In iunie 2000, inaintea introducerii registrului de evidenta al salariatilor, un angajat pe post de tamplar al unitatii noastre este ales viceprimar al comunei sale. In cartea de munca nu este inregistrata plecarea, apare doar "incadrat prin detasare fiind ales in functia de viceprimar" ,inregistrare facuta de primaria comunei. In registrul unic nu apare trecut si in consecinta nu este preluat nici in REVISAL la unitatea unde a fost angajat.In 2012 nu mai este reales si revine la fosta unitate fie pentru angajare , fie pentru incetarea contractului si obtinerea ajutorului de somaj. Intre timp sectia de tamplarie unde a lucrat se inchide si postul se reduce. Nu mai avem post pentru persoana respectiva. Intrebarile noastre sunt : 1.Daca in evidentele noastre nu mai exista, cum putem face incetarea contractului, pentru ca AJOFM si ITM ne-a spus ca noi suntem unitatea care trebuie sa trimita persoana in somaj? 2. Care sunt pasii de urmat? 3.Este obligatoriu preavizul?
Art. 30 din legea nr.393/2004: (1) La încetarea mandatului de primar, de viceprimar, de preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean persoanele în cauză îşi reiau activitatea în executarea aceloraşi contracte de muncă sau acte de numire. La stabilirea clasei şi gradului de încadrare se vor lua în calcul şi perioadele lucrate în funcţiile de demnitate publică alese.
(2) în cazul în care conducerea persoanei juridice refuză reluarea activităţii în funcţia deţinută anterior alegerii, persoana în cauză se va putea adresa instanţei de judecată competente, cererea fiind scutită de taxă de timbru judiciar.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns si va mai rog sa-mi clarificati cum pot sa-l preiau in REVISAL si daca sunt obligata sa-i acord preaviz in cazul in care trebuie sa-l trimit in somaj din lipsa locurilor de munca (sectia unde a lucrat a fost inchisa intre timp).
Din pacate , Legea nr.393/2004, mai prevede ceva in dezavantajul dvs ... art.29 (3) : In cazul în care, pe durata exercitării mandatului de către persoanele care ocupă funcţiile de aleşi locali prevăzute la art. 28 alin. (1), au loc reorganizări ale persoanei juridice, acestea sunt obligate să comunice persoanelor ale căror contracte de muncă sau acte de numire au fost suspendate noile locuri de muncă stabilite, corespunzător celor deţinute de acestea, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Pentru a va spune exact cum sa procedati in REVISAl ,a r trebui sa ne dati detalii despre activitatea acestuia ... de exemplu, angajat , apoi suspendat c.i.m. ca urmare a alegerii ca viceprimar etc...
In anul 2000 angajatul in cauza a fost ales ca viceprimar. In cartea de munca angajatorul, o societate cooperativa,nu face nici o inregistrare. Singura inregistrare este facuta de primaria la care este ales "incadrat prin detasare fiind ales in functia de viceprimar". La acel moment cartile de munca se pastrau la forul superior, ujcoop. Dintr-un motiv necunoscut este pierdut pur si simplu din toate evidentele cooperativei, care intre timp isi restrange activitatea si inchide sectia de tamplarie in care aesta lucra ca tamplar. Momentan in cooperativa nu mai exista posturi de tamplar si nu exista nici un alt post liber care sa-i poata fi oferit.
Ca angajat mai nou, ma confrunt cu aceasta problema pe care nimeni nu m-a putut ajuta sa o rezolv pe cale legala, fara sa aduc nici un prejudiciu nici fostului angajat si nici unitatii angajatoare.
Va multumesc mult pentru sprijinul d-voastra!
Solutia este : incetarea detasarii , reluarea activitatii la fostul angajator si apoi incetarea raportului de munca ca urmare a desfiintarii postului ...
In Revisal completeaza unitatea de la care a fost detasat si nu unitatea unde a fost detasat.
Vechime in munca
barboloviciu
In perioada 1984 pana in 1996 am lucrat la Mina Suior incadrat in grupa I de munca . In anul1996 contractul de munca a fost suspendat de drept conform art 50 ... (vezi toată discuția)