avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... primesc indemnizatie de crestere a copilului si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

primesc indemnizatie de crestere a copilului si prenatal?

Buna ziua. Sunt studenta la zi, anul 1 si am contrat de munca pe perioadat determinata incepand cu 26.06.2012 care se incheie la 04.05.2013. urmeaza sa nasc in jur de 20 iunie 20123, iar prenatalul mi-l pot lua de pe 20 aprilie 2013. intrebarea mea este daca imi pot lua prenatalul, cu toate ca expira contractul in mai si daca voi beneficia de indemnizatie calculata dupa venituri. ( salariul brut=1200). multumesc
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
saonioana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:57, 8 Aprilie 2013
1. Daca veti naste in iunie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt iulie 2012 - iunie 2013.

2. - Puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca intrati in acest concediu inainte de incetarea contractului individual de munca (CIM), adica pe 20.04.2013, asa cum ati spus dvs.
- Primul certificat medical, pe luna aprilie, il prezentati angajatorului care il va plati.
- Certificatele medicale incepand cu luna mai le prezentati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.

3. De CCC puteti beneficia dupa se se termina concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

4. Indemnizatia pentru CCC va fi 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
multumesc mullt pentru raspuns. nu afecteaza in nici un fel la calcularea celor 12 luni pentru calculul indemnizatiei de crestere a copilului faptul ca din mai si pana in iunie (cand voi naste) nu voi avea contract de munca (dar m-as afla in prenatal)? ar trebui sa imi gasesc un angajator?
multumesc
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
saonioana, utilizator
1. Nu este obligatoriu sa aveti un loc de munca (in acele 2 luni) deoarece:
- in acele luni sunteti in concediu de maternitate (sarcina) si acaesta perioada este asimilata aceleia de obrinere de venituri;
- in acele luni sunteti studenta la zi, perioada eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Asadar veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie NicoletaLeta NicoletaLeta Buna ziua. Indraznesc sa va cer o lamurire cu privire la urmatoare problema. Sunt insarcintata in 8 saptamani, iar data problabila nasterii este aprilie. In ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil dan0007 dan0007 Buna ziua, Am o serie de intrebari referitoare la modul in care se poate imparti concediul de crestere a copilului intre parinti. -In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pavalsimona pavalsimona Buna ziua! As avea nevoie de un sfat! Sunt insarcinata si conform doctorului, ar trebui sa nasc pe la sfarsitul lunii septembrie. Mentionez ca sunt in al ... (vezi toată discuția)