avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amenzi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amenzi

Buna seara.
Imi puteti raspunde va rog la mai multe intrebari:
1. In cazul declaratiei 394 amenda este 6000 de lei pe luna pt fiecare luna pt care nu ai depus declaratia sau 6000 lei pt toata perioada?.
2. Toate declaratiile care incep cu 100, 101, 102, 120, 130, amenda este 500 lei?
3. 112 amenda este 1000 lei?
4. 300 amenda este 500 lei?
5. Amenda la bilant se calculeaza pe zile, luni, etc?.
6. O firma ce nu a depus declaratiile, poate fi inchisa sau suspendata fara ai mai fi platite penalitatile pt nedepunerea declaratiilor?.
7. Este mai ieftin sa inchizi o asemenea societate sau sa o repari, adica sa platesti toate penalitatile?.
8. Cand declari faliment la o societate si nu ai nici un act (chitante, bilant, nimic depus si nici contabil facut) cum procedez?.
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Ganna , utilizator 13:00, 9 Iulie 2012
1. In cazul declaratiei 394 amenda este 6000 de lei pe luna pt fiecare luna pt care nu ai depus declaratia sau 6000 lei pt toata perioada?.

Nedepunerea declaratiei 394 se sanctionează cu amenda de la 12000 la 14000 lei pentru persoanele juridice.
2. Toate declaratiile care incep cu 100, 101, 102, 120, 130, amenda este 500 lei?

Neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume (Formularul 100, Formulatul 101, Formularul 102, Formularul 103 si altele) (art.219, alin.1, lit.b) din OG 92/2003) constituie contraventie si se sanctioneza cu amenda de la 1000 la 5000 lei, pentru persoanele juridice (art.219, alin.2, lit.d) din OG 92/2003).
3. 112 amenda este 1000 lei?

Nedepunerea sau depunerea cu intarziere a declaratiei 112 constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit prevederilor art. 219 din O.G. nr. 92/2003 cu amenda cuprinsa intre 1000 si 5000 lei pentru persoane juridice. In situatia in care angajatorul nu depune în mod repetat declaratia lunara, acesta va fi declarat inactiv, cu consecintele legale ce decurg de aici.
4. 300 amenda este 500 lei?

Nedepunerea la termen a declaratiei 300 este sanctionata cu amenda cuprinsa intre 1000 lei la 5000 lei, pentru persoanele juridice.
5. Amenda la bilant se calculeaza pe zile, luni, etc?.

Nedepunerea în termenul legal a situatiilor financiare anuale, precum si a raportarilor contabile se sancţionează cu amenda, după cum urmeaza:
- cele referitoare la intocmire şi semnare, cu amenda de la 2000 lei la 3000 lei;
- cea referitoare la depunerea in termenul legal, cu amenda de la 300 lei la 1000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare;
- cu amenda de la 1000 lei la 3000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 şi 30 de zile lucratoare;
- cu amenda de la 1500 lei la 4500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.
6. O firma ce nu a depus declaratiile, poate fi inchisa sau suspendata fara ai mai fi platite penalitatile pt nedepunerea declaratiilor?.

Nu.
7. Este mai ieftin sa inchizi o asemenea societate sau sa o repari, adica sa platesti toate penalitatile?.

Trebuie achitate amenzile, penalitatile si dobanzile calculate...nu numai penalitatile. Nu a fost inchisa societatea pana acum? Ma intreb la ce ati mai infiintat societatea, daca nu v-ati ocupat de administrarea in bune conditii a acesteia. Doar pentru a raspunde acum pentru toate cele scrise de Dvs. mai sus? #-o
8.Cand declari faliment la o societate si nu ai nici un act (chitante, bilant, nimic depus si nici contabil facut) cum procedez?.

Am sa rog un coleg sa intervina, pentru a va raspunde la aceasta intrebare.


