avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoastere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoastere minor

Buna Ziua!

Am si eu o nelamurire... Am un copil dintr-o alta casnicie si actualul sot ar vrea sa il recunoasca cu drepturi depline. Cum putem proceda?

Astept raspunsul dumneavoastra.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ema vintila , utilizator 20:43, 20 Noiembrie 2013
Pai l-ati facut impreuna ca sa aiba ce recunoaste ?
Daca e tatal lui biologic, trebuie tagaduita paternitatea fostului sot, daca e al fostului sot, actualul nu are ce recunoaste , ci ar trebui sa il adopte, ceea ce nu e posibil fara acordul fostului sot (daca mai e in viata). Instanta poate trece peste faptul ca tatal biologic nu e de acord, insa numai daca adoptia e in interesul copilului si tatal din reavoinata nu va da acordul, slabe sanse.
in certificatul de nastere al copilului nu este trecut nimeni ca tata.
Atunci nu il aveti din casnicie.
Cati ani are copilul ?
Il poate recunoaste, insa daca nu e tatal lui, e riscant fie sa ii faca cineva plangere pt fals in declaratii, fie sa conteste cineva recunoasterea daca nu corespunde adevarului.
Corect e sa il recunoasca daca e copilul lui si asta e simplu, da declaratie de recunoastere la starea civila, ori daca nu e copilul lui, sa il adopte. Pt ca e sotul dvs, procedura de adoptie e relativ usoara.
copilul are 8 ani. asa am si spus, ca e dintr-o alta casnicie.... cum se poate face procedura de adoptie? copilul poate pastra numele meu de fata (vintila) intai si apoi sa il adauge pe cel al sotului (draghici) ca sa nu fie nici o schimbare in catalogul de la scoala? ce trebuie sa facem? mentionez ca din actuala casnicie nu avem inca un copil. problema mea este mai ampla si as vrea sfaturi cat mai detaliate... sotul meu este pompier si in caz de deces, doamne fereste!, vreau ca eu si copilul meu sa fim unicii mostenitori.
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
ema vintila , utilizator
Nu, eu zic ca nu e din casatorie pt ca un copil nascut sau conceput in timpul casatoriei il are ca tata pe sotul mamei sale. Ori e rezultat dintr-o relatie de concubinaj, ori n-a fost prea atent ofiterul starii civile.
Pt adoptie, mergeti intai la DGASPC, ei va vor asista si ajuta, cererea de adoptie se depune la instanta.
Cititi si legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei
[ link extern ]

Art. 47
Incuviintarea adoptiei este de competenta instantelor judecatoresti.

Art. 48
(1) Cererea de incuviintare a adoptiei poate fi introdusa direct de catre adoptator sau familia adoptatoare, in situatia adoptiei persoanei care a dobandit capacitate deplina de exercitiu, si, in cazul adoptiei copilului, de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv. In toate celelalte cazuri cererea de incuviintare a adoptiei va fi introdusa fie de catre adoptator sau familia adoptatoare, fie de catre directia de la domiciliul acestora la sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei sau, dupa caz, la implinirea termenelor prevazute pentru adoptia copilului aflat in una din situatiile prevazute la art. 42 alin. (1) lit. c) si d).
(2) Cererea de incuviintare a adoptiei este insotita de urmatoarele acte:
a) certificatul de nastere al copilului, in copie legalizata;
b) certificatul medical privind starea de sanatate a copilului, eliberat de catre unitati publice nominalizate de catre directia de sanatate publica;
e) certificatele de nastere ale adoptaotrului sau ale sotului si sotiei din familia adoptatoare, in copie legalizata;
f) certificatul de casatorie al adoptatorului sau al sotilor din familia adoptatoare, in copie legalizata;
g) cazierul judiciar al adoptatorului sau, dupa caz, al fiecarui membru al familiei adoptatoare;
h) certificatul medical privind starea de sanatate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista caruia este inscris;
i) hotararea judecatoreasca irevocabila de deschidere a procedurii adoptiei interne a copilului;
j) raportul de consiliere si informare a parintilor firesti in cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui firesc;

l) declaratia notariala pe propria raspundere, prevazuta la art. 6 alin. (2) lit. c).

Art. 49
(1) Judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei se face cu citarea directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului, a directiei care a solicitat deschiderea procedurii adoptiei interne si a persoanei ori familiei adoptatoare.
(2) Judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei persoanei care a dobandit capacitate deplina de exercitiu se face cu citarea adoptatorului sau familiei adoptatoare si a adoptatului, iar judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv se face cu citarea adoptatorului si a parintilor firesti ai adoptatului.
(3) Directia in a carei raza teritoriala domiciliaza persoana sau familia adoptatoare va avea obligatia de a depune rapoartele finale prevazute la art. 44 alin. (2) sau, dupa caz, art. 44 alin. (3), pana cel mai tarziu cu 5 zile inaintea termenului la care a fost citata pentru judecarea cauzei, precum si, dupa caz, de a da instantei judecatoresti orice relatii necesare pentru solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei.

Art. 51
(1) Instanta judecatoreasca va admite cererea de incuviintare a adoptiei numai daca, pe baza probelor administrate, si-a format convingerea ca adoptia este in interesul superior al copilului.
(2) In termen de 5 zile de la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti prin care s-a incuviintat adoptia, directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului va instiinta, in scris, parintii firesti despre aceasta, precum si autoritatile romane competente sa elibereze documentele de identitate sau de calatorie pentru adoptat.

Copilul va purta numele pe care il doriti, fia al dvs , fie va adauga si numele tatalui adoptiv, fie numele tatalui.
Dvs veti mosteni oricum o cota.
Sper sa nu fie mostenirea motiv pt adoptie.

Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Nume de familie ami1976 ami1976 buna ziua , sunt proaspat recasatorita si am un fiu dintr-o relatie anterioara , numai ca relatia s-a terminat inca din perioada in care copilul era inca in ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului din afara casatoriei, nerecunoscut de tatal biologic Asyral Asyral Buna ziua, Recunoasterea copilului din afara castoriei, nerecunoscut de tatal biologic (pe certificatul de nastere are liniuta la rubrica \"tatal\"), se poate ... (vezi toată discuția)
Adoptia unui copil de catre partenerul de viata dodo53 dodo53 Buna seara, As dori sa stiu daca copilul meu (care este adoptat de mine ) poate fi adoptat de partenerul meu de viata cu care suntem impreuna de mai mult de ... (vezi toată discuția)