avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Recunoasterea TVA pentru tranzactiile intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Recunoasterea TVA pentru tranzactiile intracomunitare

Buna ziua,

As avea nevoie de o lamurire privind recunoasterea si inregistrarea in contabilitate a TVA aferente unei tranzactii intracomunitare.

Exemplu
O companie cu sediul unic in Letonia (comp.A) face o livrare de bunuri catre o companie cu sediul unic in România (comp.B).
Valoarea standard a TVA in Letonia este de 21%.
Comp.A va emite factura catre comp.B.
Datorita armonizarilor fiscale comunitare factura va contine (pe langa alte elemente obligatorii care nu fac obiectul acestei discutii) si:
descrierea bunurilor
unitati de masura
cantitati
preturi unitare (fara VAT)
preturi totale (fara VAT)
valoarea procentuala a VAT (21%) aplicata sumei preturilor totale
valoarea nominala a VAT
pretul final al facturii: 1,21 x suma preturilor totale ale fiecarui produs/sortiment

Odata factura ajunsa la contabilul comp.B, in temeiul Codului Fiscal Român, art.137, alin.1, lit.c, acesta va considera suma preturilor totale ale fiecarui produs/sortiment ca baza de impozitare. Va incarca gestiunea cu acest pret iar in contul 4427 va inregistra TVA standard in România: 24%.

Intrebari
Este valabila aceasta abordare ? Daca da, are contabilul temei legal in baza Codului Fiscal de a obtine in contabilitate un pret final al facturii mai mare decat cel inscris pe aceasta ? (1,24 x suma pr.fin.ale prod/sort. > 1,21 x suma pr.fin.ale prod/sort.)

Multumesc in avans pentru lamuriri,
Cu stima,
Radu
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 21:45, 4 Iulie 2012
1. in primul rand, daca este vorba de o tranzactie intracomunitara efectuata intre doua persoane impozabile inregistrate in scopuri de tva in tarile lor, iar bunurile parasesc teritoriul tarii furnizorului, factura nu trebuie sa contina tva, persoana obligata la plata taxei fiind cumparatorul prin taxare inversa care se aplica la baza de impozitare (fara tva): 4426 = 4427

2. daca totusi din diferite motive (bunurile nu parasesc teritoriul tarii furnizorului) se factureaza cu tva, atunci operatiunea este taxabila in tara furnizorului si neimpozabila in tara cumparatorului, acesta din urma va include in costul bunurilor si tva achitata in tara furnizorului, aceasta fiind nerecuperabila in tara sa.

3. in fine, daca cumparatorul efectueaza achizitii intracomunitare fara a fi inregistrat in registrul operatorilor intracomunitari, atunci va aplica taxare inversa asupra bazei de impozitare care va contine si tva facturata de furnizor, operatiunea fiind taxabila in romania (bunurile parasind teritoriul tarii furnizorului).

in concluzie este valabila abordarea dvs. numai pentru cazul 3, cu mentiunea ca se inregistreaza taxare inversa 4426 = 4427

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara Silvia Dumitru Silvia Dumitru Suntem o firma platitoare de TVA, ne-am incris in registrul operatorilor intracomunitari dupa care am achizitionat un soft (tehnica de calcul) de la o firma ... (vezi toată discuția)
Tva datorat pentru achizitii intracomunitare in beneficiul propriu cristidum cristidum Se datoreaza statului TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri achizitionate in beneficiul propriu (bunuri pentru utilizare in interiorul societatii, nu ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare si livrari intracomunitare victorn victorn in legatura cu livrarile intracomunitare ;;acestea sunt scutite de plata tva daca:: 1) ... (vezi toată discuția)