avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu odihna restant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu odihna restant

Buna ziua,
Daca o persoana a fost in concediu de crestere copil 2 ani, ce se intampla cu concediul de odihna restant din 2010? Legea spune ca un concediu de odihna restant se poate lua anul urmator, dar nu precizeaza nimic despre cazul in care persoana intra in concediu de crestere copil 2 ani. Exista vreo prevedere legala pentru aceasta situatie?

Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:01, 12 Iulie 2012
Exista,dar este valabila doar pt. angajatii din domeniul bugetar:
Astfel,art.5din OUG250/1992 precizeaza:
Art. 5
(1) Salariaţii care au lipsit de la serviciu întregul an calendaristic, fiind în concediu medical sau în concedii fără plată acordate potrivit art. 25 alin. (3), nu au dreptul la concediul de odihnă pentru acel an.

(2) În cazul în care perioadele de concedii medicale şi de concedii fără plată prevăzute la art. 25 alin. (3), însumate, au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au întins pe 2 sau mai mulţi ani calendaristici consecutivi, salariaţii au dreptul la un singur concediu de odihnă, acordat în anul reînceperii activităţii, în măsura în care nu a fost efectuat în anul în care s-a ivit lipsa de la serviciu pentru motivele prevăzute la alin. (1).

Deci,daca lucrati in acest sector,si ati desfasurat activitate in anul 2010 inainte de a intra in ccc la reintoarcerea in activitate,in 2012 veti beneficia de co restant /neefectuat in 2010.Daca ati avut suspendat insa cim ul tot anul 2010,fiind in ccc,nu aveti drept la co pt. 2010,la revenire veti efectua co pe 2012,corespunzator perioadei efectiv lucrate.

Daca sunteti in privat,si aveti un contract colectiv de munca aplicabil,s-ar putea sa contina si o astfel de reglementare corespunzator acestei situatii,de asemenea posibil sa regasiti o reglementare si in Regulamentul Intern al unitatii.

ondino a scris:

Exista,dar este valabila doar pt. angajatii din domeniul bugetar:
Astfel,art.5din OUG250/1992 precizeaza:
Art. 5
(2) În cazul în care perioadele de concedii medicale şi de concedii fără plată prevăzute la art. 25 alin. (3), însumate, au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au întins pe 2 sau mai mulţi ani calendaristici consecutivi, salariaţii au dreptul la un singur concediu de odihnă, acordat în anul reînceperii activităţii, în măsura în care nu a fost efectuat în anul în care s-a ivit lipsa de la serviciu pentru motivele prevăzute la alin. (1).

Deci,daca lucrati in acest sector,si ati desfasurat activitate in anul 2010 inainte de a intra in ccc la reintoarcerea in activitate,in 2012 veti beneficia de co restant /neefectuat in 2010.

Multumesc! Revin cu precizari.
Este vorba de sectorul bugetar si se aplica OMECTS 5559/2011, art. 8
Articolele sunt asemanatoare, dar problema este ca nu se specifica nimic clar de concediul de crestere copil, ci doar de concedii fara plata sau incapacitate temporara.
Din aceasta cauza apar interpretari.
Pe de alta parte exista dreptul la concediu de odihna, asadar nu se poate pierde.
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2012
del_gf, utilizator
Da,cunosc este vorba despre invatamant si "celebrul "articol 8 din Ordinul 5559/2011,in care se vorbeste despre cfp si cm dar situatia e similara si pt.ccc avand in vedere ca cimul este suspendat pe 2 ani scolari...Deci la revenire efectuati co pt.2010,bineinteles pt. timpul efectiv lucrat in 2010 pana la suspendare.
Multumesc mult!
Sper sa se inteleaga in sensul aratat de dvs.
Consider ca este totusi o scapare a art. 8 pt. cazul CCC si de aici interpretarile.
Aveti grija ca norma speciala se completeaza cu norma generala ... asadar Ordinul respectiv se va completa cu prevederile legislatiei in materi cu privire la concediile personalului din sectorul bugetar.

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna magda76 magda76 Buna ziua.Am si eu o problema pentru solutionarea careia am nevoie de sfatul dumneavoastra.Am fost in concediul pentru cresterea copilului pana la inceputul ... (vezi toată discuția)
Concediu neefectuat laura63 laura63 Buna ziua, Poate beneficia de plata pentru concediu neefectuat o persoana care lucreaza in invatamant, a nascut in luna mai si nu a avut pana atunci de ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma va rog în legatura cu concediul de odihna... MARA MALINA MARA MALINA Lucrez in sanatate -bugetari... In data de 17.04. 2012 m-am intors din concediul de crestere a copilului de 2 ani si mi s-a spus acum ca nu am dreptul la ... (vezi toată discuția)