avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Care este procedura in situatia in care tatal solicita ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Care este procedura in situatia in care tatal solicita CCC

Buna ziua!

Am rugamintea, in masura in care este posibil, sa ma lamuriti si pe mine cu ceva informatii cu privire la urmatoarea situatie : Sotia mea este insarcinata si urmeaza sa nasca pe data de 10 Iulie. Ea detine un srl si a fost angajata pe acest srl incepand cu data de 01 Iunie 2012 si a mers la servici pana pe data de 29 Iunie. In conditiile date am urmatoarele intrebari :
1. Cum ar trebui sa procedeze incepand cu data de 02 Iulie 2012 in ceea ce priveste statutul de angajat (ar trebui sa intre in concediu prenatal?!)
2. Ce se intampla dupa ce naste din perspectiva statului de angajat pe care il are in acest moment?
3. Cand se poate depune dosarul pentru CCC in conditiile in care eu, tatal copilului voi opta pentru intrarea in CCC?
4. Cine plateste indemnizatia pentru maternitate (angajatorul sau statul) ?

Din cate am citit mama este musai sa aiba 42 zile de concediu postnatal. Daca inteleg corect in aceasta situatie cel mai devreme pot depune dosarul pentru CCC dupa cele 42 de zile.

Mi-ar fi de ajutor parerea dvs. si eventual ceva sfaturi.

Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: gabidgabid , utilizator 11:35, 5 Iulie 2012
1. - Daca este salariata la acea SRL atunci poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Concediul de maternitate se acorda incepand cu luna a 32-a de sarcina, la cerere, de catre medicul curant ginecolog sau medicul de familie.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate se plateste de catre angajator care recupereaza banii in totalitate de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

2. - Dupa terminarea concediului de maternitate, dar nu mai devreme de 45 de zile de la nasterea copilului, unul din parinti poate solicita CCC.
- Cererea pentru CCC impreuna cu actele necesare se depund la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care solicitati CCC.
Multumesc frumos pentru raspunsuri.

Ar mai fi cateva aspecte cu care nu sunt lamurit :
1. Care ar fi valoarea indemnizatiei pentru concediul de maternitate in conditiile in care sotia mea are contract de munca incepand cu data de 1 Iunie 2012, deci practic o singura luna lucrata. Incadrarea a fost cu salariul minim pe economie pentru persoane cu studii superioare, care stiu ca este undeva in jurul valorii de 1.200 lei net.
2. Care este procedura pentru recuperarea banilor de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate?
3. In conditiile in care sotia mea opteaza pentru concediu de maternitate pentru perioada maxima prevazuta de lege (126 zile) incepand cu data de 01 Iulie 2012 ceea ce inseamna ca va avea 8 zile de prenatal (am stabilit nasterea prin cezariana pe data 10 Iulie 2012) si 118 zile de postnatal as dori sa va intreb :
- este posibila aceasta situatie ?
- in situatia in care este posibila aceasta situatie cand se face cererea si dosarul pentru CCC?
4. CCC este pentru o perioada de 12/24 luni incepand de la data solicitarii CCC sau incepand de la data nasterii copilului?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate persoane cu handicap stefan31 stefan31 buna ziua Avem o problema sotia este insarcinate in 6 luni si o saptamana avand o problema de handicap . conform art. 24 lit c legea 185/2005 care este in ... (vezi toată discuția)
Primesc indemnizatie de crestere a copilului si prenatal? saonioana saonioana Buna ziua. Sunt studenta la zi, anul 1 si am contrat de munca pe perioadat determinata incepand cu 26.06.2012 care se incheie la 04.05.2013. urmeaza sa nasc in ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere si ingrijire copil Nicolaescu Simona Nicolaescu Simona Am nascut pe data de 11 iulie .Sunt in concediu prenatal din data de 08.06.2012.Pot benficia de cele 126 zile de concediu medical si dupa ce am nascut sau este ... (vezi toată discuția)