avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... AJUTOR-revenire din maternitate-post restructurat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

AJUTOR-revenire din maternitate-post restructurat

Buna ziua.
Am nevoie urgenta de sfaturi. Mai am 2 luni si inchei concediul de ingrijire copil. Am anuntat conducerea firmei de intentia mea de revenire la serviciu si am aflat ca magazinul unde lucram s-a inchis. Precizez ca am lucrat intr-o optica medicala pe post de Consultant Vanzari. Firma mai are 2 optici in localitate, una din ele deschisa cand ma aflam in concediu de maternitate.
Problema mea este urmatoare: CUM PROCEDEZ? CE DREPTURI SI OBLIGATII AM?
Vreau sa le trimit o cerere de reluare a activitatii si sa solicit raspuns scris privind situatia mea in cadrul firmei.
Precizez ca s-au facut schimbari in firma(un nou asociat, numele putin modificat etc), dar nu se poate vorbi de faliment sau reorganizare judiciara.
Astept sfaturile dumneavoastra, mai ales ca sunt si intr-o situatie familiala deosebita: tocmai am divortat, am copil mic in ingrijire, bani putini. Si mai e si criza economica pe deasupra...
Multumesc tuturor.
Cel mai recent răspuns: paula2078 , utilizator 22:30, 18 Octombrie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
uranopos a scris:

Potrivit Codului Muncii, orice angajator care concediaza din motive care nu tin de persoana salariatului are obligatia sa-i ofere un alt post in cadrul unitatii (in cazul dumneavoastra intr-unul din celelalte doua cabinete medicale) iar daca acest lucru nu este posibil (in cazul restrangerii activitatii, spre exemplu) sa fie anuntat A.J.O.F.M.-ul. In acest sens trimiteti o noua adresa catre conducerea unitatii. Va voi specifica si cateva prevderi legale care fac referire la acest subiect:
..................

1. Unde exista in Codul muncii o asemenea prevedere ? :-/
2. Angajatorul poate decide concedierea oricarui salariat care are c.i.m. suspendat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Multumesc pentru raspunsul promt si competent.
Am o alta intrebare: cum pot sa ma opun deciziei de concediere? Cand au facut restructurarile stiau ca au un CM suspendat. Ii pot obliga cumva sa-mi faca o oferta de lucru la celelalte magazine pe care le au? Am intrebat acest lucru si mi s-a comunicat ca nu sunt posturi libere.
Help!
Puteti face contestatie la Tribunalul Judetean in a carui raza teritoriala aveti domiciliu, in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere.
Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă. In caz contrar, decizia de concediere poate fi anulata de catre instanta.
Legea nu prevede obligativitatea angajatorului , in aczul concedierii individuale pentru motive care nu tin de persoana salariatului, sa-i ofere acestuia un alt loc de munca in cadrul societatii.
Multumesc pentru raspuns. Nu cred ca voi ajunge in instanta. Firma e una mare si sunt sigura ca vor motiva in temeiul legii.
Am o alta problema. Am studiat CCM la nivel national si CCM pe ramura comert (2007-2008). Sunt consultant vanzari in optica medicala. Oare pe care sa-l invoc daca firma nu are CCM la nivel de societate? Intreb pentru ca sunt cateva avantaje in cel pe ramura. De ex.: 2 salarii compensatorii.
Cum ma sfatuiti sa procedez in situatia in care eu la nasterea copilului nu am primit acel salariu mediu pe unitate si nici compensatia dintre indemnizatia de maternitate si salariul avut? Fac cerere acum sau astept sa revin la serviciu?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva inaintea intoarcerii din concediul pentru cresterea copilului MONICA HRIB MONICA HRIB Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti ce drepturi am daca cu o luna de zile inainte de intoarcerea din concediu de crestere copil am primit comunicare de la firma ... (vezi toată discuția)
Valabil sau nu cc de munca la nivel de ramura vivi23ro vivi23ro as dori sa stiu daca Contractul Colectiv de Munca (CCM) Unic la Nivel National pe anii 2007- 2010, mai este valabil din moment ce nu a fost altul validat, pe ... (vezi toată discuția)
Cic2 daca cic1 expira cu o luna inainte de nasterea celui de-al doilea copil nerantula nerantula Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie: - am un copil de 1 an si 4 luni, CIC_1 expira la data de 16.09.2010 - sunt insarcinata cu al doilea copil, care ... (vezi toată discuția)