 parti nu exista niciu contract "?
Intre proprietari si asociatia de proprietari exista contractul de asociere,prin care orice proprietar raspunde fata de prejudiciile cauzate la partea comuna sau privata din condomiu
4-Orice parte interesata care detine polita de asigurare obligatorie sau facultativa,in cazul in care se confrunta cu situatii protejate prin asigurare,poate solicita asiguratorul sa constate ,sa consemneze,sa il despagubeasca in limitele politiei incheiate

Raspuns punctelor 1,3,4 cu adaugirele de rigoare si mai adaug cateva nelamuriri punctele 5,6:
1. In instiintarea de dauna asiguratul a spus ca eu l-am inundat. In PVCD s-a mentionat ca este o teava comuna. Adresa asociatie - parte comuna, declaratie martor nu exista.
3. La definitia din polita este mentionat: Asigurat;: titularul interesului cu privire la riscul asigurat. Interesul asigurat este al proprietarului locuinţei / bunurilor asigurate dar poate fi şi al unei terţe persoane care a dobândit calitatea de Asigurat în baza unor relaţii contractuale privind deţinerea şi/sau folosinţa locuinţei/bunurilor asigurate (cum ar fi dar fără a se limita la: utilizatorul unui bun achiziţionat în leasing, locatar, custode).
Ma intereseaza sa stiu daca polita este valabila in conditiile in care o oarecare persoana (in speta copilul proprietarei) incheie asigurarea.
4. Cine poate si are obligatia de a face instiintarea de dauna (proprietarul sau persoana pe numele careia este incheiata polita)?
5. dupa 2 ani a sosit dosarul pentru recuperarea sumei (cei drept ca pe Asociatie), numai ca acum asociatia va merge la conciliere si va mentiona ca nu a fost parte comuna . Se poate face rectificare dupa 2 ani? cum se mai poate demonstra acum a cui a fost vina?
6. In extrasul asiguratorului plata se face catre persoana care a incheiat polita, in conditiile in care in polita este stipulat "Dreptul la despăgubirea cuvenita aparţine proprietarului locuinţei / bunurilor asigurate; Asiguratul / Contractantul (alţii decât proprietarul locuinţei / bunurilor asigurate) nu pot exercita acest drept, chiar dacă sunt în posesia Contractului de asigurare si/sau l-au semnat si/sau au achitat prima de asigurare, cu excepţia cazului în care sunt legal împuterniciţi în acest sens de către proprietarul locuinţei / bunurilor asigurate." La ce fel de imputernicire se refera?
Multumesc
In conditiile in care asigurarea vizeaza imobilul care a avut de suferit ca urmare a defectiunii la instalatia parte comuna din condominiu,proprietarul imobilului are dreptul sa solicite despagubiri
Proprietarul imobilului are dreptul sa incheie imputernicire in favoarea unui tert,care are drept legal sa solicite despagubire de la asigurator

intrebari / concluzii :
1. oricine poate sa incheie o polita de asigurare, chiar daca nu este proprietar sau nu are vreun contract cu acesta
2. daca asiguratul isi ia banii, ulterior, nu se mai pot face modificari la dosar
3. Despagubirea se face pe proprietar sau o terta persoana , daca exista imputernicire
multumesc
Doua corectii:
1. Oricine poate face o asigurare, daca are dovada unui interes fata de bunul asigurat (act de proprietate, act de inchiriere/comodat/leasing, domiciliu in imobil, procura,etc.)
2. Daca asiguratul a primit despagubirea, asiguratorul poate (numai in mod motivat temeinic) sa se indrepte cu regres impotriva unui vinovat stabilit la data constatarii sau daca ulterior apar contestatii la fel de temeinice, prin care sa se demonstreze lipsa/modificarea vinovatiei. In cazul de fata, simplele declaratii nu pot decat sa declanseze o constatare tehnica (expertiza) de specialitate, singura prin care se poate dovedi indubitabil cauza inundatiei.Daca aceasta actiune nu se efectueaza prin conciliere, atunci se va ajunge in instanta, unde se va dispune in mod sigur.

Alte discuții în legătură

Inundatii provocate de vecini bellefille bellefille Sunt in situatia in care apartamentul meu este inundat in mod frecvent de vecinii de la etajul superior.Locatarii din acest apartament sunt de fapt chiriasii ... (vezi toată discuția)
Asigurare imobil agnes1999 agnes1999 Proprietarul incheie o asigurare pentru imobilul in care se afla si un chirias. Daca daunele sunt produse de chirias, (din greseala da foc la cladire, de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pentru asigurator de la administratorul blocului Nicusorneacsu Nicusorneacsu Buna ziua, Ma confrunt cu o problema si nu stiu cum sa reactionez fata de administrator. Am un apartament in Vaslui pe care il folosesc o data pe luna, cand ... (vezi toată discuția)