avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzarea a jumatate din apartament fostului sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzarea a jumatate din apartament fostului sot

O cunostinta proprietara a unui apartament mostenit a ramas cu un copil din prima casatorie. Din a doua casatorie nu au rezultat copii. Al doilea sot doreste recasatorirea. Dupa recasatorire doreste sa i se vanda jumatate din apartamentul sotiei pentru a avea unde sa locuiasca in cazul decesului acesteia inaintea sa.el nu are nicio proprietate imobiliara. Cum putem proteja mama si copilul de vanzarea/ipotecarea acelei jumatati de catre sotul aflat la al 4 lea divort si care a pierdut toate proprietatile imobiliare detinute pana acum ? Spinoasa speta. Va multumim pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:25, 12 Iulie 2012
Un proverb romanesc spune ca nu e prost cine cere ci cel care da.In cazul decesului sotiei oricum va beneficia de o parte din mostenire cat si de dreptul de abitatie viagera.
Istet tipul:ce, nu pote locui decat daca are acte?Oricum dupa eventualul deces al sotiei el mosteneste 1/4 din apartament- daca se casatoresc.La asemenea pretentii, eu as mai sta in concubinaj.Si dupa deces are drept de abitatie daca e sot supravietuitor.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2012
LORELA UNGURIANU, Avocat
Problema noastra este faptul ca doreste 1/2 din apartament. Speram sa ne sfatuiti ce clauze putem pune in contractul vanzare-cumparare.
Concubinajul este exclus. Incredibil dar adevarat ! :)
Nu faceti contract de vanzare cumparare. Mama dvs sau viitoarea sotie sa I constituie cu titlu gratuit uzufruct sau abitatie viagera pe o camera din apartament sau pe tot, astfel ca va locui in acea Casa pana la decesul lui.
Da, aceasta varianta juridica imi pare cea mai eficienta sub aspectul finalitatii efectelor juridice dorite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun propriu - casa - madalinaleonte madalinaleonte Buna ziua! Mama a primit o casa de la actualul sot (casatorita doar religios),cu drept de habitatie pentru el,cu contract de vanzare-cumparare. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Ce fel de act trebuie facut ?? Gyna Gyna Buna seara!Eu si fostul sot nu am facut partaj dupa divort ,iar abia acum ,la 5 ani de la divort am reusit in sfarsit sa il conving sa facem un act pt. fiica ... (vezi toată discuția)
Buna! urmeaza sa cumpar o casa in care vor locui fiica mea si ... flori2009 flori2009 Buna! Urmeaza sa cumpar o casa in care vor locui fiica mea si ginerele meu si nepoata cu copiii si doresc sa ma asigur ca si ginerele meu va avea dreptul sa ... (vezi toată discuția)