avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nume de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nume de familie

buna ziua , sunt proaspat recasatorita si am un fiu dintr-o relatie anterioara , numai ca relatia s-a terminat inca din perioada in care copilul era inca in pantecele meu , iar in certificatul de nastere fiul meu are numele meu de domnisoara , iar la tata este liniuta . am vrea acum , eu si sotul meu , sa "reparam" aceasta problema si sa trecem in dreptul tatalui-numele sotului meu , cu specificatia in actele care se vor face ca acest lucru nu va atrage dupa sine dreptul copilului la mostenire de pe urma celui care figureaza cu numele tatalui , si doar de pe urma mamei . puteti sa-mi spuneti cum se poate face lucrul acesta , unde si cu cine (avocat , notar...) . va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ami1976 , utilizator 12:35, 10 Iulie 2012
daca il va recunoaste sau il va adopta , copilul va avea drept de mostenire, isi va mosteni tatal.
Adoptia se face cu efecte depline si nu poate fi desfacuta decat in anumite conditii, iar recunoasterea poate fi contestata daca nu corespunde adevarului.
Cat copilul il va avea ca tata pe sotul dvs, drept de mostenire la averea tatalui, va avea.
Daca tatal considera de cuviinta, isi poate instraina averea , astfel copilul sa nu mai aiba ce mosteni, ar fi o solutie de compromis.
Cati ani are copilul ?

Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2012
gi-jane2, moderator
fiul meu are 17 ani si 5 luni si cred ca cea mai buna varianta ar fii sa il adopte si nu sa il recunoasca , nu? pt ca nu este tatal lui natural . astept raspuns de la d-voastra casa-mi spuneti ce trebuie sa facem , unde si cu cine . va multumesc frumos
da, corect ar fi sa-l adopte, e necesar acordul tuturor, al dvs , al sotului, al copilului. Asupra procedurii exacte, pana sa ajungeti la instanta, va informati la dgaspc ( directia generala asistenta sociala protectia copilului) din zona unde locuiti, ei vor avea si rol activ in adoptie ca intocmesc tot felul de rapoarte.
V-ar ajuta si un avocat care s-a mai ocupat, cred ca tot ei va pot recomanda pe cineva.

Va atasez legea adoptiei sa va faceti o idee
[ link extern ]


Art. 47
Incuviintarea adoptiei este de competenta instantelor judecatoresti.

Art. 48
(1) Cererea de incuviintare a adoptiei poate fi introdusa direct de catre adoptator sau familia adoptatoare, in situatia adoptiei persoanei care a dobandit capacitate deplina de exercitiu, si, in cazul adoptiei copilului, de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv. In toate celelalte cazuri cererea de incuviintare a adoptiei va fi introdusa fie de catre adoptator sau familia adoptatoare, fie de catre directia de la domiciliul acestora la sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei sau, dupa caz, la implinirea termenelor prevazute pentru adoptia copilului aflat in una din situatiile prevazute la art. 42 alin. (1) lit. c) si d).
(2) Cererea de incuviintare a adoptiei este insotita de urmatoarele acte:
a) certificatul de nastere al copilului, in copie legalizata;
b) certificatul medical privind starea de sanatate a copilului, eliberat de catre unitati publice nominalizate de catre directia de sanatate publica;
c) atestatul valabil al adoptatorului sau familiei adoptatoare;
d) hotararea judecatoreasca irevocabila de incredintare in vederea adoptiei;
e) certificatele de nastere ale adoptaotrului sau ale sotului si sotiei din familia adoptatoare, in copie legalizata;
f) certificatul de casatorie al adoptatorului sau al sotilor din familia adoptatoare, in copie legalizata;
g) cazierul judiciar al adoptatorului sau, dupa caz, al fiecarui membru al familiei adoptatoare;
h) certificatul medical privind starea de sanatate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista caruia este inscris;
i) hotararea judecatoreasca irevocabila de deschidere a procedurii adoptiei interne a copilului;
j) raportul de consiliere si informare a parintilor firesti in cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui firesc;
k) documentul care consemneaza rezultatul expertizei pentru confirmarea filiatiei fata de tata, realizata prin metoda serologica ADN, in cazul adoptiei copilului de catre sotia parintelui firesc atunci cand copilul a fost recunoscut de tata pe cale administrativa, precum si in cazul in care paternitatea copilului a fost stabilita prin hotarare judecatoreasca prin care s-a luat act de recunoastere de catre tata sau care consfinteste invoiala partilor, fara a se fi cercetat temeinicia cererii;
l) declaratia notariala pe propria raspundere, prevazuta la art. 6 alin. (2) lit. c).

Probabil ca din actele insiruite aici nu va sunt toate necesare, cred ca exact tot la DGASPC va informati

Art. 49
(1) Judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei se face cu citarea directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului, a directiei care a solicitat deschiderea procedurii adoptiei interne si a persoanei ori familiei adoptatoare.
(2) Judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei persoanei care a dobandit capacitate deplina de exercitiu se face cu citarea adoptatorului sau familiei adoptatoare si a adoptatului, iar judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv se face cu citarea adoptatorului si a parintilor firesti ai adoptatului.
(3) Directia in a carei raza teritoriala domiciliaza persoana sau familia adoptatoare va avea obligatia de a depune rapoartele finale prevazute la art. 44 alin. (2) sau, dupa caz, art. 44 alin. (3), pana cel mai tarziu cu 5 zile inaintea termenului la care a fost citata pentru judecarea cauzei, precum si, dupa caz, de a da instantei judecatoresti orice relatii necesare pentru solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei.


Art. 14
(1) Consimtamantul la adoptie al copilului care a implinit varsta de 10 ani se da in fata instantei judecatoresti, in faza incuviintarii adoptiei.
(2) Adoptia nu va putea fi incuviintata fara consimatamantul copilului care a implinit varsta de 10 ani.
(3) Anterior exprimarii consimtamantului, directia in a carei raza teritoriala domiciliaza copilul care a implinit varsta de 10 ani il va sfatui si informa pe acesta, tinand seama de varsta si de maturitatea sa, in special asupra consecintelor adoptiei si ale constimtamantului sau la adoptie, si va intocmi un raport in acest sens.

va multumesc frumos , pare destul de complicat , credeam ca e mai simplu , probabil din dorinta mea si a sotului de a reduce cat mai repede din "handicapul" pe care il poarta copilul meu inca de cand s-a nascut . multe multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere minor ema vintila ema vintila Buna Ziua! Am si eu o nelamurire... Am un copil dintr-o alta casnicie si actualul sot ar vrea sa il recunoasca cu drepturi depline. Cum putem proceda? ... (vezi toată discuția)
Cum sa adopt.... andreeacojocaru andreeacojocaru Cam ce acte mi-ar trebui pentru a adopta un bebelus?Si care sunt conditiile? (vezi toată discuția)
Adoptia unui copil de catre partenerul de viata dodo53 dodo53 Buna seara, As dori sa stiu daca copilul meu (care este adoptat de mine ) poate fi adoptat de partenerul meu de viata cu care suntem impreuna de mai mult de ... (vezi toată discuția)