avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier (tamponare) cu autor baut
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier (tamponare) cu autor baut

Va rog frumos, sa-mi raspundeti la urmatoarea problema cu care ma confrunt:
In data de 10.07.2012, ora 11, conduceam autoturismul proprietate personala pe sos. Mihai Bravu, dinspre P. Muncii spre Dristor, iar undeva in dreptul intersectiei cu str. Gh. Petrascu, in dreptul spitalului V.Babes , fiind oprit la trecerea de pietoni pt. acordarea prioritatii de trecere a pietonilor, am fost lovit de un alt auto, in partea din spate, auto care avenit neregulamentar dupa str. Gh. Petrascu si a virat stanga, unde avea obligatoriu la dreapta.
Dupa impact am observat ca bara a fost sparta.
Am discutat cu autorul accidentului sa rezolvam problema legal, ori prin intelegere amiabila ori prin prezentarea la politie.
Acesta mi-a spus ca in ziua respectiva nu poate merge ca are treaba si sa o lasam pe a doua zi, lucru care mi-a dat de gandit ca acesta vrea sa se sustraga de la controlul cu alcooltestul daca am fi mers la pol.
Am sunat la asiguratorul rca al acestuia si ne-am programat pentru a doua zi la ora 12, atunci aveau liber ( accidentul a avut loc la ora 11), deci dupa calculele mele se depaseau cele 24 de h, de a declara accidentul.
I-am sugerat acestuia sa ne prezentam la politie a doua zi, sa declaram accidentul in termenul legal, acesta fiind de acord.
Ne-am prezentat la serv. accid. la ora 10.
Am completat formularul de producere al evenimentului rutier.
Acesta a declarat ca nu ar fi incalcat nicio regula de circulatie( ca a ignorat semnificatia de obligatoriu la dreapta si a incalcat si cele doua benzi continui ce delimiteaza soseaua, in fine, politia mi-a zis ca ce ma intereseaza, sa-l sanctioneze sau sa-mi repar masina, le-am zis ca sa-mi repar masina.
La testul cu alcooltestul care este obligatoriu in astfel de situatii, la ambii soferi implicati, acestuia ia iesit o alcolemie de 0.11 in aerul expirat.
Politia mi-a spus ca in astfel de situatii RCA-ul nu se poate implica in despagubirea mea.
Acestuia ia retinut permisul pe 90 de zile, plus amenda.
Intrebarea mea este cum as putea proceda pt. a pretinde de la cest individ banii necesari pt. reparatia masinii?
Mentionez ca inlocuirea barii, ar costa undeva la 3000 ron, informatie primita de la reprezentantii auto , masina fiind inca in garantie.
Va multumesc pt. timpul acordat si pt. raspunsurile ulterioare.
Am sunat si la CSA, tipul cu care am vorbit, mi-a spus in privinta predarii barii avariate ca este normala, ori se face un proces verbal de predare al barii cu asiguratorul (bara sa ramana ca proba pt CSA, in service), ori se distruge bara definitiv in prezenta mea si al asiguratorului!
Acesta mi-a spus ca eu de ce sa raman cu 2 bari.
Poate eu vreau sa o pastrez, ca este piesa dupa masina cumparata de mine sau sa o vand, de ce imi impun mie asa grosolanii?
Intrebarea mea ar fi daca este un temei legal in solicitarea lor.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto anamariamed anamariamed Buna ziua, am si eu o nelamurire in ceea ce priveste solutionarea unei daune auto. Astazi am fost implicata intr-un accident auto, eu am intrat in depasirea ... (vezi toată discuția)
Accident auto-refuz predare rsc-notificare instanta persoana nevinovata andreeakristina andreeakristina buna ziua, am fost implicata intr-un accident auto, iar vinovatul a refuzat sa imi predea asigurarea RCA. Politia a fost prezenta la fata locului si a ... (vezi toată discuția)
Rca si casco Izike Izike Poate sa-mi spuna cineva, daca am ambele asigurari si am avut un accident, pe care nu eu am provocat, asiguratorul plateste dupa ambele asigurari, sau raman ... (vezi toată discuția)