avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sporul pentru munca prestata in timpul noptii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sporul pentru munca prestata in timpul noptii

Va rog sa imi spuneti daca sumele platite pe statul de plata pentru ore de noapte, in perioada 1979-1990, au facut parte din baza de calcul pentru contributia la pensie. Care este legea in care se prevede la ce sume se datora contributia la CAS?
Va intreb acest lucru deoarece, conform Deciziei de pensionare din mai 2012, aceste sume nu au fost luate in calcul.
Cei de la pensie au motivat ca nu scrie in adeverinta in ce baza legala au fost acordate.
In adeverinta mai scrie ca "Pentru perioadele lucrate, societatea a virat cota CAS la bugetul de stat conf.legislatiei in vigoare" si ca "adeverinta a fost eliberata in baza Ordinului MMFES nr. 590/24.09.2008."

Va multumesc,
cu stima,

Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2012
Doina Elena, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 16:58, 15 Iulie 2012
tudorvaleriu a scris:

1. In acea vreme, pe statul de plata, li se retinea salariatilor numai contributia pentru pensie suplimentara.

2. Sporurile platite pentru orele de noapte nu sunt sporuri permanente.

3. Incepand cu data de 01.04.2001 se retine salariatilor contributia pentru pensie la venitul brut din statul de plata.

Chiar daca nu li se oprea contributie, asta nu inseamna ca acum nu tine cont de sumele realizate pentru calculul pensiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sporul pentru munca prestata in timpul noptii se valorifica la pensie incepand din anul 2006, anul intrarii in vigoare a Ordinului nr. 687/2006 pentru aprobarea Procedurii privind modul de eliberare a actelor doveditoare ale sporului pentru munca prestata in timpul noptii si de valorificare a acestuia in procesul de stabilire si/sau de recalculare a drepturilor de pensie. Anterior aparitiei acestui act normativ nu exista temei legal pentru valorificarea acestui spor.

In prezent, acest spor se valorifica la pensie in temeiul art. 127 din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/201, adeverintele trebuind sa fie emise potrivit anexei 16 din acest act normativ. Prin urmare, se valorifica toate sporurile pentru munca prestata in timpul noptii indiferent de perioada in care a fost desfasurata aceasta activitate, cu conditia ca adeverinta sa fie emisa potrivit anexei 16 a HG nr. 257/2011.

Nu inteleg de ce angajatorul a emis adeverinta potrivit Ordinului nr. 590/2008 care nu are legatura cu sporul pentru munca prestata in timpul noptii. Acest act normativ se refera la activitatea in grupe de munca, nu la activitatea prestata in timpul noptii. Pentru munca prestata in timpul noptii exista reglementari speciale, care trebuie respectate intocmai.

Cerinta ca intr-o adeverinta sa existe temeiul legal este o cerinta general valabila pentru orice adeverinta. Insa, asa cum spuneam mai sus, Ordinul nr. 590/2008 nu are legatura cu sporul pentru activitatea lucrata in timpul noptii. Toate sporurile cu caracter permanent si care sunt valorificate la pensie sunt evidentiate in anexa nr. 15 a HG nr. 257/2011. Veti gasi in aceasta anexa si sporul pentru activitatea prestata in timpul noptii.
multumesc pentru raspuns! e cristal!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta spor de noapte Eva_56 Eva_56 recalcularea punctajului mediu anual avand in vedere indemnizatiile si sporurile de care am beneficiat in perioada 01.02.1988-01.04.2001 in baza adeverintei ... (vezi toată discuția)
Temei legal spor noapte si spor conditii deosebite in perioada 1990-1996 camyfilip camyfilip buna ziua. am eliberat o adeverinta cuprinzand spor noapte si spor conditii deosebite, in care am mentionat temeiul legal ca fiind Legea nr. 57/1974 si ... (vezi toată discuția)
Luarea in calculul pensiei de invaliditate a sporului de noapte AmedeoP AmedeoP Am 43 de ani si sunt de astazi cand am primit decizia de pensionare pensionar datorita bolii (scleroza multipla), pensionar. Am fost salariat fara intrerupere ... (vezi toată discuția)