avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara minor

Mi s-a incredintat spre crestere si ingrijire minorul rezultat n urma casatoriei. Tatal sau a fost obligat la plata pensiei alimentare.
Minorul are acum 17 ani si jumatate a terminat clasa a X-a.
Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza pentru obligarea tatalui la plata pensiei alimentare pana la terminarea terminarea studiilor cum este prevazut in lege. Ce formalitati am de indeplinit.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 19:54, 7 August 2012
Tatal este obligat la plata pensiei de intretinere pana la majorarul copilului sau pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 ani.

Dvs nu aveti ce demersuri sa faceti, pur si simplu tatal trebuie sa plateasca pensia. Tatal este cel ce trebuie sa faca o cerere pt sistarea pensiei daca nu mai sunt indeplinite conditiile, adica minorul a devenit major si nu mai continua studiile.

Daca tatal nu plateste pensia asa cum a fost obligat ii puteti face plangere penala daca aceasta pensie nu a fost platita mai mult de 2 luni consecutiv si tatal are venituri. Adica aceasta neplata trebuie sa fie una de rea-credinta, plangerea penala vizand savarsirea infractiunii de abandon de familie.

Daca doriti majorarea pensiei in raport de eventualele noi venituri ale tatalui, atunci va trebui sa faceti o actiune in instanta de majorare a pensiei de intretrinere.
Citiți sentinta instantei, e posibil sa scrie ca pensia este acordata pana la 18 ani. Daca este asa, trebuie sa deschideti o noua actiune prin care sa solicitati prelungirea platii pensiei de intretinere.
multumesc frumos!
Unde trebuie sa deschid actiunea prin care sa solicit prelungirea platii alimentare pana la terminarea studiilor? Cu cat timp inainte si ce acte trebuie depuse?
In hotararea de incredintare a minorului se specifica faptul ca tatal este obligat sa plateasca pensia pana la majoratul minorului.

Multumesc anticipat!
Actiunea o veti depune la judecatoria de la domiciliul copilului si veti solicita obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere pana la finalizarea studiilor universitare, facand dovada acestor cursuri urmate cu inscrisuri.
Actiunea va fi facuta de copil in numele sau propriu daca este major.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa 18 ani cinevaoricine cinevaoricine Buna ziua! Am doua intrebari: După ce minorul a implinit 18 ani si isi continua studiile tatal este obligat sa-i plateasca pensie alimentara chiar daca nu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv evrika38 evrika38 Am un fiu de 21 de ani.Pana la 18 ani tatal lui a platit o pensie de intretinere insa la un moment dat acesta a introdus actiune pentru diminuarea cuantumului ... (vezi toată discuția)