avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune, ajutor juridic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune, ajutor juridic

Buna ziua!
Cazul este urmatorul: Un batran si fiica sa au depus in instanta actiunea pentru dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune. Primul termen a fost fixat in aprilie anul viitor. La acest moment batranul are o pensie de 400 lei, iar fiica sa nu are servici. S-au gandit ca in lunile ce vor urma sa depuna o cerere pentru a primi ajutor juridic. Ideea e ca intre timp bolile batranului s-au agravat si fiica doreste sa intocmeasca un dosar pentru obtinerea certificatului de handicap si indemnizatia aferenta acestuia. In cazul in care handicapul este grav ar urma ca si fiica sa primeasca o indemnizatie de insotitor. Intrebarile mele sunt:
1.Daca in lunile ce vor urma, vor primi indemnizatiile mentionate mai sus, aceasta va afecta primirea ajutorului juridic ? (am inteles ca timbrul juridic in astfel de situatii este 3% din valoarea imobilului)
2. Acest certificat de handicap, obtinut pe baza unor boli fizice, va deveni pentru batran un impediment in situatia in care va trebui sa semneze un contract de vanzare-cumparare?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 12:39, 7 Iulie 2012
1. Ajutorul public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei de timbru in proportie de 100% se aplica la un venit de sub 300 lei/membru de familie.
Intre 300-600 lei scutirea este de 50% din valoarea taxei de timbru.
Se pot solicita si esalonari ale platii, in functie de venituri si alte obligatii, cheltuieli medicale etc.

2. In privinta posibilitatii de a face un act de V-C, bolile fizice nu impiedica teoretic incheierea actului.
Insa, in functie de varsta vanzatorului si eventualele probleme psihice, notarul va solicita un certificat medico-legal care sa ateste existenta discernamantului persoanei in cauza si asistarea acestei persoane de catre un reprezentant al Autoritatii Tutelare de la primaria in raza careia isi are domiciliul.
Va multumesc pentru raspuns! Mai este inca un aspect in privinta caruia nu m-am lamurit. Sunt luate in considerare veniturile tuturor celor care locuiesc in casa respectiva? Sot/sotie, copii, etc, sau doar a celor doua persoane care sunt parti in proces? De exemplu daca fiica este divortata, dar sotul ei locuieste inca in casa sunt se iau in seama si veniturile lui? Sau veniturile fratelui sotului care la fel locuieste acolo?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2012
1voice, utilizator
Se iau in considerare veniturile tuturor membrilor de familie care locuiesc si gospodaresc impreuna.

Astfel, conf.OUG nr. 51/2008 Art. 5
(1) In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin familie se intelege sotul/sotia, copiii sau alti descendenti in linie dreapta in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinerea solicitantului, precum si copiii sau alti descendenti in linie dreapta in varsta de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 de ani, daca se afla in continuarea studiilor si in intretinerea solicitantului.
(2) In sensul prezentei ordonante de urgenta, se considera membru al familiei si persoana care are domiciliul ori resedinta comuna si gospodareste impreuna cu solicitantul, copiii sau alti descendenti in linie dreapta ai acesteia in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinerea solicitantului, precum si copiii sau alti descendenti in linie dreapta in varsta de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 de ani, daca se afla in continuarea studiilor si in intretinerea solicitantului.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la ordonanȚĂ de urgenȚĂ nr. 51 din 21 aprilie 2008 ... utilizator16eu utilizator16eu Referitor la ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 51 din 21 aprilie 2008 la art. 5 (1) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin familie se înțelege ... (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar A.B. A.B. Dupa aproape 2 ani de stagnare #-o, cazul a ajuns la Judecatorie, imediat fiind intampinat de primul obstacol, „Taxa Judiciara”. X-( Pentru a ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru MarinBordeianu MarinBordeianu Buna ziua! Am un dosar pe rolul Judecatoriei Sector 4, unde mi s-a pus in vedere sa achit taxa judiciara de timbru. Eu as dorii sa fac cerere de ajutor public ... (vezi toată discuția)