avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

Buna seara .
1.Daca esti in somaj 2 ani , iar in aceasta perioada trebuie sa faci dosarul de pensionare ( comform legii cu min 6 luni inainte de a iesi la pensie), intrucat la terminarea perioadei trebuie sa iesi la pensie pentru limita de varsta , indeplinind toate conditiile comform legii , in momentul depunerii dosarului pentru pensie , se va pierde ( inceta plata somajului ) , odata cu depunerea acestui dosar ?
Sau chiar daca depui dosarul , plata somajului se face normal pana la terminarea acestuia si apoi se intra in pensie normala .
2. Daca esti in pensie de boala si depui dosarul pentru pensie ( indeplinind conditiile de pensionare ) , odata cu depunerea dosarului , se va inceta plata pensiei de boala ?
Daca cele scrise de mine mai sus , cumva se va inceta plata atat a somajului , cat si a pensiei de boala , aceasta incetare de a se mai face plata , in baza carei legi se va face ?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:48, 1 Februarie 2016
1)Pensia va fi pusa in plata incepand cu data incetarii platii somajului.
Dosarul de pensionare se depune incepand cu data indeplinirii conditiilor de varsta si stagiu.
2)Nu se depune dosar pentru trecerea de la pensia de invaliditate la cea de limita de varsta.
Se face din oficiu.
Daca va intarzia emiterea deciziei, atunci se vor plati diferente din urma daca va fi cazul.
Am inteles ce a-ti spus , dar vroiam sa stiu , daca fiind in somaj si i-ti depui dosarul de pensie , din ziua cand depui dosarul de pensionare ti se intrerupe plata somajului , sau poti depune dosarul si primesti somaj pana cand este solutionat dosarul si iesi la pensie ?
Daca cumva ti se intrerupe plata somajului pentru depunerea dosarului pana cand iesi la pensie in baza carei legi se poate face aceasta ?
Va multumesc !!!
Cand indepliniti conditiile depuneti dosarul pentru pensionare.
I-i faceti atenti pe cei de la casa de pensii ca sunteti in somaj si ca va trebui sa puna in plata penisia dupa ce terminati de primit somajul.

Luati somajul pe toata perioada pe care vi s-a acordat.
Cand terminati de primit somajul cereti sa vi puna in plata pensia.
Pentru perioada de somaj neintrata in calculul pensiei faceti o cerere de recalculare.
Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
g) la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limitã de vârstã, de la data solicitãrii pensiei anticipate sau la data când pensia de invaliditate devine nerevizuibilã;
Legea 263/2010

Art.104


(3) In functie de elementele specifice fiecarei categorii de pensie, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza:
a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca....

Se intelege ca prevederea de mai sus este valabila doar in cazul pensiei anticipate sau anticipate partiale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa pensionare mai pot lucra Vykynyky Vykynyky Lucrez la o societate comerciala Anul acesta am dreptul sa ies la pensie pentru limita de varsta si vechime de peste 35 ani Mai am dreptul sa lucrez la ... (vezi toată discuția)
Incetare cim conform art. 56 lit. c din codul muncii pipo88 pipo88 Conform Codului Muncii, art. 56, lit. c CIM-ul inceteaza de drept \\"la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la somaj la pensie Justitiarul711 Justitiarul711 Daca o persoana se afla in somaj , iar pe perioada somajului indeplineste conditiile de iesire la pensie pe motiv de limita de varsta, trebuie sa-si depuna ... (vezi toată discuția)