avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca la nivel de ramura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca la nivel de ramura

Buna ziua
As dori sa intreb daca exista obligativitatea sa respectam (ca firma) contractul colectiv la nivel de ramura, daca nu suntem afiliati la nici un sindicat sau alceva. Singurul lucru care ne leaga este Codul CAEN.
Mentionez ca respectam prevederile CCM la niv. national cat si CCM negociat la nivel de firma.
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: danielconstantin , utilizator 12:14, 20 Decembrie 2010
Buna ziua,

raspunsul este da.
Trebuie sa le respectati pe toate.
Legislatia este facuta astfel incat sa se aplice norma mai favorabila muncitorului comparand Codul Muncii si CCM la nivel de intreprindere, ramura si national.

av. Boncu
In primul rand, trebuie sa respectati CCM incheiat la nivel de societate ... In cazul in care CCM la nivel de ramura sau CCMN cuprind dispozitii mai favorabile pentru salariati decat CCM la nivel de angajator sunt aplicabile prevederile acestor CCM-uri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Orice angajator ar trebui sa stie ca un CCM la nivel national (acum exista unul valabil pana in 2010) exista si cuprinde drepturi si obligatii minimale care trebuie respectate. Asa fiind contractele colective la nivel de ramura, respectiv la nivel de unitate trebuie sa respecte automat CCM la nivel national. Nu se va putea limita prin CCM la nivel de unitate un drept care este prevazut prin CCM la nivel national.Asa cum nu veti putea limita prin CCM la nivel de unitate un drept prevazut in CCM la nivel de ramura.
Apreciez ca trebuie sa respectati si CCM la nivel de ramura.
av. Schwarz
Buna ziua.
Ma poate ajuta cineva cu contractul colectiv de munca pentru ramura alte activitati si servicii?
Multumesc anticipat.
Sunt in aceeasi situatie, doar codul CAEN ne leaga de colectivul de ramura; parerea mea este ca trebuie sa il respectam, avand in vedere urmatoarea prevedere:
Cf. CCM national 2007-2010:

ART.3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate la nastere - cand se aplica?? RRosca RRosca Buna ziua, urmeaza sa nasc in februarie 2011, motiv pt care m-am interesat la ITM Sibiu cu privire la art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu lbogdan lbogdan buna ziua.am o problema care ma framanta.am o firma de 5 angajati si pe unul vreau sa-l concediez cu drept la somaj,deci restructurez.mi s-a prezentat cand ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua, Am si eu o nedumerire.Tocmai am fost concediat pe motiv ca \"firma nu-si mai permite sa ma tina si s-a desfiintat postul meu\".Eu stiam cam am ... (vezi toată discuția)