Sunt student al Facultatii de Drept si am o nelamurire cu privire la conditiile legale care imi permit sa candidez dupa absolvire pentru statutul de judecator. Legea imi permite acest drept daca fratele meu a primit ca pedeapsa inchisoare cu executare pentru furt in Franta anul acesta?
Conform legii, poate fi numit judecator cel ce indeplineste urmatoarele conditii
a) este numai cetatean roman cu domiciliul in Romania si are capacitatea de exercitiu al drepturilor;
b) este licentiat in drept sau drept economic-administrativ, are stagiul cerut de lege pentru functia in care urmeaza sa fie numit si dovedeste o pregatire profesionala corespunzatoare;
c) nu are antecedente penale si se bucura de o buna reputatie;
d) cunoaste limba romana;
e) este apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea functiei;
f) a absolvit Institutul National al Magistraturii sau a promovat concursul ori examenul de admitere in magistratura, organizat potrivit regulamentului aprobat de Ministrul Justitiei.
Multumesc mult pentru raspuns! Am citit si conditiile de pe site-ul CSM cu privire la conditii, dar ma gandeam ca mai sunt si alte verificari facute la admiterea in INM cu privire la rude.
Nu se fac verificari cu privire la rude, ar fi grav. Ar insemna ca procedam tot ca pe vremea lui Ceasca, atunci cand trebuia sa ai dosar "bun" si origini "sanatoase". Totusi, mintile luminate din CSM s-au gandit ca ar fi bine sa ceara candidatilor caracterizari de la ultimul loc de munca/unitate de invatamant absolvita, pe care sa le analizeze si sa decida ei daca ai buna reputatie sau nu... =D>