Cu privire la punctul 8:
In conformitate cu prevederile art. 138 alin. 1 din legea nr. 85 / 2006 privind procedura insolventei, in cazul in care sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, precum si a presedintelui comitetului creditorilor sau a unui creditor desemnat de adunarea generala a acestora, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, sa fie suportata de membrii organelor de conducere din cadrul societatii (asociati, administratori), precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa. Iar lit. d din cuprinsul acestui articol prevede ca sunt vinovate persoanele care au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea (este vorba de legea contabilitatii si toate ordinele emise pentru aplicarea acesteia). De asemenea, pentru faptele prevazute la alin. 1, inclusiv cea pe care v-am enuntat-o, se poate atrage raspunderea penala. Conform art. 143 din aceeasi lege, constituie infractiune de bancruta frauduloasa si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, fapta persoanei care falsifica, sustrage sau distruge evidentele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia.

In completarea Gabrielei la punctul 7:
Procedura de dizolvare - lichidare voluntara si radiere a societatii nu o puteti finaliza decat in conditiile in care de la organul fiscal obtineti certificat de atestare fiscala prin care se atesta ca societatea nu are nici un fel de obligatii neindeplinite.
Incercati sa rezolvati problemele societatii, sa o aduceti la zi cu toate obligatiile, iar apoi sa decideti ce veti face cu ea.



Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Multumesc Lucian!
:bow:
Buna ziua.
Va multumesc frumos pt raspunsuri.
Va rog frumos sa ma ajutati si cu urmatoarele intrebari:

1. In cazul in care contabilul societatii nu a tinut corect contabilitatea acesteia (nu a depus declaratii, bilant, balanta), acesta avand contract de munca cu timp partial pe functia de contabil poate fi actionat in justitie?. Precizez ca nu a fost facuta o fisa de post in care sa se treaca explicit atributiile acestuia. Considerati viabil actionarea in judecata tinand cont de aspectele mentionate?. Ma refer in special la absenta fisei de post.

2. Cand cedezi o societate comerciala (actiunile acelei societati) unei alte persoane, ce documente sunt necesare?.

Multumesc frumos.
Buna seara,

1. Dvs. aveati obligatia in calitate de administrator sa ii cereti acestuia sa va prezinte documentele contabile si declaratiile la fiecare sfarsit de luna. Bilantul, raportarile contabile se depun semestrial si trebuiau semnate si de Dvs. Chiar nu v-au interesat aceste aspecte?

Eu nu tin cu acel contabil pe care l-ati avut angajat, nici nu as avea cum. Poate nu avea dreptul sa semneze bilanturile. Poate a considerat ca prelucra documentele primare si restul intocmea altcineva. Daca nu aveti o fisa de post care sa reglementeze atributiile pe care acesta le avea, nu stiu de ce il puteti acuza. Poate ca Lucian va poate ajuta mai mult referitor la acest aspect.

2. Cand cedati toate actiunile societatii trebuie sa predati documentele care stau la baza inregistrarilor contabile ale societatii.:O Dar cine cumpara o asemenea societate care este intr-o asa situatie? Isi asuma cumparatorul riscul de a achita debitele? Eu nu cred...



De cat timp nu aveti depuse declaratiile si raportarile contabile?

Alte discuții în legătură

Declaratie 392a nedepusa iuliaiuly iuliaiuly Buna ziua, Daca nu am depus Declaratia 392a (nu am stiut de schimbarea limitei de la 10.000euro la 35.000 euro) si este prima abatere (adica prima ... (vezi toată discuția)
Nedepunere declaratie 394 mariana calin mariana calin Sunt pfa si nu am stiut ca trebuie sa depun declaratia 394. Sunt inregistrata in scopuri de tva din feb. 2008. Ce amenda risc daca depun acum toate ... (vezi toată discuția)
Neindeplinire obligatii declarative microintreprindere freenicos freenicos Ce mai poate face acum o societate care nu s-a declarat microintreprindere de la 1 februarie?Si nu a declarat nimic de la inceputul anului pentru ca nu a avut ... (vezi toată discuția)