avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna restant dupa concediu de crestere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna restant dupa concediu de crestere copil

Buna ziua!

Doresc sa va cer sprijinul in urmatoarea problema legata de efectuarea concediului de odihna pentru anul scolar 2010-2011 , in actualul an scolar , dupa reintoarcerea din concediu de crestere copil. Iata datele problemei mele :

1. Sunt profesor titular cu definitivat , cu norma intreaga.

2. In anul scolar 2010-2011 am fost in activitate la catedra pana in luna martie 2011 cand am intrat in concediu prenatal la cerere .

3. Din 20 martie 2011 si pana in iunie 2011 am fost in concediu prenatal si postnatal. Copilul este nascut pe 19 mai 2011. Din iunie 2011 am intrat in concediu de crestere copil pana la data de 20 mai 2013.

4.In anul scolar 2010-2011 zilele din vacanta de iarna si vacanta intersemestriala le-am efectuat ca si nr de zile de concediu aferente anului scolar respectiv. In total 15 zile de concediu de odihna .


5. La intoarcerea la catedra am solicitata in baza Legii educatiei nr 1/2011 si a Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant Art.11 al.1 lit.b si Art.11, al.3 din metodologie efectuarea nr. de zile de concediu restante din anul scolar 2010-2011.

6. Am solicitat de asemenea sa mi se comunice daca scoala trebuia sa ma plateasca in anul scolar 2011 pentru nr de zile de concediu ce trebuiau efectuate la acel momnet, daca plata trebuia facuta la momentul intoarcerii mele la catedra , in momentul efectuarii nr. de zile de CO restante sau daca nu am dreptul nici la efectuarea acelor zile restante de CO si nici la plata aferenta acestora.

7. Totodata am dorit sa aflu, in acest an scolar, care este situatia referitoare la nr de zile de concediu care mi se cuvin avand in vedere ca activitate la catedra am efectuat doar din data de 20 mai 2013 si daca scoala trebuie sa ma cheme in activitate toata vacanta de vara si sa ma plateasca , in conditiile in care CO restant nu se poate efectua, in baza legii .


Raspunsul neoficial al scolii, al unor reprezentanti locali ai sindicatului local pe care il reprezentati, ai ISJ Gorj si al altor unitati scolare a fost ambiguu si s-a referit la urmatoarele aspecte legale :

Liceul Teologic , neoficial, a spus :

1. Codul Muncii spune ca angajatul are dreptul la efectuarea concediului de odihna restant ( in conditii exceptionale) in anul calendaristic urmator. Eu am solicitat efectuarea acestui concediu dupa doi ani ( dar , dupa cum am explicat, pana in mai 2013 m-am aflat in concediu de crestere copil si nu il puteam solicita in 2012). Deci potrivit scolii nu mai am dreptul sa solicit acest concediu restant, depasind termenul legal.
.
2. Nu este lamurit nimeni daca Legea Educatiei si normele de aplicarea ale acesteia primeaza sau nu Codului Muncii. Eu personal am citit in Art.1 alin 2 din Codul Muncii ca respectivul cod « se aplica si raporturilor de munca reglementate prin legi speciale, numai in masura in care acestea nu contin dispozitii specifice derogatorii ».Atunci prioritara este Legea Educatiei si nu Codul Muncii cum spune scoala. Cum este corec juridic ?

3. Fiind vorba de anul scolar 2010-2011 scoala imi spune ca Legea educatiei aparuta in 2011 si normele de aplicare ale acesteia nu se aplica retroactiv si ca atunci cererea mea nu isi are sensul, deoarece trebuia facuta in baza vechii legi. Dar eu solicit acest drept in baza unei legi aflate astazi in vigoare , nu in baza unei legi abrogate, care nu se mai afla in vigoare.

4. Scoala e nalamurita mai ales in ceea ce priveste plata acestui CO restant. Mi s-a comunicat ca automat , daca acest CO neefectuat , nu a fost platit in 2011 ar trebuit platit in acest an scolar si trebuie gasita baza legala pentru plata acestuia. Sunt scoli in judet care acorda zilele de CO restante si plata aferenta dupa terminarea concediului de crestere copil , iar altele care platesc concediul in anul in care concediul trebuia efectuat , iar zilele de concediu dupa intoarcerea din concediu de crestere copil. Cum este legal sa se procedeze ? Precizez ca in cazul meu contabilitatea va verifica saptamana viitoare daca s-a platit acest CO in 2011 sau nu.

5. In rezumat scoala cauta un raspuns juridic corect. Momentan pozitia exprimata neoficial, deoarece nu am primit un raspuns la cererea mea scrisa pana la acest moment, dat fiind faptul ca problema nu e clara nici pentru conducerea actuala , fiind o situatie noua pentru dansii , este urmatoarea :

- Codul muncii primeaza Legii Educatiei,;
-Legea Educatiei nu se aplica retroactiv ;
- nu am dreptul dupa 2 ani sa solicit acest concediu ;
- nu se stie cum ar trebui sa se plateasca un astfel de concediu, in baza carei legi ;
- nu am dreptul la CO de odihna nici pentru anul scolar 2012-2013 deoarece am fost in concediu de crestere copil pana pe 20 mai 2013. Se vor acorda doar 6,5 zile pde CO pentru luna lucrata ;
- trebuie sa vin in activitate toata vacanta de vara si nu pot fi platita.


