avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... trecerea de la somaj la pensie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

trecerea de la somaj la pensie

Daca o persoana se afla in somaj , iar pe perioada somajului indeplineste conditiile de iesire la pensie pe motiv de limita de varsta, trebuie sa-si depuna dosarul la pensii exact de ziua lui? Daca ziua lui este in data de 10 ale lunii inseamana ca beneficiaza de somaj pentru cele 10 zile? Este adevarat ca pensia o primeste doar dupa 3-4 luni? Si in toata aceasta perioada din ce traieste? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:39, 7 Iulie 2012
Paote sa-si depune cererea pentru iesire la pensie si in alta zi dupa data indeplinirii conditiilor legale pentru iesirea la pensie.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
g) la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limitã de vârstã, de la data solicitãrii pensiei anticipate sau la data când pensia de invaliditate devine nerevizuibilã;
...

2. Asadar trebuie sa depuneti cat mai repede cererea de pensionare la Casa de Pensii (incepand cu data la care indepliniti conditiile pentru pensie pentru limita de varsta).

3. Incepand cu data de 10, cand indeplineste conditiile de pensionare ii va inceta plata indemnizatiei de somaj.

4. Pentru perioada 1-9 va primi indemnizatie de somaj pentru 9 zile.

5. Decizia de pensionare ar trebui, dupa lege, sa fie emisa in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii dar, de regula intarzie mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie dodorel62 dodorel62 Buna seara . 1.Daca esti in somaj 2 ani , iar in aceasta perioada trebuie sa faci dosarul de pensionare ( comform legii cu min 6 luni inainte de a iesi la ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate gradul iii lidiuta08 lidiuta08 speta: sunt in somaj , am in luna octombrie concediu medical din data de 9 pana in 31 am fost la comisie de expertiza , mi s adat aviz cu gradul III, AM ... (vezi toată discuția)
Incetare indemnizatie somaj antoniaantonia antoniaantonia Sunt in somaj de cinci luni, iar la 20 februarie 2013, pot iesi la pensie anticipat. Vreau sa stiu cand inceteaza plata indemnizatiei de somaj: in momentul ... (vezi toată discuția)