avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firma de Protectia Muncii (serviciu extern)
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firma de Protectia Muncii (serviciu extern)

Buna seara

Sper sa ma adresez unde trebui pentru a primi un raspuns

Am infiintat o societate care se ocupa de protectia muncii & PSI pentru firme.Conform legii 319/2006 si HG 1425, am nevoie de o persoana cu minim 5 ani experienta in domeniu si pregatirea de nivel superior (coordonator/conducatorul serviciului extern), iar eu tot pregatire de nivel superior insa nu am cei 5 ani experienta.Cerintele minime de pregatire în domeniul securitatii si sanatatii în munca corespunzatoare nivelului superior sunt:
a) studii superioare tehnice;
b) curs în domeniul securitatii si sanatatii în munca, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) curs postuniversitar de evaluare a riscurilor cu o durata de cel putin 180 de ore.
Serviciul extern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care îndeplinesc cerintele minime de pregatire în domeniul securitatii si sanatatii în munca corespunzatoare nivelului mediu si/sau superior, conform prevederilor art. 47-51 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii în munca nr. 319/2006, si, dupa caz, alti lucratori care pot desfasura activitati auxiliare.
Problema mea e ca cei din Comisia de Abilitare nu vor sa recunoasca pregatirea mea datorita lipsei celor 5 ani de experienta si drept urmare nu m-au acceptat pe postul de lucrator desemnat, cu toate ca in lege nu scrie ca acesta trebuie sa aiba acesti 5 ani.De aceea exista coordonatorul ( altfel care ar mai fi diferenta intre cei 2 ? )Mi s-a spus ca trebuie sa imi fac experienta lucrand la o firma pe acest post ( adica ce nu am voie la firma mea am voie la alta societate).Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.

Cel mai recent răspuns: octaviana_26 , utilizator 13:59, 10 Martie 2010
Dl Bulandra, care a fost motivul invocat?Lipsa experientei?Ar fi si culmea....

Dl AndyMaurul, imi cer scuze pentru insistenta, dar cursurile acestea costa o gramada de bani, conditiile legale inteleg ca si Dvs. considerati ca sunt indeplinite, deci de ce ar trebui sa renunt?V-as mai ruga sa imi spuneti, d.p.d.v legal, in ce masura conteaza regulamentul intern al Comisiei in fata Legii, pentru ca, din cate am aflat, acest aspect cu 5 ani experienta (in judetul meu) este cerut prin regulamentul intern. Conducatorul serviciului extern al firmei mele mai lucreaza pe acelasi post , cu timp partial, in judetul vecin si acolo nu s-a confruntat cu asa probleme.Nu mi se pare corect ce se intampla....
Conform art.40 din h.g.1425/2006 -norme de aplicare a l.319/2006-va puteti adresa cu contestatie la Ministerul Muncii,Solidaritatii Sociale si Familiei.
Este adevarat, se poate contesta la MMSSF , eu am facut-o si am primit raspuns ca s-a respins contestatia si atat, fara motivatie de nici un fel , de aici am dedus ca nici nu i-a interesat argumentele mele ,doar au respins-o. Problema este ca mie mi se pare foarte clar ca contractele de munca part-time au aceleasi efecte ca si contractele full-time, conform Legii 53 . Cu atat mai mult experienta in profesie, este mai valabila in acest domeniu cu cat ai avut probleme cu protectia muncii in cat mai multe firme cu domenii de activitate diverse. Mie insa imi este foarte clar cum se fac aceste autorizari, eu nu am trecut pe la seful sau pe la vreun membru al comisiei inainte.....
Ma gandesc foarte serios sa ma duc in instanta dar deocamdata nu stiu procedura. Astept comentarii din parte specialistilor de pe forum.
Multumesc ,
Am lucrat 4, 5 (patru ani si jumatate)ca inginer chimist (diploma 5 ani Institutul Politehnic Bucuresti) in functia de sef de sectie si sef de instalatie la un combinat chimic , numit prin decizie, lucru ce se poate certifica din cartea de munca si efectiv am executat instruire de peotectia muncii si paza contra incendiilor personalului din subordine in numar de 120 persoane.
De un an de zile lucrez ca lucrator desemnat numit prin decizie la o alta firma.
In prezent urmez cursurile postuniversitare de 180 de ore.
Dupa parerea dumneavoastra, credeti ca vor fi probleme in a-mi fi recunoscuta perioada de 5 ani experienta in domeniul protectiei muncii asa cum cere legea, pentru ca vreau sa imi deschid serviciu extern de protectia muncii ?

DECRET nr.400 din 29 decembrie 1981
pentru instituirea unor reguli privind exploatarea şi intretinerea utilajelor, instalaţiilor şi masinilor, intarirea ordinii şi disciplinei în muncă Art. 7. - Sefii de sectii, ateliere, instalatii sau alte compartimente de productie similare asigura si raspund de luarea tuturor masurilor pentru ca instalatiile, utilajele si masinile din dotare sa fie exploatate in conditii de deplina siguranta, in care scop au urmatoarele obligatii: ..............................................................................................................................................organizeaza instruirea periodica a personalului muncitor cu privire la functionarea, exploatarea si intretinerea instalatiilor, utilajelor si masinilor in conditii de siguranta, cunoasterea si aplicarea normelor de protectie a muncii, de prevenire si stingere a incendiilor si a normelor de interventie pentru prevenirea dereglarilor, intreruperilor, avariilor, a accidentelor tehnice.
In prezent,putem face referire doar la L.319/2006 si h.g.1425/2006.Din pacate,sunt foarte multi ''specialisti'' care nu stiu sa aplice legea sau chiar s-o interpreteze.

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa nico123 nico123 Buna ziua,as dori sa stiu si eu ce pregatire, sau ce experienta trebuie pt infiintarea pfa in domeniul protectia muncii? Mentionez ca sunt economist, iar acum ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii de securitate si sanatate in munca ady1313 ady1313 Am un SRL din 2003 si vreau sa stiu cum pot sa prestez servicii de SSM daca am facut un curs in domeniu de 80 ore(cod CAEN il am). De ce aprobari am ... (vezi toată discuția)
Inspector ssm ramonamd ramonamd Buna ziua, As vrea sa stiu daca imi pot infiinta un SRL sau PFA prin care sa pot oferii servicii externe in domeniul SSM daca am un curs de Inspector SSM de ... (vezi toată discuția)