In concluzie, apelez la cunostintele dv juridice pentru a putea rezolva aceasta situatie respectand corect legislatia in vigoare. Nu suspectez scoala de rea vointa, dar doresc sa fiu sigura ca legea e corect cunoscuta si interpretata, astfel incat sa pot beneficia sau nu de un drept legal. Cum la nivel local nu doar scoala are probleme in a interpreta corect aceasta situatie , dar si celelelte scoli, sindicatul local si chiar ISJ, va rog sa ma ajutati sa solutionez aceasta problema .


Astept cu interes raspunsul dv pentru a-l putea asocia cu cel dat de scoala .

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Dana555 , utilizator 14:10, 15 Iunie 2015
- Codul muncii primeaza Legii Educatiei,;

Art. 267 din Legea nr.1/2011 prevede :
.....
(3) Neefectuarea concediului anual da dreptul la efectuarea concediului restant in vacantele anului scolar urmator.

OMECTS nr.5559/2011 - Norme metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant
Art. 8. - In cazul in care perioadele de concedii pentru incapacitate temporara de munca si de concedii fara plata, insumate, au fost de 12 luni sau mai mari si s-au extins pe 2 ori mai multi ani scolari/universitari consecutivi, cadrul didactic are dreptul la un singur concediu de odihna, acordat pentru anul scolar/universitar in care a reinceput activitatea, proportional cu lunile lucrate, in masura in care acesta nu a fost efectuat in anul in care a absentat de la serviciu pentru motivele mai sus mentionate.

Codul Muncii reprezibta dreptul comun, iar Legea nr.1/2011si Orddinul reprezinta legea speciala in materie de CO in invatamant. Asadar, primeaza regulile speciale.

-Legea Educatiei nu se aplica retroactiv ;
Intr-adevar, legea nu are caracter retroactiv . Ea se aplica situatiilor aparuta dupa intrarea ei in vigoare.

- nu am dreptul dupa 2 ani sa solicit acest concediu ;
Cadrul didactic care a desfasurat activitate la catedra o parte din anul scolar/universitar are dreptul la un concediu de odihna cu o durata calculata proportional cu numarul lunilor lucrate in anul scolar/universitar respectiv

- nu se stie cum ar trebui sa se plateasca un astfel de concediu, in baza carei legi ;
OMECTS nr.5559/2011, Art. 10. - (1) Pe durata concediului de odihna cadrele didactice au dreptul la o indemnizatie calculata in raport cu numarul zilelor de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza, a sporului de vechime si, dupa caz, a indemnizatiei de conducere, luate impreuna, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu. In cazul in care concediul de odihna se efectueaza in cursul a doua luni consecutive, media veniturilor se calculeaza distinct pentru fiecare luna in parte
(2) Media zilnica a veniturilor se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu de odihna
(3) In calculul indemnizatiei concediului de odihna acordat cadrelor didactice se iau in considerare si drepturile salariale care se acorda cu caracter permanent
(4) Pentru cadrele didactice incadrate cu fractiuni de norma indemnizatia de concediu se calculeaza avandu-se in vedere drepturile salariale corespunzatoare, cuvenite pentru fractiunea de norma sau fractiunile de norma care se iau in calcul
(5) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste cu cel putin 5 zile inaintea plecarii in concediu.
Buna ziua.
Am exact aceeasi problema ca dna care a postat mai sus. Sunt profesor titular. Am intrat in concediu prenatal la jumatatea lui martie 2013 si am nascut pe 17 mai 2013, iar concediul de crestere copil din iunie. Mi am luat cateva zile de concediu odihna in vacanta de iarna in 2012/2013.
M am intors la scoala pe 16 aprilie 2015 dupa 1 an si 11 luni de la nastere si nu mi se acorda decat concediu de odihna pe cele 2 luni lucrate acum.
Mi se cere sa aduc legea conform careia sa poata sa mi se dea din urma concediul restant.
Nicaieri nu se specifica concediu de crestere copil ci doar concediu de maternitate si de incapacitate temporara de munca.
Ce lege lamureste situatia? Legea 12/2015 aparuta pe 22 ian 2015 se aplica si in situatia mea?
Multumesc frumos!
Nici Codul Muncii, nici OUG 111/2010 si nici Legea nr.12/2015 nu dispun faptul ca pentru perioada CCC angajatul are dreptul la concediu de odihna.
freeelis a scris:

Nici Codul Muncii, nici OUG 111/2010 si nici Legea nr.12/2015 nu dispun faptul ca pentru perioada CCC angajatul are dreptul la concediu de odihna.


Multumesc. E vorba de zilele restante din concediul de odihna din anul scolar 2012/2013, an in care am mers pana pe 15 martie. Am inteles ca pt CCC nu se primeste CO.
In 2013 aveti dreptul la CO pentru perioada cuprinsa intre 01.01.2013 si data intrarii in CCC (iunie 2013).

Prin urmare, perioada respectiva se ia in condiderare la calculul concediului de odihna, nu ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr.12/2015, ci ca urmare a faptului ca , Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Plata concediului in invatamant salgeta salgeta Plata pentru concediul de odihna se face anticipat, nu? Cum se poate califica o primarie care vireaza banii esalonat, luna de luna, cu pretextul ca e o... ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna alexandra910523 alexandra910523 M-am angajat in octombrie 2015 la o gradinita si concediul de odihna mi-a fost impus de angajator in perioada sarbatorilor de Craciun cand gradinita a fost ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna invatamant Radamante Radamante ART. 267(legea 1/2011) (1) Cadrele didactice beneficiază de concediu anual cu plată, în perioada vacanţelor şcolare, cu o durată de 62 de zile ... (vezi toată discuția)